sobota, oktober 18, 2008

Nepravilnosti pri upravljanju nepremičnin?
Župan povabil v Maribor Draga Kosa

Delo, 18.10.2008

Domnevna naveza Kanglerja s podjetjem MTB Župan trdi, da so bili vsi posli pregledni
Maribor – »Povabil sem predsednika komisije za preprečevanje korupcije, da pregleda vse poslovanje glede domnevno spornih projektov pri upravljanju nepremičnin. Drago Kos je obljubil, da bo prihodnji teden v Mariboru,« je včeraj očitke o domnevnih nezakonitostih in korupciji pri različnih gradbenih projektih komentiral mariborski župan Franc Kangler. Po njegovih besedah so bili vsi posli pregledni, zapisi v medijih, ki naj bi bili zgolj »lažno špekuliranje«, pa so ga tako prizadeli, da »čez dve leti verjetno ne bo več mariborski župan«.
Osrednja točka spora je domnevna naveza župana s podjetjem MTB, ki je finančno podprla njegovo volilno kampanjo. Franc Kangler pravi, da je MTB udeležen le v dveh projektih, ki jih uresničuje mariborska občina, medtem ko imata Konstruktor in Cestno podjetje Maribor veliko več naročil, povezanih z mestnimi naložbami, sicer pa več ne ve, komu bi zaupal projekte, saj drugih izvajalcev v Mariboru preprosto ni. Poleg zapisov v medijih je za navedbe Vinka Mandla (SD) o »elementih koruptivnosti« dejal, da so natolcevanje; po Kanglerjevih besedah bi moral prav Mandl kot predsednik nadzornega sveta sklada stavbnih zemljišč bedeti nad korektnostjo projektov, če se mu zdaj zdi kaj sporno, pa ga Kangler poziva k odstopu.
O umestitvi bodoče toplarne in sežigalnice odpadkov je dejal, da so bile v igri tri lokacije. Prva je bila na območju nekdanje tovarne Svila, vendar se je glede na ustanovitev civilne iniciative zavedal, da soglasja mestne četrti ne bo mogoče pridobiti. Podobno je bilo na lokaciji nekdanjega Tama, saj se je že pred izvolitvijo za župana zavezal, da na tem območju toplarne ne bo, tako da se je kot najboljša rešitev ponujala lokacija na Teznem za trgovskim centrom Leclerc. Tam ne bi uredili le toplarne, sežigalnice, sortirnice odpadkov in kompostarne, temveč bi tja preselili tudi podjetje Snaga, tako da bi dobili zaokrožen kompleks, ki bi imel tudi železniško infrastrukturo, kar je za takšen projekt skoraj nujno.
In zakaj se ni občina potrudila in si glede na svoje načrte zagotovila predkupne pravice teh zemljišč? Kangler pravi, da ponudbe za predkupno pravico na občini niso dobili, sicer pa so v podjetjih MTB in MIK začeli pogovore o odkupu nepremičnin že konec lanskega leta, in ker so že pridobili lokacijsko informacijo še pred sprejetjem občinskega odloča o realizaciji projekta na tej lokaciji, so imeli v mestni upravi zvezane roke, spodbojno tožbo pa so jim pravni strokovnjaki odsvetovali.
»Ureditev problematike odpadkov je za Maribor zelo pomembna, in če tega ne bom mogel uresničiti, bom odstopil,« je bil včeraj kategoričen župan. Mestnega proračuna ne namerava obremenjevati za deset milijonov evrov, kolikor bi stal odkup zemljišč. Zato se bodo z MTB in podjetjem MIK poskušali dogovoriti o zamenjavi nepremičnin, to pa bo predlagal že na naslednji seji mestnega sveta. V okviru zamenjave zagotovo ne bo v igri kulturni center Pekarna, saj takšnih načrtov nikoli ni imel, vendar bo treba vprašanje Pekarne urediti v najkrajšem času. »Moj predhodnik Boris Sovič je odobril gradnjo stanovanj okoli kompleksa Pekarne in zdaj so stanovalci zaradi hrupa nezadovoljni«, je dejal Kangler. Zato je predlagal selitev kulturnih programov v zdaj obnovljene nekdanje zapore. Vendar k selitvi nikogar ne sili, čeprav je sedanje stanje nevzdržno, saj sesuti kompleks ne izpolnjuje niti osnovnih varstvenih in protipožarnih standardov, zato občina nima nobenih pravnih podlag, da bi podpisala najemno pogodbo. Uporabnikom Pekarne župan sporoča, da bodo morali za varnost jamčiti tudi s svojim premoženjem, medtem ko obnove ne morejo pričakovati, saj se navsezadnje niso pripravljeni iz Pekarne izseliti niti med adaptacijo.
Peter Rak

Ni komentarjev: