torek, oktober 14, 2008

Prejeli smo
Za Pekarno na obstoječi lokaciji,
večer, 11.10.2008


Pred tednom dni je delegacija Mestne občine Maribor zainteresiranim predstavnikom multikulturnega centra Pekarna predstavila predlog župana Franca Kanglerja o selitvi Pekarne oz. ustanovitvi novega urbanega kulturnega centra v prostorih bivše kaznilnice, ki smo si jih takrat tudi ogledali.

Odbor za Pekarno, ki predstavlja najaktivnejše uporabnike prostorov v Pekarni, je na današnjem sestanku z županom Francem Kanglerjem podal svoje stališče glede selitve. Z gospodom županom smo imeli zelo odkrit pogovor o različnih problemih in možnostih ter smo veseli njegovega aktivnega osebnega angažmaja, da se delovanje Pekarne končno uredi in legalizira.

Naše stališče je, da mora Pekarna ostati na obstoječi lokaciji, saj je kot trenutno edini kulturni center na desnem bregu vpeta v mestno tkivo in se povezuje s svojim socialnim okoljem, kar je tudi eden izmed ciljev takšnih centrov po vsej Evropi. Ta predpostavka je zajeta tudi v obstoječe in že sprejete načrte o obnovi, ki bi se po prvotnih načrtih že morali udejanjati.

Strinjali smo se, da na obstoječi lokaciji obstajajo določeni problemi, in predlagali določene možnosti njihovega reševanja, a žal nismo našli skupnega jezika. Zato smo se dogovorili, da se ponovno sestanemo v roku 14 dni in v vmesnem času poskušamo na obeh straneh poiskati dodatne informacije in kompromisne rešitve, predvsem glede upravljanja kompleksa in načina financiranja obnove.

Odbor za Pekarno zanj Marko Brumen in Ramiz Derlič


Ni komentarjev: