četrtek, oktober 09, 2008

ANKETA Pekarna naj ostane, Pekarna naj gre?
Mnenja naključnih sogovornikov so glede usode Pekarne hamletovsko razklana
večer 08.10.2008

Ostati ali oditi, to je zdaj vprašanje, ki si ga zastavljajo vodilni v kompleksu Pekarne, zatočišču mladih umetnikov in alternative. Bi prenovljeni prostori v Karanteni za Europarkom pomenili takojšnjo prostorsko rešitev ali prostovoljni vstop v zlato kletko? Si občina prizadeva za preselitev ali ukinitev točke urbane kulture v Mariboru? Bo z novo lokacijo mladinska subkultura dobesedno potisnjena v karanteno? Skratka, naj se staro vojaško skladišče obnovi ali zapusti?Medtem ko "pekarnarji" iščejo odgovore na vprašanja o usodi svojih institucij, smo na mariborskih ulicah za razmišljanja v zvezi s problematiko povprašali naključne sogovornike.

Matej Grujić, študent iz Zagorja: "Mislim, da bi bilo bolje, da Pekarna ostane, kjer je - na prostoru, ki je namenjen alternativi. Če jo bodo preselili, se bo tamkajšnja subkultura izgubila ali vsaj spremenila."
Tomo Drevenšek, študent iz Kamnice: "Pekarna naj gre čim dlje stran. Tam imajo svinjarijo kot klošarji. Tudi sam sem že bil v Pekarni, ampak mislim, da morajo iti. Tam bi lahko bil kakšen kulturni center - malo bolj kulturno kulturni, ne pa da ležijo po tleh pivske steklenice, da je svinjarija in da je zapuščeno. Obnova sedanjih zgradb se mi sicer zdi okej, samo ne vem, če imajo denar... Saj konec koncev so lahko, kjer so, samo naj vse skupaj obnovijo, uredijo, da bo ugledno, ne pa da imaš občutek, da prideš na Balkan."
Blaž Obrečkar, dijak iz Maribora: "Ravno zdaj grem tja na pijačo... Kam jo bodo preselili? Prostor za Europarkom pa res ni primeren, ker je izven centra. Veliko ljudi ne bo vedelo, kje je, in tja ne bo zahajalo več toliko mladih. Sem odločno za to, da Pekarna ostane, kjer je. Predlagam, da se vse zgradbe obnovijo, tamkajšnja društva Kurd, Gustaf, Bukvarna in ostale pa naj ostanejo skupaj na enem mestu."
Matej Klobučar, absolvent iz Bele krajine: "Preselitev Pekarne se mi ne zdi sporna. Ker sem absolvent in nisem več v teh vodah, zame problematika ni več interesantna. Menim pa, da če se je mladinska subkultura obdržala v pogojih, kot so v Pekarni, bo zdržala tudi na novi lokaciji. Če bodo imeli primerne prostore, se bodo brez težav družili naprej. Gotovo pa bo vse skupaj bolj urejeno in bodo tudi drugi meščani o alternativi začeli razmišljati drugače. Pekarna je sedaj izolirana med stanovanjskimi bloki in mislim, da je novi prostor boljši. Obnova bi bila tudi dobra rešitev, vendar bi morala, glede na starost tistih objektov, občina prispevati kar veliko denarja, kar pa se verjetno ne bo zgodilo."
Ivan Dorner, upokojenec iz Maribora: "Prvič slišim, da obstaja možnost za preselitev Pekarne. Glede na to, da pa je na sedanjem mestu že uveljavljena, se mi zdi prav, da bi tam tudi ostala. Bolj ustrezna se mi zdi prenova, če pa bodo Pekarno vseeno selili in bodo novi pogoji ustrezni, ni nujno, da se bo specifična subkultura izgubila. Premik iz centra na obrobje še ni razlog za nazadovanje. Je pa res, da je sedaj Pekarna pri šolskem centru, kar je velik plus, nova lokacija pa bo morda nekoliko odmaknjena. Če pa je razlog selitve denar, lahko rečem, da tega ne bo niti na novi lokaciji."
JASMINA CEHNAR

Ni komentarjev: