četrtek, oktober 23, 2008

Kangler in uporabniki Pekarne za zdaj brez dogovora - 22.10.2008, Usekaj.si


Kangler in uporabniki Pekarne za zdaj brez dogovora


Usekaj.si, 22.10.2008
Vir: STA

Maribor - Polemika med mariborskim županom Francem Kanglerjem in Odborom za Pekarno o prihodnosti kulturnega centra Pekarna ne pojenja. Župan vztraja pri stališču, da je najboljša rešitev selitev Pekarne na novo lokacijo, odbor pa je prepričan, da je v interesu Maribora, da alternativna kulturna produkcija ostane v obstoječem kompleksu centra Pekarna.

Med županom Mariibora in uporabniki Pekarne še ni prišlo do dogovora.

Priložnost za izmenjavo stališč bo ponudila tudi nocojšnja javna tribuna v dvorani Gustaf z naslovom "Vsebina ali nepremičnina?", na kateri odbor pričakuje tudi župana. Razprava naj bi odgovorila na vprašanje, "ali je Pekarna res le nepremičnina, prostor, ki se ga da preseliti in prodati in lahko posledično spontana ustvarjalnost in čutnost, ki Pekarno določa, vznikne in zaživi kjerkoli in kadarkoli".

Desetčlanski odbor sestavljajo predstavniki najaktivnejših od sicer več kot 40 uporabnikov prostorov Pekarne. Odbor je tudi oblikoval peticijo za ohranitev Pekarne, s katero je pozval župana in mestni svet, naj kompleks centra Pekarna ostane namenjen neodvisni, neformalni in alternativni kulturi, državljanskim iniciativam ter ostalim združljivim dejavnostim.

Podpisovanje peticije se je začelo v ponedeljek, doslej pa jo je podpisalo več kot 2700 posameznikov in več kot 120 organizacij iz Slovenije in tujine. V peticiji odbor izraža pričakovanje, da se v sodelovanju z uporabniki čimprej določi model upravljanja Pekarne, ki bo omogočil legalizacijo delovanja ter da se nadaljuje že začeti proces fazne obnove Pekarne v skladu s sprejetim investicijskim načrtom, ki ga je potrdil mestni svet.

Po besedah predstavnika Zavoda Pekarna - magdalenske mreže in člana odbora Gregorja Kosija je dovolj tehtnih razlogov, da mariborska alternativna kulturna produkcija ostane v obstoječem kompleksu centra Pekarna. Značilnost vseh uspešnih tovrstnih centrov je, da so tesno povezani s sosesko, lokalno skupnostjo in umeščeni v poseljeni del mesta, opozarja Kosi.

Pekarna se nahaja v neposredni bližini srednješolskega centra, ki predstavlja, tako Kosi, pomemben del njenih obiskovalcev in uporabnikov, prav tako pa je Pekarna trenutno edini kulturni center na desnem bregu Drave. Kot dodaja Kosi, je Pekarnina trenutna umeščenost tudi zagotovilo uravnoteženega razvoja tega dela mesta in ustvarjanja socialne kohezije, saj obstaja bojazen, da bi se v nasprotnem primeru ta predel spremenil v še eno spalno naselje.

Kangler za razliko od odbora meni, da bi prav selitev "hitro in učinkovito" zagotovila nove prostore, ki bi ponudili boljše pogoje vsem tistim ustvarjalcem, ki sedaj delujejo v Pekarni. Župan predlaga selitev v novi center Karantena, ki v četrtek odpira svoja vrata, namenjen pa bo tudi ustvarjalcem s področja urbane kulture. Ob tem Kangler obljublja, da Pekarne ne bo selil na drugo lokacijo brez soglasja njenih uporabnikov.

Župana moti sedanji nerešeni status Pekarne, opozarja pa tudi na pritožbe občanov, ki živijo v neposredni bližini Pekarne. Prav tako dvomi, ali bo sploh mogoče pridobiti potrebna dovoljenja za obnovo kompleksa, saj se bodo sosedje najverjetneje prijavili kot stranke v postopku. Ob tem Kangler zanika, da je občina za zamenjavo za zemljišče, na katerem bo stala bodoča toplarna, ponudila zemljišče, na katerem sedaj stoji Pekarna.

Kanglerjev drugi predlog je, da se na sedanji lokaciji Pekarne zadrži "mirni del" dejavnosti, kot so gledališče, likovni ateljeji in Bukvarna, preseli pa se glasbene ustvarjalce in lokale, saj bi jim Karantena ponudila boljše delovne pogoje. Županove utemeljitve odbora vsaj za zdaj ne prepričajo. Po mnenju njegovih članov se vse bolj kaže, da je v ozadju "le mešetarjenje z nepremičninami, še ena politična igra, ki ji je tuj vsak argument".

Odbor za Pekarno je minuli teden od županstva dobil povabilo za nov sestanek. Predviden je za četrtek. Kosi pozdravlja povabilo, moti pa ga, da odbor od županstva še vedno ni dobil nobenega pisnega stališča ali predloga, temveč polemika poteka zgolj preko medijev.

Ni komentarjev: