ponedeljek, julij 12, 2010

Mladinski hotel spomladi - Večer, 01.07.2010

Datum: 1.7.2010 - Stran: MARIBOR
Mladinski hotel spomladi
Konstruktor začenja prvi del okoli osem milijonov evrov vredne prenove Kulturnega centra Pekarna

Župan Maribora Franc Kangler je na včerajšnji tiskovni konferenci o prenovi Kulturnega centra (KC) Pekarna, vključenega v projekt Maribor - Evropska prestolnica kulture 2012, povedal, da je občinskim uradnikom za obnovo prvega dela bivšega vojašniškega kompleksa uspelo pridobiti preko 800 tisoč evrov evropskih sredstev. Drugo polovico bo prispevala občina. V objektu, kjer bo po novem sedež upravljavca Pekarne Mladinskega kulturnega centra (MKC), bo urejen mladinski hotel z 48 ležišči. Prenova upravne stavbe se bo z večmesečno zamudo začela v ponedeljek, je dejal Emanuel Čerček, županov svetovalec za investicije, in zaključila spomladi 2011. Za izvajalca gradbenih del, po pogodbi definiranih s fiksno ceno na ključ, je bilo med tremi ponudniki izbrano mariborsko gradbeno podjetje Konstruktor VGR.

Direktor občinskega urada za kulturo in mladino Aleš Novak ocenjuje, da se je Pekarna v 16 letih delovanja, kljub težkim in neurejenim razmeram, razvila v pomembno mestno, regionalno in državno središče urbane in mladinske kulture, in napoveduje: "Po zaključku prenove bo to območje postalo mednarodno prepoznaven center mladinske kulture in turizma."

Potem ko so pretekli ponedeljek na seji mestnega sveta občine Maribor mestni svetniki kljub ostremu nestrinjanju Ramiza Derliča iz društva IndiJanez, enega od uporabnikov KC Pekarna, da predlagani model upravljanja Pekarne ni optimalen, ta model potrdili, so z novo obliko upravljanja soglašali tudi včerajšnji govorniki. Vsi po vrsti so izpostavili vzorno sodelovanje med pekarnarji, MKC-jem in občinarji in povzdigovali bodoče delovanje prerojenega kulturnega centra. Direktorica MKC Nina Arsenovič meni, da je model, ki bo (umetniške, gostinske ...) aktivnosti urejal z razpisi, dober za lastnico objekta občino Maribor, MKC kot adiminstrativno-tehničnega upravljavca in uporabnike kompleksa. "Za programsko dogajanje bo odgovoren programski svet, sestavljen iz sedmih predstavnikov strokovne javnosti in uporabnikov," poudarja Arsenovičeva.

Zbrani so še pojasnili, da bodo druge faze okoli osem milijonov evrov vrednega projekta prenove Pekarne začeli takoj, ko bo mogoče. 700 tisoč evrov za Hladilnico je že zagotovljenih. Na občini v teh dneh pričakujejo še pozitiven sklep Službe za lokalno samoupravo in regionalno politiko za tretjo fazo oziroma obnovo Lubadarja. "Pekarna je prioriteta - ne glede na to, kdo bo kot župan v naslednjem mandatu vodil mesto," zaključuje Franc Kangler.

NINA AMBROŽ

Ni komentarjev: