torek, oktober 28, 2008

Maske so padle - Večer 28.10.2008

Maske so padle
Mestni svet je včeraj kar tri ure in pol razpravljal o zamenjavi zemljišč z MTB na območju bodoče toplarne; če bi bila občina izkoristila predkupno pravico, bi po nekaterih podatkih privarčevala 6,5 milijona evrov

(Igor Napast)
Včerajšnjo sejo sta spremljala tudi predstavnika Pekarne, Gregor Kosi in Marko Brumen (v ozadju, za svetniki DeSUS-a, Avgustom Heričkom, Jelko Kolmanič in Valterjem Drozgom).

Razprava o trgovanju z zemljišči na območju bodoče toplarne je dosegla vrelišče na včerajšnji seji mariborskega mestnega sveta. Županova ekipa je namreč pripravila predlog o zamenjavi nepremičnin, ki samo pritrjuje nekaterim ugibanjem, da se bo pri tem poslu najverjetneje okoristilo gradbeno podjetje MTB (s celjskim Mikom), in to na račun mariborske občine. Ocenjena vrednost štirih zemljišč v lasti MTB in MIK v velikosti 34.185 kvadratnih metrov je 10,2 milijona evrov, občina pa zanje ponuja 19 parcel pri Europarku in pod Pohorjem v velikosti 32.017 kvadratnih metrov v vrednosti 10,6 milijona evrov.

Še naprej bodejo v oči dejstva, ki so jih v mestni upravi zamolčali, tudi na včerajšnji seji. Če bi bila občina v začetku septembra izkoristila predkupno pravico na teh zemljiščih, bi po nekaterih podatkih lahko privarčevala kar 6,5 milijona evrov. Župan Kangler je ves čas poudarjal, da te pravice niso mogli izkoristiti, ker jim prodajalec Oil Metal parcel ni ponudil v odkup (!), obenem pa so pridobili pravniško mnenje dr. Renata Vrenčurja s Pravne fakultete v Mariboru, ki pojasnjuje in na neki način upravičuje posel med Oil Metalom in MTB. Toda po mnenju Ane Vlahek s Pravne fakultete v Ljubljani bi prodajalec moral pred sklenitvijo pogodbe s tretjo osebo nakup pod enakimi pogoji ponuditi občini. "Če tega ne stori, je prodajna pogodba nična in je zato neveljaven tudi vpis v zemljiško knjigo," opozarja Vlahkova. In še ena zanimivost: občina bo parcele zamenjala le z MTB in MIK, čeprav so precej bolj oddaljene od kompostarne kot recimo zemljišče v lasti Elektra Maribor, ki je v neposredni bližini.

Kupili po 300, zamenjali za 270 evrov

A zapletlo se je še pred obravnavo, saj so v opoziciji neuspešno zahtevali umik te točke. Matevž Frangež (SD) je menil, da bi moral mestni svet najprej izbrati tehnologijo za energetsko izrabo odpadkov, saj bo šele tedaj jasno, kako veliko zemljišče sploh potrebuje. "Maribor potrebuje v naslednjih petih letih ozračje zaupanja. A tega ne more biti potem, ko je bil mestni svet na zadnji izredni seji vsaj pomanjkljivo informiran, če ne že namenoma zaveden," je dejal Frangež. Prepričan je, da občina ni ustrezno zaščitila javnega interesa, za katerega bi morala delati. "Ta javni interes je vreden 6,5 milijona evrov. To je namreč razlika med vrednostjo zemljišč od 1. septembra do danes," je izpostavil Frangež.

Da je MTB kupil zemljišče po ceni več kot 300 evrov za kvadratni meter, se ni mogel načuditi Stojan Auer (LPR), saj je občina letos v bližini kupila zemljišče, za katero je odštela le 130 evrov za kvadratni meter. Temu, da bodo gradbinci zdaj zanj dobili le 270 evrov, se je še bolj čudil. Opozoril je tudi, da je gradivo v nasprotju s sprejetim letnim načrtom gospodarjenja s stavbnimi zemljišči, ki omenja, da se menjava lahko izvede pod pogojem, da razlika med zamenjavo nepremičnin ni večja od 80 tisoč evrov. Zaradi suma korupcije je predlagal, da v skladu z zakonom o urejanju prostora začnejo postopek o razlastitvi na teh zemljiščih. "Procedura je kraljica demokracije. Župan, vi sploh ne veste, kaj je to procedura, in še manj, kaj je demokracija. Ali smo svetniki mesta Butale ali drugega največjega slovenskega mesta?" pa je bil oster Vinko Mandl (SD).

Kosova komisija že obiskala občino

Zakaj mesto nujno potrebuje ta zemljišča, je pojasnil župan Franc Kangler. Ker bi se tja preselila Snaga, ker to sodi v koncept reševanja problematike z odpadki, ker je v bližini železniški tir, po katerem bi lahko prevažali smeti do odlagališča v Ormožu, in ker zaradi te zamenjave občina ne bo potrošila niti enega evra. Z Elektrom pa se še niso dogovorili o odkupu, saj so postavili previsoko ceno, je razložil župan. Znova je zanikal, da bi se z zemljišči trgovalo pod mizo, svetnike je seznanil, da ga je v petek obiskal član Kosove protikorupcijske komisije, ki so mu predali vso zahtevano gradivo.

Na številna vprašanja svetnikov je odgovarjal tudi direktor Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči Mojmir Grmek. Pojasnil je, da občina ne uveljavlja predkupne pravice zaradi pravne praznine na tem področju, ki jo je izkoristil MTB, vsak pravdni postopek pa bi projekt močno zavlekel; tega si občina zaradi predvidenega črpanja evropskih sredstev ne more privoščiti. Tudi v razlastitev zaradi izkazanega javnega interesa ta čas ne more, saj mestni svet še ni spremenil prostorskega akta, kar je pogoj za to.

Svetniki so v razpravi soglasno podprli lokacijo in projekt toplarne, v nasprotju z opozicijskimi, ki so predlagali prekinitev točke do razjasnitve ozadja in ugotovitev Kosove komisije, so koalicijski izpostavili nujnost hitre odločitve. Milan Petek (LDS) je celo predlagal, da bi v pogodbo vključili protikorupcijsko klavzulo - kot v primeru Patria - ki bi jo lahko aktivirali, če bi komisija ugotovila nepravilnosti. Svetniki so predlagano zamenjavo zemljišč z MTB potrdili s 23 glasovi za in 11 proti.


ALJOŠA PERŠAK, NINA AMBROŽ

Ni komentarjev: