sreda, oktober 15, 2008

Maribor bo gradil toplarno na tuji zemlji
Šest tednov po tistem, ko sta podjetji MTB in MIK kupili zemljišče na Taboru, je občinska uprava tja umestila toplarno in sežigalnico odpadkov
Dnevnik, 15.10.2008

Maribor - V petek je mariborski mestni svet soglasno in po hitrem postopku potrdil parcele, na katerih bo mesto zgradilo toplarno, v kateri bodo sežigali komunalne odpadke. Predlog mestne uprave, ki so ga pripravljali v strogi tajnosti, je dajal vtis, da je zemljišče večinoma občinsko, dejansko pa sta dve tretjini zemljišča v lasti podjetij MTB in MIK Celje. V Dnevniku razkrivamo, da sta podjetji kupili parcele šele v začetku letošnjega septembra.

"Tajno" iskanje lokacije
Najnovejši posel, pri katerem MTB gotovo ne bo doživel izgube, poteka na zemljišču za nakupovalnim središčem Leclerc, kamor bi občinska uprava umestila sežigalnico odpadkov. Občinska uprava je vztrajno tajila potencialno lokacijo za toplarno, ki je v javnost prišla šele tik pred petkovo izredno sejo mestnega sveta. Ker je uprava pripravila gradivo, iz katerega ni bilo razvidno lastništvo predlaganih desetih parcel, je svetnik Bojan Horvat (SD) zahteval pojasnilo. Kangler mu je pomirjujoče odgovoril, da je del zemljišč v lasti občine, del v lasti Elektra Maribor, delna solastnika pa sta tudi MTB in MIK. Dodal je, da pogovori s temi lastniki že potekajo.
Z odgovorom so bili svetniki zadovoljni, nihče ni glasoval proti. Če pa si bi vzeli pet minut časa in bi vpogledali v javno dostopno zemljiško knjigo, bi ugotovili, da je bil Kanglerjev odgovor zavajajoč. Deset parcel, na katerih bodo gradili toplarno, meri skupaj približno 4,47 hektarja. MTB in MIK imata v lasti tri parcele v skupni velikosti 3,34 hektarja, občinska zemlja pa ne meri niti pol hektarja!
Parcele bodo stale najmanj 10 milijonov evrov
V javno dostopnih listinah je Dnevnik odkril zgovorni podatek, da sta MTB in MIK šele v začetku septembra postala lastnika teh parcel, ki so bile nekoč v lasti družbe Dom Smreka, lastništvo pa sta vknjižila 26. septembra, komaj dva tedna, preden je mestni svet ekspresno potrdil lokacijo, ki naj bi jo občinska oblast prej vztrajno skrivala.
Zanimivo je tudi to, da sta podjetji že 15. septembra zastavili te parcele, ker sta najeli kratkoročno bančno posojilo pri Banki Celje. MTB in MIK sta si sposodili po pet milijonov evrov, ki jih morata vrniti najkasneje do 10. marca 2009. Zato ne bi bilo presenetljivo, če bi mestni svet najkasneje do 10. marca prejel županov predlog o odkupu ali zamenjavi teh nepremičnin; MTB in MIK naj bi se namreč zanimala za zemljišči, na katerem ta čas deluje občinski kulturni center Pekarna.



Odlična predvolilna naložba
Mariborskemu podjetju MTB se je več kot obrestovalo sofinanciranje predvolilne županske kampanje Franca Kanglerja. Mariborski župan namreč sploh ne skriva naklonjenosti temu gradbenemu podjetju, sodelovanje že spominja na "incestuozni" poslovni odnos med Darsom in SCT v času, ko je prometno ministrstvo vodil Janez Božič. MTB je v zadnjih dveh letih, odkar mesto vodi Kangler, doživel bliskovito rast prihodkov. Izvaja naložbo podjetja Mariborskih lekarn, ki gradi novo farmacevtsko tovarno Marifarm, celotni posel je vreden okoli 36 milijonov evrov. Za občino med drugim gradi lutkovno gledališče in prizidek k OŠ Kamnica, za kar bo MTB prejel skoraj 11 milijonov evrov. Ko je MTB lani kupil nezazidljiva zemljišča pod Pohorjem, je Kangler nemudoma sprožil postopke spreminjanja njihove namembnosti, zato da bi lahko MTB zgradil turistično-stanovanjsko naselje Pohorska livada. S Francem Pliberškom, lastnikom celjskega podjetja MIK, je MTB junija ustanovil Pohorsko livado d.o.o.


Tomaž Klipšteter

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

za takšno sranje bi moral župan ne samo odstopiti, ampak kazensko odgovarjati.

kakšna selitev? marš vun z maribora pizde tajkunske lopovske

Anonimni pravi ...

tako je kanglera za rešetke