petek, oktober 17, 2008

Vrsta indicev kaže na korupcijo
Vse kaže, da je imela Mestna občina Maribor celo predkupno pravico na nekaterih parcelah, kjer namerava graditi toplarno in ki so zdaj v lasti MTB in Mika
večer, 17.10.2008

Še preden bo danes ob 11. uri mariborski župan Franc Kangler pred, to lahko mirno napovemo, verjetno rekordnim številom novinarjev skušal pregnati senco dvoma, ki se je kot oblak strupenega dima razširila nad lokacijo toplarne pri Dinosu, smo za mnenja povprašali največje svetniške skupine. Zanimalo nas je, kaj menijo o sumu vezane trgovine z zemljišči v štirikotniku MTB-toplarna-MOM-Pekarna, ki smo ga včeraj objavili v Večeru.

Na izredni seji mestnega sveta minuli petek so namreč na osnovi pripravljenega gradiva mestne uprave soglasno podprli lokacijo za toplarno, v tem tednu pa je postalo jasno, da je občina ob tem zamolčala nekaj ključnih podatkov. Recimo to, da sta MTB in Mik lastnika večine zemljišč na območju Dinosa (mimogrede, kupila sta jih le nekaj tednov, preden je občina izkazala interes zanje), ali kot smo izvedeli včeraj, da je občina na teh parcelah imela celo predkupno pravico. Ta je po sklepu mestnega sveta 21. aprila začela veljati z objavo v Medobčinskem vestniku 9. maja. Ker pa je MTB sestavil kupoprodajno pogodbo z lastnikom Domom Smreko 29. aprila, so mnenja o tem različna: na občini trdijo, da zaradi tega niso imeli predkupne pravice, medtem ko smo iz zanesljivih virov izvedeli, da predkupna pravica zaradi tega ni prenehala. Je pa vsekakor zanimivo, da je MTB pripravil pogodbo ravno v tem času: le nekaj dni po aprilski seji in še pred objavo v Medobčinskem vestniku.

Za padec koncepta krivi mediji?
Podžupan, odgovoren za ta projekt, Danilo Burnač, iz vrst SDS, je včeraj zatrdil, da je MOM lastnik 23.358 kvadratnih metrov na tisti lokaciji. "Vse drugo je demagogija in čista laž," zatrjuje Burnač. Omenil je možnost, da bi objekt za energetsko izrabo lahke frakcije odpadkov postavili tudi na tem območju, toda v gradivu za sejo mestnega sveta te parcele ni bilo med predvidenimi za gradnjo toplarne. "Z odlokom o predkupni pravici smo nakazali, kje je območje, na katerem bi želeli za naslednjih nekaj desetletij definirati območje energetske izrabe odpadkov in seveda proizvodnjo energije in toplote iz te naprave. Treba je še povedati, da občina nikoli ne bo gradila na zemljišču, na katerem ni lastnik. Gradi lahko samo na svoji zemlji. Kohezijski sklad pa omogoča, da nakup zemljišča šteje v strošek. In zato lahko dobimo sredstva iz kohezije za nakup zemljišča. Če tega ne bi izkoristili, bi bili slab gospodar," je skušal pojasniti Burnač. Bolj jasen je bil, ko je (znova) usmeril prst v krivca za trenutno stanje: "S takšnimi članki delate neprecenljivo škodo in bojim se, da če bo prihajalo do teh neresničnih zapisov, bo ta koncept padel. A ne zaradi občine, ampak zaradi vas."Vodja svetniške skupine SDS Boštjan Viher pa je poudaril, da jih ne zanima lastništvo zemljišča, ampak strokovni pristop in rezultati dela. "Ti so pomembnejši kot, katero podjetje je lastnik zemljišča. Če bi lokacijo našli na področju Svile, pa bi rekli, da je njen lastnik Cestno podjetje Maribor. Vedno bi bil kdo lastnik in bi prišlo do nekih povezovalnih krogov. Še enkrat trdim, rezultat je pomembnejši. Če mu bomo sledili in imeli več strpnosti do tega, bo na dolg rok pomembnejši kot, kdo je lastnik. S temi podjetji pa SDS tako nima nobenih kontaktov in z njimi tudi ne sodelujemo," je dejal Viher.

Netransparentni postopki bodo investicijo podražili
V največji opozicijski stranki SD opozarjajo, da je MOM že od aprila na teh zemljiščih imela predkupno pravico, "zato se upravičeno pojavlja sum o tem, da posamezniki, ki so na projektu delali, svojega dela niso opravili korektno, kar je že drugi tovrstni primer v zadnjem obdobju (Pohorska livada)", sta odgovorila mestna svetnika Vinko Mandl in Bojan Horvat. Od odgovornih oseb in institucij nadzora in pregona bodo zahtevali dodatna pojasnila in ukrepanje, Mandl in Horvat pa pravita, da so zdaj postavljeni pred resno dilemo, ali naj dvomijo o kompetentnosti župana. "Na osnovi vse bolj pogostih "spodrsljajev" njegove ekipe ne moremo več verjeti, da obvladuje situacijo na MOM," ugotavljajo v Socialnih demokratih. Po njihovem župan odločitve sprejema pod vplivom določenih gradbenih klanov. Sumi o spornem trgovanju z zemljišči sicer niso spremenili njihovega mnenja, da je lokacija pri Dinosu po svojih osnovnih značilnostih (prometna infrastruktura, trenutni namen rabe prostora, energetska infrastruktura in laična ocena vplivov na okolje) primerna za dejavnost ravnanja z odpadki, toda obenem so zaskrbljeni, da bodo netransparentni postopki celotno investicijo podražili. "Pri tem poslu obstaja vrsta indicev, da je nekdo zlorabil notranje informacije in si na zemljišču, kjer ima občina očiten javni interes, želi pridobiti zasebno korist. To pa je ena osnovnih definicij korupcije," razlagata Mandl in Horvat, ki se ne moreta znebiti občutka, da je mestna uprava prikrivala določene informacije mestnemu svetu na eni strani in da sta župan in podžupan Burnač te iste informacije uporabljala v preliminarnih razgovorih na drugi strani.

"Razmišljanja o tem so le špekulacija"
Manj konkretni so bili v svetniški skupini LDS, ki sodi v župansko koalicijo. Vodja svetnikov Milan Petek je sporočil, da so se z lokacijo toplarne seznanili iz gradiva, ki ga je za izredno sejo mestnega sveta pripravila mestna uprava. "Težko je komentirati morebitno povezanost posameznih nakupov zemljišč ob toplarni in morebitne povezave z območjem Pekarne, saj svetniki podatkov o tem nimamo niti ne sodelujemo pri operativnih aktivnostih. Prav tako v tem trenutku še ni znana tehnološka rešitev energetske izrabe odpadkov in potrebna površina zemljišč, tako da so danes vsa razmišljanja v zvezi s potrebnimi zemljišči le špekulacija," je dejal Petek in še poudaril, da sta investiciji v toplarno in Pekarno tako pomembni, da terjata popolno transparentnost vseh postopkov. Zgolj načelno mnenje, saj nimajo drugačnih informacij, so podali tudi v opozicijski Listi za pravičnost in razvoj. "V zadnjem času se po mestu širijo govorice o "mešetarjenju" z zemljišči na področju bodoče toplarne in Pekarne. Če so resnične, se vsekakor nikakor ne strinjamo s takšnim načinom dela. Ne podpiramo naglih odločitev brez natančnih analiz, ki morajo stati za vsako odločitvijo," je dejala mestna svetnica Lidija Divjak Mirnik.

MISEL Mestna uprava je ob predstavitvi lokacije za toplarno zamolčala nekaj ključnih podatkov

ALJOŠA PERŠAK, URŠKA KEREŽI

Ni komentarjev: