četrtek, oktober 23, 2008

Komu je Pekarna trn v peti? - Štajerc TV, 23.10.2008

Štajerc TV, 23.10.2008

Komu je Pekarna trn v peti?


Kaj bo s centrom alternativne kulture - Pekarno v štajerski prestolnici še ni znano. Po enih informacijah bi naj »hašišarsko« mladež izgnali drugam, po drugih bi naj na tem istem prostoru zraslo kaj iz MTB-jeve gradbene ponudbe, po tretjih pa bi naj v prostorih nekdanje vojašniške pekarne – študije že obstajajo - zrasel povsem prenovljen objekt Pekarna, še vedno namenjen alternativni kulturi.

Javna tribuna na temo Pekarna vsebina ali nepremičnina

Da je Pekarno nesmiselno seliti drugam, na drugo – boljšo lokacijo je neverjetno razmišljanje, saj take lokacije v mestu praktično ni, niti se ne zdi mogoče, da je po 14ih letih samoorganiziranega kulturnega centra nasproti Magdalenskega parka celoten »utrip« mogoče v trenutku preseliti, na še večjo margino. Vse prej se dozdeva, da je namen občinske uprave, z županom Francem Kanglerjem na čelu, izbris Pekarne iz mestnega obličja, kot je praksa v zadnjih mesecih tudi z drugimi zavabavljaškimi prostori različnih subkultur. Da so vajeti vodilnih ušle že toliko čez rob, da je župan Kangler, zaradi prevelike vpletenosti do predlani še neznanega gradbenega podjetja MTB, ki bi naj z notranjimi informacijami za zemljišče pri Dinosu iztržil Pekarno v bližini katere raste njihov stanovanjski kompleks Magdalena, za opranje krivde k sebi povabil celo protikorupcijsko komisjijo Draga Kosa. Predstavniki Pekarne se zato na glas sprašujejo: »Ali je Pekarna res le nepremičnina, prostor, ki se ga da preseliti in prodati in lahko posledično spontana ustvarjalnost in čutnost, ki Pekarno določa, vznikne in zaživi kjerkoli in kadarkoli? Županov odgovor je nedvoumen – dušo Pekarne (kot ji sam pravi) je možno preseliti v druge prostore. Pri čemer mu niti ni preveč nerodno, da je kompleks Pekarne ves ta čas in tudi v prihodnje prostorsko namenjen kulturi - z istim namenom ga je v letu 2002 občina tudi dobila v last od ministrstva za obrambo. Podobno zavezujoče so tudi proračunske postavke in razvojni načrt mestne občine za obdobje do leta 2011. Če že ne govorimo o vsebini.«

Ravno zato so včeraj zvečer priredili javno tribuno ´Je Pekarna vsebina ali nepremičnina?´ na katero so povabili Nino BULATOVIĆ (Vodja urada za kulturo in mladino), Franca KANGLERJA (župan MOM), Gregorja KOSIJA (Zavod Pekarna), Aleša NOVAKA (MKC), Boruta OSONKARJA (Nevladna.org), Gorana RAJIČA (nekdanji predstojnik oddelka za družbene dejavnosti na MOM), Vladimirja RUKAVINO (Sekretariat EPK2012), Stojana SKALICKYJA (mestni arhitekt), Andreja ŠMIDA (arhitekt in prostorski načrtovalec), dr. Borisa VEZJAKA (Zofijini ljubimci), da bi skupaj očrtali oba koncepta in pokazali kaj pomenita za njihova življenja in mestotvornost. Na eni strani živost, barvitost, ustvarjalnost, nepodkupljivost, spontanost, premislek, odprtost Vsebine, na drugi strani zabetoniranost, strogost, dokončnost, generičnost, načrtnost, zasebnost, zaprtost Nepremičnine. Javne tribune se je udeležilo precej več ljudi, kot je bilo predvidenih, saj je bila dvorana pretesna za vse.

Med obiskovalci sta bila tudi novoizvoljeni poslanec Matevž Frangež (SD) in mestni svetnik József Györkös (Zares)

Debata je bila vse tri ure precej ostra s precej čustvenimi izpadi. Izkazalo se je, da se Kangler med alternativci ne znajde tako dobro kot denimo čez Dravo v Samsari, kjer je precej domač in kjer prireja svoje bankete. Podobno se je zdelo tudi za njegove sodelavce. Denimo Nina Bulatović, kljub univerzitetni izobrazbi iz faha, ki ga zastopa, ne ve kaj je to alternativna kultura, niti ne ve kaj je Pekarna in kdo se tu zadržuje. "Upam, da me ne bo kdo med zapuščanjem tega prizorišča ustrelil ali pričakal pri avtu" je kalimerovsko odreagirala (ne)vedoč, da se je ravno v Pekarni zgodilo najmanj incidentov.

Predstavniki SDS in LDS so tokrat sedeli blizu-skupaj (Boštjan Viher, Milan Petek in Andrej Verlič)

novoizvoljeni poslanec Matevž Frangež (SD) in mestni svetnik József Györkös (Zares) sta izmenjala nekaj mnenj

Kljub ostrini in nesoglasjem so si glavni akterji na koncu vendarle segli v roke in dosegli nek nenapisan konsenz

Ni komentarjev: