ponedeljek, julij 12, 2010

Izgon alternative in izguba avtonomije? - Dobro Jutro, 28.06.2010

Izgon alternative in izguba avtonomije?

28.06.2010

Petega julija se začenja prenova nekdanjega vojaškega objekta Pekarna, sedanjega mariborskega središča urbane in mladinske kulture, ki te dni praznuje 16-letnico obstoja in se očitno seli iz središča mesta.

Bo sporočilo na vhodu v Pekarno po prvih gradbenih posegih še veljalo?

Veliko ostrih besed je bilo izrečenih na temo Pekarne v zadnjih dveh letih županovanja Franca Kanglerja, saj kljub številnim okroglim mizam in tudi (ne)formalnim pogovorom niso našli skupnega jezika. Prenova objekta se je zato preložila z lanskega avgusta na letošnji julij. Pekarna, ki ima zagotovo večji sloves od ljubljanske Metelkove, se v nasprotju z ljubljanskim centrom kulture spreminja v sodobni kulturni center v slogu prenovljenega Kina Šiške, ki ga s starim izročilom druži samo še ime, kar najverjetneje pomeni tudi izgon alternativne kulture neznano kam.

"Janković je Metelkovi pustil avtonomijo, prav tako je dal prostore brezplačno v najem. Za Pekarno pa bo obnova, kot so si jo zamislili v Mariboru, pomenila birokratizirano in institucionalizirano delovanje," je za Dobro jutro bistveno razliko med "novo Metelkovo" in "novo Pekarno" razložil Ramiz Derlić, vodja Kluba MC, ki ima v Pekarni najboljši program in največji obisk. Zaradi posega v avtonomnost se bo izgubila tudi spontanost, ki je glavni adut celotnega dogajanja. "Hostel bi temu objektu zagotovo dvignil obisk, težava pa je, ker se nismo držali začrtanih smernic, celovitosti podobe Pekarne," je dejal Derlić in dodal, da bi Pekarna že pred padcem prve opeke morala imeti zagotovljen denar za celovito dejavnost.

"Sedaj bo vsebina stavbe odvisna od razpisa," je še opozoril. Po njegovih besedah je v Evropi kar nekaj centrov, ki so konceptualno podobni novi mariborski Pekarni, vsi pa bolj ali manj niso prazni. Drugače pa razmišlja Gregor Kosi, direktor nevladne organizacije Pekarna magdalenske mreže (PMM), ki pravi, da so pekarnarji iz drugačne kulture naredili javni interes. "Tudi občina je prepoznala kakovost in vrednost teh dejavnosti, jih začela deloma sofinancirati in danes je tovrstna kultura nekaj normalnega," je pojasnil Kosi.

Kosijevo organizacijo številni mariborski alternativci in obiskovalci Pekarne v šali označujejo za glumart oziroma provladno organizacijo, saj je v veliki večini odvisna prav od državnih razpisov, brez večjega obiska, od projekta do projekta. "Neprimerno je, da se združita takšni dve instituciji, kot sta MKC in Pekarna," se strinja z alternativnimi delavci tudi Dušan Hedl, eden od vidnejših predstavnikov alternativne kulture pri nas. Pravi, da naj bi v novi Pekarni za programsko in tehnično koordinacijo redno zaposlili kar 15 ljudi iz PMM in MKC. "Za to je dovolj en sam človek, s tem se samo hromi podjetniška kredibilnost alternativne kulture," je še opozoril.

Pekarnarji gredo že od vsega začetka v nos stanovalcem MTB poslovno-stanovanjskega kompleksa Magdalena, zgrajenega leta 2007. Tudi župan Kangler je hotel Pekarno premestiti na drugo lokacijo. "Nekateri stanovalci se vedejo, kot da je Magdalena stala pred Pekarno in ne obratno, zato jih niti policisti ne jemljejo več resno, ko kličejo 'na pomoč'. Če si ti stanovalci predstavljajo, da so kupili luksuzno stanovanje s pogledom na morje, se zelo motijo," se pridušajo redni obiskovalci Pekarne.

Avtor: Besedilo in foto: Marko Pigac

Ni komentarjev: