sobota, oktober 18, 2008

Špekulacije za župana niso sporne - Dnevnik 18.10.2008

Špekulacije za župana niso sporne

Čeprav je imela predkupno pravico, mariborska občina ne bo terjala ničnosti kupoprodajnih pogodb

Maribor - Po pričakovanjih mariborski župan Franc Kangler včeraj ni postregel s prepričljivimi argumenti, s katerimi bi izbrisal sum o tem, da so se v ozadju tajnega umeščanja toplarne na območje katastrske občine Ob železnici dogajale špekulativne preprodaje zemljišč.

Zanj namreč ti sumljivi nepremičninski posli, na podlagi katerih je zemlja, ki jo bo v kratkem odkupila občina, tik pred uradnim razkritjem lokacije toplarne zamenjala lastnika, sploh niso sporni, kaj šele da bi vsebovali elemente korupcije.

Pogajali so se že spomladi

Podžupan Danilo Burnač je v torek za Dnevnik povedal, da so se spomladi začeli pogajati s podjetjema MTB in MIK o tem, kam naj bi umestili toplarno. Občina se je pogajala, ali naj odkupijo zemljišča zasebnikov, ali pa naj gredo v zamenjavo, čeprav omenjeni podjetji tedaj sploh nista bila lastnika parcel, na katere je občina 10. oktobra umestila toplarno. Uradno sta MIK in MTB od družbe Oil metal odkupila parcele šele 1. in 3. septembra. Občina je predkupno pravico sprejela na seji mestnega sveta 21. aprila, vendar je pri tej preprodaji ni uveljavila.

Kangler včeraj ni maral komentirati podžupanovih izjav. »Ne vem, kdaj je bil opravljen notarski zapis pogodbe in kdaj zemljiškoknjižna sprememba. To ni stvar župana. Moja naloga je, da občina pridobi zemljišče po korektni ceni,« se je izgovarjal župan. Občina po njegovih besedah ni izkoristila predkupne pravice zato, ker jim prodajalec Oil Metal sploh ni ponudil parcel v odkup. »Če bi nam jih ponudili, bi pravico izkoristili,« je priznal Kangler.

Pogodb občina ne bo izpodbijala

Kljub temu občina ne bo vložila tožbe, s katero bi terjala ničnost kupoprodajnih pogodb in zahtevala, da naj Oil Metal sklene pogodbo z njo. »Pogodb ne bomo izpodbijali, ker bi bile odškodnine previsoke. Če pa najdemo dogovor z aktualnimi lastniki, je to dobra rešitev za občino,« je prepričan Župan.

Kakšne odškodnine je imel v mislih in kdo bi jih moral plačati, Kangler ni pojasnil, je pa razkrili še nekatere informacije iz ozadja nenavadnega nepremičninskega posla. Podjetji MTB in MIK sta sklenili kupoprodajne pogodbe na podlagi lokacijske informacije, ki jima jo je izdala občina 23. aprila, to je komaj dva dni po omenjeni seji mestnega sveta, na kateri so sprejeli odlok o predkupni pravici. Kangler je včeraj še sporočil podrobnost, da naj bi MTB in MIK na lokaciji prihodnje toplarne hotela graditi trgovsko središče, a nista dobila ustreznih dovoljenj.

V Dnevniku smo razkrili, da sta MTB in MIK zastavila sporne parcele za najem kratkoročnega posojila v višini 10 milijonov evrov. Denar morata Banki Celje odplačati do 10. marca. Do takrat – če se bo udejanjil načrt župana – ne bosta več lastnika zemljišč. »Na prihodnji seji mestnega sveta bom predlagal zamenjavo zemljišč z ustrezno ovrednotenimi občinskimi parcelami. Mestna občina s tem samo pridobi. Če bi jih hoteli odkupiti, bi potrebovali približno deset milijonov evrov,« je dejal župan. »Časa nimamo. Terminski načrt je že narejen zaradi črpanja kohezijskih sredstev.«

Kangler povabil Kosa

Med včerajšnjo oddajo Tribuna na Radiu Maribor se je mariborski župan soočil tudi z vodjem protikorupcijske komisije Dragom Kosom. Hudo razburjeni Franc Kangler Kosa skoraj ni spustil do besede, ga je pa povabil na občino, da pregleda vso dokumentacijo v zvezi s prostorskim umeščanjem toplarne. Kos je povabilo sprejel, njegova ekipa pride v Maribor že prihodnji teden.


Poceni nakup po 300 evrov za m2?

Sodeč po tem, za kakšen znesek sta podjetji MTB in Mik zastavili kupljene parcele, bi bilo mogoče sklepati, da so jih kupili za približno deset milijonov evrov. Ta znesek je včeraj omenjal tudi župan Franc Kangler. Če drži omenjena kupnina, bi to pomenilo, da se cena za kvadratni meter parcel v lasti MTB in MIK giblje med 250 in 300 evri za kvadratni meter. Ta čas se na spletu po tej ceni ne prodaja praktično nobena primerljiva parcela v Mariboru, cene se gibljejo med 130 in 160 evri za kvadratni meter. Mimogrede: MTB je zemljišča, na kateri naj bi nastal turistično-stanovanjski kompleks Pohorska livada, kupil za 280 evrov za kvadratni meter. Pa še to: kvadratni meter parcele na najbolj elitni lokaciji za stanovanjsko gradnjo – na območju bivše Vinagove polnilnice nasproti občinske palače – je po neuradnih informacijah stal približno 400 evrov.

Tomaž Klipšteter


Ni komentarjev: