torek, oktober 28, 2008

Zapravljena priložnost za Pekarno - Dnevnik 28.10.2008

Novice.Dnevnik.si Novice/Slovenija

Zapravljena priložnost za Pekarno

Ministrstvo za kulturo je objavilo razpis, ki je bil skorajda pisan na kožo mariborskemu kulturnemu centru, a se občina nanj ni prijavila

Maribor - Ministrstvo za kulturo je 12. septembra objavilo razpis za obnovo kulturne infrastrukture, v katerem je ponujalo 5.462.500 evropskih in državnih evrov. Mestna občina Maribor se ni prijavila na razpis, čeprav je bil skorajda pisan na kožo obnovi Kulturnega centra Pekarna. Izgovori, zakaj tega ni storila, ne zvenijo najbolj prepričljivo.

Mariborska mestna oblast je zamudila priložnost, da bi kulturni center Pekarna obnovila že do novembra 2009. (Foto: Tomaž Klipšteter)


Namen tega javnega razpisa ministrstva za kulturo je bilo spodbuditi naložbe v javno kulturno infrastrukturo občin za sofinanciranje naložb v najmanj pet objektov javne kulturne infrastrukture do konca leta 2009 ter ustvariti do deset zaposlitev na področju kulturne ustvarjalnosti in storitvenega sektorja do leta 2013. Iz dodatnih pojasnil ministrstva bi se celo dalo sklepati, da bi kulturni center Pekarna utegnil biti zvezda razpisa.

Po odmevni javni tribuni o Pekarni mestna oblast z županom na čelu zatrjuje, da mladinskega centra nikoli ni nameravala izseliti, zemljišče pa prodati gradbenim lobijem. Če je to stališče verodostojno, ni razumljivo, zakaj se po decembru 2007, ko je sprejela dokument identifikacije projekta Pekarne, ni lotila pospešene priprave investicijske zasnove in programa, za kar je v letošnjem proračunu zagotovila 160.000 evrov.

Odsotnost teh papirjev je namreč ključna okoliščina, zaradi katere je priložnost pridobitve milijonov iz Bruslja splavala po Dravi. "Za uspeh na razpisu bi bilo treba pripraviti vsaj investicijski program, dobro pa bi bilo imeti že pripravljena gradbena dovoljenja," nam je razložila Alenka Šurlan iz mariborske občine. V kabinetu mariborskega župana so se za nekandidaturo odločili tudi zato, ker bi morali potem Pekarno obnoviti do 30. oktobra 2009. "Če dokumentacija ni pripravljena, tudi investicije ni možno izvesti v razmeroma kratkem času," je poudarila Šurlanova. "Vsi, ki se kakor koli ukvarjajo s podobnimi projekti, vedo, da je v približno 12 mesecih nemogoče pridobiti celotno dokumentacijo, izvesti javni razpis za izbiro izvajalca in še izvesti vsa gradbeno-obrtniška dela. Sankcija za kršitev je vračilo prejetih sredstev."

Pove eno, podpiše drugo

Župana je zapustil spomin ali pa se je sprenevedal, ko je na javni tribuni o usodi mladinskega centra Pekarna dejal: "Ni nobene potrebe, da bi sredstva premikali z ene postavke na drugo. Sredstva (za obnovo Pekarne, op. p.) so zagotovljena." Izkazalo se je namreč, da je Kangler osem dni pred tribuno podpisal gradivo za včerajšnjo sejo mestnega sveta, v katerem je predlagal, da se 160.000 evrov, ki so bili v letošnjem proračunu zagotovljeni za pripravo dokumentacije za obnovo Pekarne, prenese v program obnove kulturnega društva Kamnica. Točno na to transakcijo ga je na tribuni celo opozorila oseba iz občinstva. Kangler pa je odgovoril: "Nobenega takšnega dokumenta nisem podpisal." Na seji je župan pojasnil, da gre zgolj za začasno prerazporeditev, ki jo bodo uravnotežili s proračunskim rebalansom. "Denar si bomo sposodili za tri tedne. Ali je to greh?" se je vprašal župan.

Ni komentarjev: