petek, oktober 17, 2008

Kangler pod vplivom gradbenih klanov . Dnevnik 17.10.2008

Kangler pod vplivom gradbenih klanov
Vinko Mandl, SD: Vse več je indicev o koruptivnem ozadju poslov z zemljišči, na katera so umestili zgraditev toplarne-sežigalnice


Dnevnik, 17.10.2008

Maribor - Čeprav je mariborski mestni svet brez glasu proti sklenil, kje naj se zgradi toplarna-sežigalnica, so sumljivi nepremičninski posli v ozadju tega postopka, ki smo jih razkrili v Dnevniku, še posebno odmevali v opozicijskih vrstah. Socialni demokrati in svetnik Zares so prepričani, da jih je župan Franc Kangler zavedel, ker jim je zamolčal, da sta dve tretjini površine na predlagani lokaciji tik pred zdajci kupili podjetji MTB in Mik, občina pa pred tem ni izkoristila predkupne pravice.
















V SD so poudarili, da lokacija v mestni četrti Tabor ni neprimerna za dejavnost ravnanja z odpadki, zato so jo tudi podprli. »Si pa ne zatiskamo oči pred netransparentnimi postopki, ki utegnejo podražiti naložbo,« je za Dnevnik poudaril Vinko Mandl, vodja svetniške skupine SD. »Zaradi dejstva, da ima MOM na teh zemljiščih že od aprila predkupno pravico, se upravičeno pojavlja sum o tem, da odgovorni za ta projekt niso korektno opravili svojega dela, kar je poleg zgodbe Pohorska livada že drugi takšen primer v zadnjem obdobju. Postavljeni smo pred resno dilemo, ali naj dvomimo o županovi kompetentnosti, saj mu, zaradi vse pogostejših 'spodrsljajev' njegove ekipe, ne moremo več verjeti, da obvladuje razmere v občini oziroma sprejema odločitve pod vplivom določenih gradbenih klanov.«
Mandl je še poudaril, da pri spornem nepremičninskem poslu obstaja vrsta indicev o tem, da je nekdo zlorabil notranje informacije in si želi pridobiti zasebno korist na zemljišču, kjer ima občina javni interes. »To pa je ena osnovnih definicij korupcije,« opozarja svetnik, zato bodo v stranki zahtevali ukrepanje nadzornega odbora občine, računskega sodišča, komisije za preprečevanje korupcije in policije.
Z oceno, da jih mestna uprava ni dovolj informirala pred petkovo izredno sejo mestnega sveta, se strinja tudi svetnik Zares József Györkös. »Svetniki smo prevečkrat soočeni z vprašanjem, kako močno naj dvomimo o gradivih mestnega sveta,« ugotavlja Györkös. Prepričan je, da glasovanje ne bi potekalo tako gladko in soglasno, če bi občinska uprava postregla svetnikom z informacijo, da je do zamenjave lastništva – ob obstoječi predkupni pravici – prišlo šele pred kratkim.
Za podžupana Roka Pečeta (Lipa) pa niti ni bistveno, kdo je lastnik parcel. »Najpomembnejše je dejstvo, da bo mesto na tak način končalo desetletno agonijo reševanja problematike ravnanja s komunalnimi odpadki,« nam je povedal Rok Peče. Tega, da je občina imela na parcelah predkupno pravico, pa ni maral komentirati, ker na občini ni zadolžen za komunalne zadeve.



Kronologija
29. januar: Podjetje MTB pošlje občinskemu zavodu za prostorsko načrtovanje idejno zasnovo za pozidavo parcel.
28. februar: MTB in Oil Metal podpišeta pismo o nameri prodaje.
21. april: Mariborski mestni svet sprejme odlok o spremembah in dopolnitvah odloga o predkupni pravici.
29. april: MTB in Oil Metal pripravita kupoprodajno pogodbo in jo shranita pri notarju.
9. maj: V medobčinskem vestniku št. 11 je objavljen odlok MOM o predkupni pravici.
1. in 3. september: MTB in Mik skleneta kupoprodajne pogodbe z Oil Metalom za nakup zemljišč št. 2911/5, 2911/64 in 2912/16 (vse k.o. Ob železnici) v skupni velikosti 3,34 hektarja.
10. september: MTB podpiše s poslovno banko pogodbo za kreditiranje nakupa zemljišč.
15. september: MTB in Mik zastavita parcele za najem 10 milijonov evrov kratkoročnega bančnega posojila pri Banki Celje.
18. september: MTB in Mik sprožita zemljiškoknjižni postopek za vpis lastninske pravice, ki ga okrajno sodišče v Mariboru dovoli 26. septembra.
7. oktober: Uprava Mestne občine Maribor pripravi gradivo za sklep o določitvi lokacije objekta energetske izrabe lahke frakcije odpadkov.
10. oktober: Mestni svet soglasno sprejme predlagani sklep.

Kosova komisija čaka prijavo
V komisiji za preprečevanje korupcije so opazili novinarsko poročanje o sumljivi preprodaji parcel na lokaciji bodoče mariborske toplarne. Vendar vodja komisije Drago Kos ni maral povedati svojega mnenja o nepremičninskih poslih, ki so potekali v ozadju tajnega občinskega iskanja lokacije bodoče toplarne. Povedal pa nam je tole: »Vsekakor bi bil ta primer zanimiv za komisijo, če bi nam ga kdo uradno prijavil.«

Tomaž Klipšteter

Ni komentarjev: