torek, oktober 14, 2008

Pekarnarji nočejo v mariborsko kaznilnico
V mestni upravi so pripravili načrt selitve mariborskega centra urbane (sub)kulture
Dnevnik, 11.10.2008

Maribor - Mestna oblast Maribora že vrsto let obljublja prenovo in adaptacijo kulturnega centra Pekarna. Ko je lani občina sprejela dokument identifikacije za območje Pekarne, letos pa je bila širši javnosti predstavljena še arhitekturna rešitev njene adaptacije in revitalizacije, se je ustvaril vtis, da bo ta projekt kmalu udejanjen. Zdaj pa se je v občinskem vrhu nenadoma pojavila zamisel o selitvi središča urbane (sub)kulture v kompleks bivše avstroogrske kaznilnice. Uporabniki Pekarne selitvi nasprotujejo.


Decembra 2004 je Mestna občina Maribor v sodelovanju z Društvom arhitektov Maribor razpisala arhitekturni natečaj za pridobitev zamisli o prenovi kompleksa Pekarna. Zmagovalna rešitev je bila plod arhitektov Kaje Pogačar, Roberta Veselka in Andreja Žižka, za kar so prejeli 600.000 tolarjev (2500 evrov) nagrade. Vrednost prenove, ki naj bi se po prvotnih načrtih sklenila leta 2010, so na občini ocenili na okoli sedem milijonov evrov, dobri dve tretjini pa naj bi pridobili iz evropskih skladov. (Foto: Dnevnik)


Kulturni center Pekarna je vzniknil leta 1994 na območju zapuščenega, delno spomeniško zaščitenega območja nekdanjega vojaškega oskrbnega skladišča s pekarno. Zdaj v njem deluje približno 40 alternativnih, kreativnih, neinstitucionalnih in svobodnih uporabnikov. Med drugim tam v nekakšni pollegalnosti obratujejo tudi štirje koncertno-prireditveni prostori, ki so kajpak najbolj obiskani konec tedna. In prav zaradi okoliščine, da je ob koncih tedna tudi nočno zbirališče, je Pekarna postala nekaterim trn v peti. Očitno najbolj boli tiste, ki so se nedavno vselili v nov stanovanjski blok tik ob Pekarni (okoliščina, da ga je zgradilo podjetje MTB, ki mu je mariborski župan Franc Kangler zelo naklonjen, je zgolj naključje).
Zdaj so v občinski upravi nenadoma ugotovili, da denarja za obnovo Pekarne ni, na županovi mizi pa se je sočasno pojavila zamisel, da bi Pekarno izselili in jo vselili v bivšo kaznilnico poleg Europarka, kjer bo še ta mesec končana prenova kompleksa Karantena, v katerega se bodo vselili dosedanji uporabniki prostorov nad dvorano Union (pevski zbor Carmina Slovenica, Plesna izba...) Predstavniki uporabnikov Pekarne so se sestali z županskim vodstvom in si ogledali prostore. »Želimo vam ponuditi nekaj novega, boljšega,« je zbrane prepričevala Nina Bulatovič, ki od junija po županovem pooblastilu vodi občinski urad za kulturo in mladino. Očitno pa jih mlada uradnica ni prepričala.
»Naše stališče je, da je v interesu Maribora, da neodvisne kulturne, športne in mladinske dejavnosti ostanejo v obstoječem kompleksu Pekarne,« je po sestanku sporočil Marko Brumen iz Odbora za Pekarno. Po njegovih besedah je Pekarna trenutno edini kulturni center na desnem bregu Maribora, ki je tesno vpet v mestno tkivo in se povezuje s svojim socialnim okoljem, kar je tudi eden od ciljev takšnih centrov po vsej Evropi. Ta predpostavka je uvrščena tudi v obstoječe in že sprejete načrte o obnovi, ki bi se po prvotnih načrtih že morali udejanjati. »Obnova Pekarne je predvidena kot eden integralnih investicijskih projektov evropske kulturne prestolnice, zato se bojimo, da bi tovrstna selitev utegnila ogroziti dokončno potrditev kandidature. Selitev, ki jo občinsko vodstvo napoveduje v letu 2012, bi bila tudi neodgovorna, saj bi bili zaposleni s selitvijo in adaptacijo prostorov, namesto z ustvarjanjem bogatega kulturnega programa za EPK,« je še prepričan Brumen.


Tomaž Klipšteter

Ni komentarjev: