sobota, julij 17, 2010

Obnova Pekarne sprla pekarnarje - Dnevnik, 17.07.2010

Obnova Pekarne sprla pekarnarje

Maribor - Pričakovano je bilo, da začetek prenove kulturnega centra Pekarna ne bo osrečil vseh dosedanjih uporabnikov nekdanjega objekta Jugoslovanske ljudske armade ob mariborskem Magdalenskem parku. Kljub temu preseneča, da se je prvi hud spor zgodil že teden dni po začetku gradbenih del, s katerimi prenavljajo upravne stavbe KC Pekarna.

(Foto: Tomaž Skale)

"Vlom v prostore kulturnega društva MC IndiJanez in odtujitev društvenega inventarja je kaplja čez rob," je bil v četrtek zgrožen Ramiz Derlić, ki vodi omenjeno društvo.

Začetek obnove Pekarne je bil v medijih prikazan precej romantično, čeprav v Pekarni v resnici vre, ugotavlja Derlić. Po njegovih besedah so se že pred več kot dvema mesecema z Mestno občino Maribor dogovorili, da jim bo zagotovila nadomestne prostore, v katere bi se umaknili med gradbenimi deli, ki naj bi bila končana do konca leta. S predstavniki občine so si zato ogledali več prostorov v mestu, ki bi lahko bili primerni za njihove potrebe. Nato so jim sporočili, da omenjeni lokali niso več na voljo.

Razbiti prostori

Pozneje jim je občina ponudila še druge prostore, med drugim naj bi se lahko začasno preselili v bivši azil za živali v Zrkovcih ali pa v neko vlažno klet brez elektrike, kar pa so prizadeti odklonili. Nazadnje so pristojne zaprosili, da naj z izselitvijo prostorov počakajo do minulega ponedeljka.

A ta njihova prošnja ni bila uslišana. "Ko smo prišli v naše prostore, so bila vrata odtrgana, po tleh so ležali polomljeni deli inventarja, vlomljeno je bilo v omare." Derlić domneva, da so v prostore vlomili kar izvajalci obnovitvenih del po predhodnem dogovoru z občino, Pekarno magdalenske mreže in z občinskim zavodom MKC, ki so akterji prihodnjega modela upravljanja.

"Neznani storilci so veliko stvari odnesli, veliko je bilo uničenega. Med inventarjem so bili tudi deli laserskega projekcijskega sistema. Še do danes nas ni nihče obvestil, kje je naš inventar. V pravni državi bi bilo pričakovati, da se deložacije izvajajo v skladu z zakonodajo v navzočnosti policistov in pristojnih inšpekcij," je potožil Derlić. "Prav tako bi nas morali o deložaciji obvestiti v pisni obliki, pri odtujitvi naše lastnine pa bi morali sestaviti zapisnik in popis odtujenega imetja. V primeru, da vlom in nepooblaščena odtujitev našega inventarja ni potekala v skladu z zakonodajo, bomo podali kazensko prijavo in zahtevali povrnitev škode, ki je za nas vsekakor nenadomestljiva," napoveduje Derlić.

Zavračanje očitkov

Tarče jeznega pekarnarja pa zavračajo vse očitke. "Pekarna magdalenske mreže in odbor za Pekarno s tem nimata nič," poudarja Gregor Kosi iz omenjenega zavoda. "Ramiz je bil o vsem obveščen, vedel je, kdaj je rok izselitve. Občina se je do zadnjega trudila, da bi mu zagotovila prostore za društvo in skladišče. Zato mora zdaj sam nositi posledice. Dvomim pa, da bi v svojih prostorih tik pred začetkom prenove še hranil takšne dragocenosti."

Marja Guček iz Urada za kulturo in mladino Mestne občine Maribor zatrjuje, da so društvu MC IndiJanez ponudili štiri nadomestne prostore, a je vse ponudbe zavrnilo. "Ko sem bila prejšnji petek v stavbi, so bila vrata društvenih prostorov odprta. Kdo jih je odprl, ne vem. Je pa res, da sem naročila, naj vse stvari preselijo v prostore Hladilnice." Kdo je opravil selitev? "Delavci," pojasni Gučkova. "Kaj se je dogajalo pri selitvi, težko komentiram, ker me ni bilo zraven. Dejstvo je, da je vsa oprema shranjena v prostorih Hladilnice, do katere ima društvo dostop, a je še zmeraj ni dvignilo."

Ni komentarjev: