četrtek, oktober 23, 2008

Kangler ne bo selil Pekarne - Indirekt 23,10,2008

Kangler ne bo selil Pekarne

23.10.2008

V prepolni dvorani Gustaf v mariborski Pekarni so se včeraj spopadli vsi, ki kaj pomenijo na področju kulture v naši bodoči prestolnici te discipline, in se pogovarjali o usodi tega centra.

Včerajšnja debata o Pekarni Foto: Marko Pigac

Po eni različici naj bi kulturnike izgnali drugam, po drugi naj bi na tem istem prostoru zraslo nekaj iz gradbene ponudbe podjetja MTB, po tretji pa naj bi v prostorih nekdanje vojašniške pekarne zrasel povsem prenovljen objekt Pekarna, še vedno namenjen alternativni kulturi, za kar obstajajo tudi že študije. Prav zato so včeraj zvečer priredili javno tribuno za naslovom Je pekarna vsebina ali nepremičnina?.

Na debato so povabili vodjo urada za kulturo in mladino Nino Bulatović, župana Mestne občine Maribor Franca Kanglerja, Gregorja Kosija iz Zavoda Pekarna, Aleša Novaka iz Mladinskega kulturnega centra Maribor, nekdanjega predstojnika oddelka za družbene dejavnosti na mariborski občini Gorana Rajiča, arhitekta in prostorskega načrtovalca Andreja Šmida in Borisa Vezjaka iz društva Zofijini ljubimci.

Zbrana druščina naj bi skupaj očrtala koncepte in pokazala, kaj Pekarna pomeni za njihova življenja in mestotvornost. Na eni strani živost, barvitost, ustvarjalnost, nepodkupljivost, spontanost, premislek, odprtost vsebine, na drugi strani zabetoniranost, strogost, dokončnost, generičnost, načrtnost, zasebnost, zaprtost nepremičnine. Ob koncu mestoma tudi glasnega argumentiranja so ugotovili, da župan pravzaprav ni nikoli želel "preseliti" Pekarne. Alternativni kulturniki bodo tako lahko ostali, kjer si želijo.

Avtor: Marko Pigac

Ni komentarjev: