torek, oktober 28, 2008

Pekarna ostaja! - Vest.si 25.10.2008

vest.si - politika

Pekarna ostaja!

25. oktober 2008 ob 17:53 | Vesna Lovrec |

Po javni tribuni »Vsebina ali še ena nepremičnina?«, ki so jo ta teden organizirali uporabniki mariborskega subkulturnega centra Pekarna Magdalenske mreže, se je zdelo, da je župan mesta Franc Kangler končno dojel, da je ponudba, s katero je uporabnike Pekarne nagovarjal k preselitvi na novo lokacijo, privlačna zgolj njemu.

Kljub dejstvu, da je mestni svet na decembrski seji izglasoval celovito prenovo Pekarne in letos pežegnal proračun 2008 – 2010, kjer je za obnovo Pekarne predvidenih 6,718.280 evrov, je župan pekarnarje kanil preseliti v bivšo kaznilnico Karanteno. Po prvem informativnem razgovoru v županovem kabinetu so uporabniki zaradi grožnje, da se Pekarna BO selila, ustanovili Odbor za Pekarno, in o problemu pričeli javno govoriti.

Tik pred pričetkom tribune, ko v dvorani Gustaf še niso bila zasedena vsa sedišča, je župan v kratkem klepetu z Vestjo ob pogledu na nezasedene stole pomenjljivo pripomnil, kako da je pričakoval več ljudi. Pričakovanje se je izpolnilo. Precej burni debati je v četrtek sledilo več kot sto ljudi. Kljub večkrat izrečenemu županovemu stavku, da se Pekarna ne bo selila brez soglasja uporabnikov, se je skozi debato zdelo, da temu nihče ne verjame. Dvom pa je vsaj za malenkost popustil v točki, ko je župan obljubil, da Pekarna ostaja, da bo storil vse potrebno za njeno legalizacijo ter potrdil, da denar za prenovo je. Govorice o tem, da gradbeno podjetje, ki bi se naj bilo zaljubilo v parcelo, kjer stoji kompleks Pekarna, že pripravlja bagerje za rušitev in mešalce za izgraditev stanovanjskih blokov, je župan odločno zanikal.

Na tribuni so sodelovali:
Lara Lah - moderatorka, Franc Kanger - župan MOM, Nina Bulatovič – vodja urada za mladino, Aleš Novak – direktor Mladinskega kulturnega centra Maribor, Gregor Kosi – predstavnik Zavoda Pekarna, dr. Boris VezjakZofijini ljubimci, Goran Rajič – bivši predstojnik oddelka za družbene dejavnosti na MOM
ter

publika: stanovalci, Andrej Šmid – arhitekt in prostorski načrtovalec, Borut Osonkar – bivši v.d. direktorja Pekarne, Ramiz Derlić – vodja pekarniškega MC kluba.

Da zagotovo ostane, ste simpatizerji in podporniki Pekarne povabljeni k podpisu peticije.

Vesna Lovrec

Ni komentarjev: