sobota, oktober 18, 2008

Kangler: "MTB me je podprl še najmanj"
Župan Franc Kangler odgovarjal na ugibanja o nepremičninskih špekulacijah za zemljišči toplarne in Pekarne
večer, 18.10.2008

"Večjih laži še nisem bil deležen. In večjega negativizma tudi ne," se je včeraj poročanj medijev o dvomljivih ozadjih prostorskega umeščanja bodoče mestne toplarne in kritike reševanja problematike Pekarne s selitvijo na tiskovni konferenci lotil župan MOM Franc Kangler. "Naj že v začetku povem, da sem za drugi teden povabil predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa, da bo preveril vse navedbe, ker je to nedopustno. Za vodenje občine odgovarjam z vsem svojim premoženjem, materialno in osebno odgovornostjo, kakor tudi podžupani," je spregovoril že uvodoma.
"Ni res, da nismo izkoristili predkupne pravice"
Največ nejasnosti v zvezi s pridobivanjem zemljišča za izgradnjo toplarne, ki so medije tudi pripeljali do sumov na vezano trgovino z zemljišči v trikotniku MTB-toplarna-MOM, je povzročila neizkoriščena predkupna pravica občine na omenjenih zemljiščih, ki jih je tik pred zdajci nato odkupil MTB. Tovrstne očitke je Kangler zavrnil z besedami: "Ni res, da nismo izkoristili predkupne pravice. Za to nismo bili zaprošeni. Ne da bi jaz to vedel." Razlog za to naj bi bilo dejstvo, da naj bi si bila MTB in Mik lokacijsko informacijo, ki naj bi veljala šest mesecev, zagotovila že pred majem. Pred sprejetjem mestnega odloka o predkupni pravici torej, je še dejal Kangler in pristavil: "Če bi imel namen za kakršnokoli špekulacijo, se takšnih potez ne bi posluževal in želel zagarantirati predkupno pravico MOM, da bo lahko izpeljala takšen projekt ... In župan Kangler je izvedel, kdo je lastnik tega zemljišča, par dni pred sestankom mestne četrti Tabor." Že na naslednji seji mestnega sveta naj bi se mestni svetniki, po županovih besedah, odločali, ali bo MOM zemljišča za Europarkom in pod Pohorjem zamenjala za zemljišče za toplarno. Tako naj bi MOM prihranila 10 milijonov evrov.Med odzivi svetniških skupin, ki smo jih objavili včeraj, se je na način pridobivanja zemljišča za toplarno najostreje odzval vodja svetniške skupine SD Vinko Mandl, ki je menil, da vrsta indicev kaže na korupcijo. Zato ga je Kangler javno pozval, naj odstopi kot predsednik nadzornega sveta Sklada stavbnih zemljišč, saj je "on tisti, ki nadzira gospoda Grmeka (direktorja omenjenega sklada, ki je vodil pogajanja za zemljišče, op. p.). Zakaj tega ne pove? On je tisti, ki bdi nad njim, kaj počne. On je tisti, ki bi moral preprečiti vsako korupcijo. Ne pa, da kaže na župana." Ob tem je ponovno poudaril, da ni v nikakršni povezavi s podjetjem MTB, ob dejstvu, da so ga podpirali med volitvami, pa se je vprašal: "Kdo pa ni mariborskega župana podprl na teh volitvah? Potem vsak drugi Mariborčan z njim ne bi smel poslovati. Iskreno povem, MTB me je podpiral še najmanj. MTB za MOM dela le dva objekta. Potem sta me Konstruktor in CPM bolj podprla. Naj uvažamo podjetja iz Prekmurja in Ljubljane, če se bodo ti prijavljali na razpise?"

Polemike v časopisih naj bi ogrožale PekarnoPodtikanja medijev pa naj bi se dogajala tudi pri reševanju težav s Pekarno. Med drugim je omenil, da ga moti komentiranje nekdanjih uslužbencev mestne uprave, ki podajajo neresnične in zavajajoče izjave. Med drugim tudi o tem, da je ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) z MOM, v času županovanja Borisa Soviča, podpisala pogodbo o brezplačnem prenosu lastništva kompleksa ob pogoju, da kompleks preuredi za potrebe mladinske kulture, kar je za Večer povedala tedanja direktorica mestne uprave Slava Kurtin. "Gospa Kurtinova je zavajala vso mariborsko javnost in je izrekla špekulativne laži. Navedbe uradnice MOM niso točne," je ob tem dejal Kangler in pojasnil, da je pogodba, ki sta jo podpisali omenjeni strani, menjalna pogodba, s katero je MNZ izročilo v last in posest celoten kompleks bivše vojašnice Ob železnici, MOM pa je MNZ v zameno izročila v last in posest nepremičnine na Teznu.Poudaril je tudi, da bodo na MOM sicer naredili vse, da težave rešijo v korist vseh, a je za izdajo dovoljenj za pozidavo stanovanjskih objektov okrog Pekarne kriv prejšnji župan Boris Sovič in ne sedanji. Polemike v časopisih pa lahko po Kanglerjevem mnenju ogrozijo pridobivanje gradbenega dovoljenja za obnovo. "Ker se nam bo zgodila popolnoma enaka zgodba kot pri azilu, kjer smo lokacijo poskušali pridobiti v Malečniku in se je uprla krajevna skupnost zaradi informacije, ki je prišla v javnost, še preden smo se lahko pogovorili z njenimi člani ... Kako bom jaz sedaj te občane prepričal, da ne bodo stranke v postopku, ker jih motijo vrvež in glasnost in kulturne prireditve?" se je še spraševal Kangler. Zamenjavo zemljišča Pekarne za toplarno pa je kategorično zavrnil.

Urška Kereži

Ni komentarjev: