četrtek, oktober 16, 2008

Maribor: Nepremičninske špekulacije v ozadju tajnih občinskih postopkov - Dnevnik 16.10.2008

Maribor: Nepremičninske špekulacije v ozadju tajnih občinskih postopkov

Kljub predkupni pravici je MO Maribor dopustila, da sta parcele, na kateri bo občinska toplarna, septembra kupili družbi MTB in Mik

maribor - V včerajšnjem Dnevniku smo razkrili sumljivo ozadje prostorskega umeščanja bodoče mestne toplarne, v kateri se bodo sežigali komunalne odpadke. Družbi MTB in Mik sta 1. in 3. septembra sklenili kupoprodajne pogodbe in tako postali lastnici treh parcel, ki so bile v lasti družbe Dom Smreka. Nova lastnika, ki sta nepremičnine 15. septembra zastavila za najem kratkoročnega posojila v višini 10 milijonov evrov, je zemljiška knjiga mariborskega okrajnega sodišča vknjižila 26. septembra. Minuli petek je mestni svet ekspresno potrdil lokacijo, ki jo je občinska oblast prej vztrajno skrivala. Podatka, da je več kot dve tretjini za toplarno predvidenega zemljišča v lasti MTB in Mik, pa v občinskem gradivu ni bilo.



Kljub predkupni pravici je mariborska občina dopustila, da sta parcele, na katerih bo občinska toplarna, septembra kupili družbi MTB in Mik. (Slika je simbolična.) (Foto: Jaka Adamič)

MTB: Za lokacijo toplarne smo izvedeli šele minulo soboto

Zapisano je včeraj zelo odmevalo po mariborski občinski palači in tudi širše, zato ne preseneča, da se je župan Franc Kangler zavil v molk in ni maral odgovarjati na naša vprašanja. Bolj zgovorni so bili v MTB. Sporočili so nam, da jim je podjetje Dom Smreka oziroma njegov lastnik Oil Metal že lani ponudil v odkup ta zemljišča. Kupoprodajno pogodbo so sestavili 29. aprila, jo shranili pri notarju, podpisali pa so jo 3. septembra. Na Dnevnikovo vprašanje, kdaj so izvedeli za lokacijo občinske toplarne, so nam odgovorili, da so o tem izvedeli šele iz medijev dan po izredni seji mestnega sveta. Zapisali so še, da se s predstavniki občine nikoli niso pogovarjali ali pogajali v zvezi z umeščanjem toplarne na njihove parcele. Omenjeno kratkoročno posojilo pa so porabili za nakup zemljišč na Teznem in Pragerskem.

Podžupan Burnač: Z MTB smo se pogajali od spomladi

Na trditve MTB mečejo senco dvoma izjave mariborskega podžupana Danila Burnača. »Vse pogovore smo s podjetjema MTB in Mik peljali od spomladi, mislim da od aprila. Pogovarjali smo se, ali gremo v odkup ali v zamenjavo,« nam je dejal podžupan, ki je bil zadolžen za projekt toplarne. »Zdaj je dobro, da imamo predkupno pravico, cena in vse drugo pa ne bo tajno, saj bo moral odkup potrditi mestni svet.«

In zakaj mestna občina ni izkoristila predkupne pravice? »MTB in Mik sta bila že prej lastnika teh parcel. Vaš podatek najbrž ne bo držal zato, ker je postopek vpisa v zemljiško knjigo dolgotrajen,« je odgovoril podžupan, ki je bil včeraj na Češkem. Te Burnačeve trditve o lastništvu parcel temeljno spodjedajo zemljiškoknjižni izpiski sporih parcel (2911/5, 2911/64 in 2912/16, vse k. o. Ob železnici). Iz teh sodnih listin namreč nesporno izhaja, da sta nova lastnika sprožila postopek vknjižbe lastnine šele 18. septembra, in sicer na podlagi kupoprodajnih pogodb z dne 1. in 3. septembra. Iz izpiskov je tudi razvidno, da sta MTB in Mik odkupila vse tri parcele, na katerih je bila plomba Hypo leasinga, ki je bil lizingodajalec Dom Smreke.

Lokacijo toplarne naj bi razkrili že aprila

Burnač nam je razkril še eno zanimivo podrobnost. »Lokacijo toplarne smo v bistvu javnosti razkrili že 21. aprila, ko smo na seji mestnega sveta sprejeli odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o predkupni pravici, a te informacije novinarji očitno niste opazili.« S tem odlokom se je ta pravica razširila tudi na parceli 2911/5, 2911/64, ki sta zdaj v lasti MTB in Mik.
Iz Burnačevega odgovora izhaja tudi ta zanimiva ugotovitev: MTB je sestavil kupoprodajno pogodbo komaj osem dni po aprilski seji in še preden je bil spremenjeni odlok o predkupni pravici 9. maja objavljen v medobčinskem vestniku.

Ni komentarjev: