petek, oktober 10, 2008

Negotova usoda mariborskega mladinskega kulturnega centra,
Delo 10.10.2008

Uporabniki Pekarne nočejo v Karanteno

Šest članov odbora kulturnega centra se ne strinja s selitvijo v nekdanje zapore – Županu Kanglerju predlagajo obnovo ter ureditev statusa

Maribor – V mariborskem kulturnem centru Pekarna, središču neistitucionalne mladinske kulturne ustvarjalnosti v mestu, niso navdušeni nad selitvijo. Na včerajšnjem sestanku pri mariborskem županu Francu Kanglerju je šestčlanski odbor Pekarne izrazil željo, da center ostane na sedanji lokaciji, saj je trdno vpet v urbano tkivo mesta, s selitvijo v tako imenovano Karanteno, nekdanje zapore ob Titovi cesti, pa bi se izolirali.
Kot pravi član odbora Marko Brumen, so si pred kratkim ogledali prostore v Karanteni. Ti so sicer dovolj veliki in uporabni, vendar jih preveč moti lokacija med nakupovalnim središčem Interspar, velikim cestnim krožiščem in železniško progo, ker pa prostori še niso obnovljeni, se vanje tudi ne bi mogli kaj kmalu preseliti. Na mariborski občini so že večkrat poudarili, da v proračunu nimajo denarja za obnovo dotrajane infrastrukture v Pekarni, poleg tega pa je ob tej lokaciji nastalo veliko stanovanjsko naselje, zato se domala vsak dan ukvarjajo s pritožbami stanovalcev zaradi hrupa. Brumen meni, da bi lahko te težave odpravili, najprej pa je treba urediti organizacijsko shemo tega kulturnega centra.
Po njegovem mnenju bi bila najboljša oblika organiziranosti javni zavod, o čemer so se v zadnjih letih tudi že pogajali, a so sedaj dobili na mizo samo predlog o selitvi. Kot javni zavod bi lahko uredili nekatere najbolj zgoče infrastrukturne težave, postavili zvočni zid, ki bi bližnje stanovalce varoval pred hrupom, navsezadnje pa bi lahko sestavili tudi primeren urnik prireditev, saj so sedaj projekti organizirani povsem samoiniciativno, ker Pekarna nima skupnega koordinacijskega telesa.
Usoda Pekarne je torej negotova. Po slovenski osamosvojitvi zaseden vojaški objekt se je sicer spremenil v svojevrsten azil alternativne kulture, a so ga ves čas spremljali lastniški zapleti in še zlasti zapleti z nujno obnovo. Še lani je bila aktualna prenova kompleksa, zanjo je bil sprejet tudi idejni načrt, vendar so si sedaj na občini premislili in ustvarjalcem v Pekarni ponudili novo lokacijo. Uporabniki Pekarne torej nočejo v tako imenovano Karanteno, kjer ima sedež že Mariborska razvojna agencija, v del obnovljenega kompleksa pa naj bi se še ta mesec preselile številne kulturne dejavnosti, ki se sedaj odvijajo ob dvorani Union. Po besedah Brumna pa v prihodnjih tednih pričakujejo nadaljevanje pogovorov in iskanje skupne rešitve.

Peter Rak

Ni komentarjev: