petek, oktober 17, 2008

Moč gradbenih lobijev
Mariborsko mešetarjenje z zemljišči na škodo mestne občine
Delo, 17.10.2008

Nenavadna naveza med županom Francom Kanglerjem in podjetjem MTB se razkriva tudi pri načrtovani gradnji toplarne in sežigalnice odpadkov na Teznem – Zakaj občina ni uveljavila svoje predkupne pravice?
Maribor – Načrtovana gradnja mariborske toplarne na Teznem že kaže obrise novega zapleta pri gospodarjenju z zemljišči v Mariboru ter nenavadne naveze med mariborskim županom Francom Kanglerjem in podjetjem MTB. Potem ko je mestni svet skoraj brez razprave potrdil lokacijo za toplarno, se je izkazalo, da je večina zemljišč v lasti mariborskega podjetja MTB in celjskega podjetja MIK, preknjižbo pa sta opravila tik pred sejo mestnega sveta.
Nenavadni posli podjetja MTB so se začeli takoj po izvolitvi Kanglerja za župana, ta pa priznava, da mu je MTB doniral sredstva za volilno kampanjo. Podjetje, ki ga vodi Viktor Lednik, sicer član mestnega odbora LDS, je namreč angažirano pri skoraj vseh gradbenih projektih v mestu; do njih se je dokopalo tudi na nenavadne načine. Najbolj odmeven je bil zaplet z gradnjo oziroma obnovo minoritskega kompleksa; MTB je na javnem razpisu oddal kar za pol milijona evrov dražjo ponudbo od slovenskobistriškega Granita, nato pa se je občina (menda zaradi tega, ker so bile vse ponudbe višje od razpoložljivega denarja) začela neposredno pogovarjati s tremi ponudniki, posel pa je dobil MTB.
Komaj so se strasti nekoliko umirile, že se je zapletlo glede zemljišč pod Pohorjem. Štiri hektare površin je kupil MTB, saj mariborska občina ni uveljavila svoje predkupne pravice, čemur je sledila sprememba lokacijskega načrta. Za površine, namenjene zgolj športu in rekreaciji, so po hitrem postopku spremenili namembnost in tako lahko zdaj MTB pod Pohorjem uresniči svoj projekt Pohorska livada. Ta poleg turističnih apartmajev zajema tudi štiri štirinadstropne stanovanjske bloke, čeprav stanovanjska gradnja na tej lokaciji ni bila nikoli predvidena. Kangler je takrat spremembo prostorskih načrtov utemeljeval z nastanitvenimi potrebami za organizacijo Univerzijade leta 2013.
Najnovejši zaplet z zemljišči na Teznem spet postavlja Kanglerjevo ravnanje v dokaj čudno luč. Lokacija toplarne je bila ves čas skrbno prikrita. Predlog za gradnjo toplarne in sežigalnice odpadkov na Teznem, ki je bil očitno zavajajoč, saj v gradivu ni bilo jasno navedenih lastniških razmerij, so mestni svetniki dobili šele pred kratkim na seji sveta. Predlog so potrdili, a se je zdaj izkazalo, da sta lastnika dveh tretjin zemljišč MTB in celjski MIK, ki bosta zaslužila, ali s preprodajo ali pa z zamenjavo nepremičnin.
Tu pa se v zgodbo vključuje tudi območje mladinskega kulturnega centra Pekarna. Kljub zagotovilom, danim pred nedavnim, da bodo kompleks obnovili in bo center ostal na sedanji lokaciji, je mariborski župan predlagal selitev na območje nekdanjih mariborskih zaporov, pri čemer je nenavadno naključje, da je MTB tik ob Pekarni zgradil stanovanjsko naselje. Menda načrtuje gradnjo tudi na območju Pekarne. Vsaj za zdaj s tem ne bo nič; člani programskega sveta Pekarne so selitev odločno zavrnili. Mariborski župan, ki do sedaj ni hotel dajati izjav zvezi s spornimi zemljišči na Teznem, je včeraj obljubil, da bo danes odgovarjal na vsa vprašanja.

Peter Rak

Ni komentarjev: