sreda, oktober 15, 2008

URBAN JUGGLING, www.dostop.si


URBAN Juggling (mednarodno srečanje žonglerjev)
13.10.2008 15:15

Urban Juggling je mednarodno srečanja žonglerjev, ki je v Mariboru letos potekalo že četrič. Juggling ali žonglerstvo je nov hobi katerega porast lahko opazimo v zadnjih letih predvsem med mladimi. Je pobeg izpred računalnikov, vendar je vseeno dejavnost, ki jo lahko izvajamo v urbanem okolju, ker veliko ljudem narava postaja zaradi velikosti mest ne tako hitro dosegljiva.

Ste si kdaj v življenju želeli pobegniti v cirkus? Jaz vem, da sem si. Vedno, ko me razjezijo problemi ustaljenega načina življenja in vsa ta pravila, si želim, da bi pri 10. letih pobegnila s cirkusom in postala akrobatka. Privlačnost tega je nek drugi svet, so druga pravila, ki bi mi jih takšno življenje omogočalo. No, nekaj podobnega, seveda v okrnjeni obliki, se je ta vikend dogajalo v Pekarni, ko je potekal že 4. mednarodno srečanje žonglerjev, Urban Juggling, ki ga organizira Društvo Grinta, z Dejanom Smolnikarjem na čelu.

V petek zvečer so nas na Odprtem odru v Gustafu zabavali vsi žonglerji, ki so imeli zadosti poguma, od glavnega organizatorja Dejana, gostujočih »velikih« imen, do mladih pogumnih Ptujčanov. Bilo je nekaj napak, bili so padci, vendar je to predstavo naredilo le še bolj privlačno, iz dovrane nismo odšli razočarani.

V soboto pa se je pokazala prava narava takšnih srečanj. To je predvsem druženje in deljenje svojega znanja. V »žonglerskem svetu« vlada močan kolegialni duh, tako da ne prihaja do skrivanja trikov ali česa podobnega, mi je potrdil moj sogovornik. Delavnice so ves popoldan potekale v parku pri dvorani Gustaf. Obiskovalci so se lahko udeležili delavnic žongliranja s klobuki, keglji, lahko so se naučili vrteti poi-je ali pa so se preizkusili v hoji po vrvi ... Nekateri so se prvič preizkusili v teh veščinah, spet drugi so le izpopolnjevali svoje že dokaj veliko znanje. Najmlajši obiskovalec je štel 10 let, najstarejši pa okoli 50; delavnic so se udeležili Nemci, Madžari, Avstrijci, Ljubljančani, Mariborčani, veliki, majhni, računalničarji in sociologi ... vsi pa so imeli nekaj skupnega, željo po žongliranju.

Med vsem tem dogajanjem sem imela čas za kratek pogovor z glavnim organizatorjem Dejanom. Ko se je začel ukvarjati z žonglerstvom, je še živel v Mariboru, tako so se na njegovo pobudo začele tedenske delavnice v Pekarni.

Kako pa je sedaj z žonglersko sceno v Mariboru?

Ko sem odšel v Ljubljano, so se počasi tudi delavnice prenehale. Razlogov je bilo sicer več, naštel pa bi dva poglavitna. Veliko nas je odšlo študirat v Ljubljano, prav tako pa je veliko tujcev, ki so bili tukaj na izmenjavi in so se tudi ukvarjali z žonglerstvom, odšlo domov. Tako Maribor na žalost več nima stalnih delavnic.

Kako pa je na splošno s to sceno v Sloveniji?

V Sloveniji so določena mesta, kjer je veliko žonglerjev in kjer so tudi tedensko vodene delavnice. To so na primer Domžale, Ljubljana, Ptuj, Koper in še kaj bi se našlo. Scena se je v zadnjih letih resnično začela razvijati.

Komu pa je Urban Juggling pravzaprav namenjen? Je potrebno kakšno predznanje za sodelovanje na delavnicah?

Ni posebnega filtra, dobrodošli so vsi, ne glede na starost ali predznanje. Delavnice vodijo profesionalci. Sproti prilagajajo težavnostno stopnjo glede na obiskovalce in zahteve. Tudi letos imamo nekaj takšnih, ki so tukaj iz radovednosti in so se prvič srečali z žongliranjem.
Kako pa je z udeležbo, si zadovoljen?

Glede na to, da ni bilo veliko reklame, le po žonglerskih forumih, zadnji teden pa je bilo nekaj reklame tudi po radiu, kar je verjetno privabilo Mariborčane, sem z udeležbo več kot zadovoljen. Veliko jih je bilo iz Avstrije, nekaj iz Hrvaške, Madžarske, Nemčije in Anglije. Resnično pa sem najbolj presenečen nad velikim številom Avstrijcev.

Čeprav se v Avstriji na tem področju tudi ogromno dogaja ...

Ja, v Avstriji se na žonglerskem področju resnično veliko dogaja. Izpostavil bi na primer podoben festival, kot je Urban Juggling, ki vsako leto poteka v bližini Celovca. Imenuje se Vitring festival, no, pravzaprav je poimenovan Klagenfurt festival, vendar se odvija v mestecu Vitring. Letos je bil že 19. zapored, kar pa je že lepa številka, kajne ...

Kaj pa svetuješ vsem, ki bi se sedaj navdušili nad žonglerstvom? Je lažje začeti sam doma ali priporočaš društva, delavnice?

Pristopi so zelo različni, seveda je vse odvisno od posameznika. Meni osebno se zdi, da je lažje na delavnicah, saj si prisiljen biti določeno uro tam in redno trenirati. Prav tako pa ti lahko tisti, ki znajo bolje od tebe, pomagajo, da ne delaš napak in tako hitreje napreduješ. Doma pa ti je lahko v veliko pomoč seveda internet. Najdeš lahko najrazličnejše strani s filmčki, ki nas učijo trikov korak za korakom, največ se najde na YouTubu. Obstajajo tudi specializirani računalniški programi za razvijanje tehnike trikov.

Po napornem dnevu je zvečer sledil še gala show, ki je uspel po dolgem času napolniti dvorano Gustaf, kar je bila pozitivna sprememba. V gala showu so nastopali znani žonglerji, prireditev pa je vodila slovenska klovnesa in žonglerka. V tej predstavi ni manjkalo ničesar, bili so keglji, bili so klobuki, bili so svetleči keglji, bile so žogice ... Po končani predstavi nas je zunaj čakal še Fire Garden, kjer so udeleženci srečanja pokazali veščine rokovanja z ognjem.

V nedeljo sta sledili še 2 delavnici in odhod domov. Prepričana sem, da se bodo udeleženci srečali še na kakšni naslednji konvenciji.

Za vse tiste, ki vas je mogoče žonglerstvo navdušilo, si lahko ogledate še filmček z vtisi iz srečanja, za več informacij pa lahko obiščete eno izmed naslednjih internetnih strani:

www.vesolc.net
www.zongler.info
www.talenti.si (spletna trgovina)

Živa ČONKAŠ

Ni komentarjev: