sobota, oktober 18, 2008

Hudič je v podrobnostih - Večer 18.10.2008

Datum: sobota, 18. oktober 2008 - Stran: MARIBOR


MB-TEDEN
Hudič je v podrobnostih

Podžupan Burnač in župan Kangler za najnovejšo afero v Mariboru krivita medije. Po svoje imata prav, saj se danes o sumu korupcije pri trgovanju z zemljišči (še) ne bi pogovarjali, če Večer pred desetimi dnevi ne bi bil razkril lokacije za toplarno. Toda prve informacije niso dale slutiti zapleta, tako civilna družba kot politična volja sta potezo mestne uprave pozdravili, odpadki so pač občutno predolgo na vrhu spiska mariborskih problemov. V srečen konec dolgoletne agonije so mnogi verjeli celo tako močno, da so v smetarski enačbi prezrli vrsto neobičajnih spremenljivk. Kot z lune je namreč padel MTB (s celjskim Mikom) in nič več ni bilo tako, kot piše v gradivu za izredno sejo, na podlagi katerega so svetniki pritisnili tipko za.

Seveda MTB ni noben NLP, potem ko so na županskih volitvah podprli Kanglerja, so v zadnjih letih postali vodilno gradbeno podjetje v mestu. Nanje smo prvič postali pozorni konec leta 2007, ko so bili v postopku izbire izvajalca za obnovo minoritskega samostana najdražji ponudnik, a jim je župan z nedovoljenimi dodatnimi pogajanji omogočil, da so dobili posel. Zaradi sporne prodaje zemljišča, na katerem bo MTB zgradil turistično-stanovanjsko naselje Pohorska livada, si je Kangler nakopal anonimno ovadbo, da ima z vodstvom podjetja res pristne vezi, kar se je videlo v Bruslju, ko so skupaj nazdravili odločitvi, da bo Maribor gostil zimsko univerzijado. Zato je težko verjeti zadnjemu v vrsti naključij, da se je MTB povsem naključno pojavil kot večinski lastnik zemljišča, na katerem namerava občina graditi toplarno. In to le mesec dni prej, preden je javno potrdila lokacijo.

Naključij na časovni premici, ki se je izrisala po razkritju aktivnosti, povezanih z zemljišči pri Dinosu, je namreč še več. Ali ni zanimivo, da je MTB pridobil lokacijsko informacijo o tem zemljišču le dva dni po tem, ko je mestni svet 21. aprila sprejel odlok, s katerim bi tam lahko uveljavljal predkupno pravico? Zdaj je menda ne more, saj je odlok začel veljati šele 10. maja. Prikladno. Župan in direktor MTB sicer zatrjujeta, da se o tem nista dogovarjala, a se je podžupanu Burnaču grdo zareklo, ko je izjavil, da so pogovore o zamenjavi ali odkupu z njimi imeli že od aprila. So slabo uskladili zgodbe?

Za teorijo toplarna za Pekarno seveda ni dokazov, do njih se bo težko dokopala tudi Kosova protikorupcijska komisija, saj bi bilo naivno pričakovati, da obstajajo dokumenti o dogovarjanju. Zaradi vohljanja medijev obstajajo zgolj indici (hudič se pač skriva v podrobnostih), ki mečejo senco na dober projekt. Smeti, žal, znova smrdijo.


ALJOŠA PERŠAK

Ni komentarjev: