ponedeljek, julij 12, 2010

Pridite in videli boste punk! - Dostop.si, 26.06.2010

Pridite in videli boste punk!

26.6.2010 14:42

Festival Pri'i pa vi'i se je rodil na prelomu tisočletja v dvorani Gustaf, ko so člani skupin Muškat Hamburg in Blutwurst staknili glave skupaj ter se odločili ponuditi delček svoje gastronomske in rokerske kulture v domači Pekarni, kjer tudi redno vadijo.


Občinstvo željno dobrega starega punka je festival takoj vzelo za svoj, vendar so se člani obeh skupin, kjub vsemu zbali, da bi se njunih vsakoletnih nastopov ljudje prehitro naveličali, zato so že takoj drugo leto na festival povabili goste. Sami pravijo, da pri tem niso skrivali svoje izbirčnosti, saj si težko prisluženo članstvo v takšnem cehu lahko pridobiš samo na en način, da prideš in vidiš, naslednje leto pa se prireditve znova udeležiš, ponavadi brez posebnega povabila.

V desetih zaporednih letih delovanja jim je na ta preprost, vendar zelo učinkovit način uspelo na oder pripeljati ogromno, zdaj že kultnih punkrockerskih skupin iz severovzhodne Slovenije. Veliko teh skupin je bilo nad festivalom tako navdušeno, da so se z veseljem znova vračali na oderske deske dvorane Gustaf, zato vsako leto lahko slišimo pristni punk iz ojačevalcev skupin Živi Zid iz Drobtincev, Malo Morgen iz Maribora, Dr. Zero iz Sladkega Vrha, Šentiljčane Cosa Nostra, Rukolo in pa seveda ustanovitelje festivala Muškat Hamburg in Blutwurst. Festival se odvija vsako leto 25.6., kar sovpada z otvoritvjo največjega mariborskega festivala Lent in predstavlja neko alternativo velikemu komercialnemu festivalu. Pri'i pa vi'i je namreč popolnoma brezplačen festival, kjer vas bodo kljub današnjemu krutemu kapitalizmu ob prihodu najprej počastili z domače pripravljeno večerjo iz žara, nato pa še z veliko mero dobrega punka. Mislim, da bi si lahko pri takšnih festivalih in njihovi brezplačni organizaciji, kjer denar nima pomena in največjo vlogo igrajo prijatelstvo, solidarnost in entuziazem za vzgled vzel marsikdo, še posebej pa naši politiki, ki danes ne vidijo več druga, kot potiskan papir, ki mu po domače rečemo tudi denar.



Zanimivo, kako se pozna pozitivno in neizkoriščevalsko naravnan duh festivala tudi pri obisku koncertov, kjer izraza predskupina sploh več ne poznajo, saj publika enako dobro in nič manj številčno podpira prvo skupino, ki je bila tokrat Živi Zid in tiso čisto na koncu, katere mesto si je letos pridobila izključno ženska postavitev v skupini Rukola. Takšne stvari, ki so me po navadi najbolj motile so tukaj enostavno izginile in tista punkerska solidarnost je končno spet prišla do izraza. Da, tudi punkerska solidarnost ni več tako samoumevna, kot je bila včasih. Organizatorji si prav zaradi tega srčno želijo še vsaj naslednjih dvajset zaporednih festivalskih obletnic, katere je po njihovih besedah najprej treba preživeti, kar pa danes zahteva že veliko iznajdljivosti, priložnost pa vidijo v bližajoči se EPK (Evropski prestolnici kulture, Maribor 2012), ko bo na razpolago več denarja kot drugače, le pri vodilnih je potrebno nekoliko več »punkerskega« razmišljanja, da se bo ta denar dejansko porabil za kulturne projekte in ne za drage obleke njihovih soprog.

Pa ne bom več utrujal s tem kako si vsi nezasluženo polnijo že itak prepolne žepe denarja, bom raje rekel, da naš Svet še nekako funkcionira prav zaradi takšnih festivalov, kot je Pri'i pa vi'i, kjer ni polnjenja žepov in je sebičnost tujka tudi vsem redarjem, natakarjem in natakaricam, profesionalnim ozvočevalcem, »žar mojstrom«, ki že desetletje festival brezplačno podpirajo. Kdor pa povedanemu ne verjame se prireditve očitno še ni udeležil in ko se boste odločili, da se tudi sami prepričate, morate ...prit pa videt!




Matej REGENT Živa ČONKAŠ



Ni komentarjev: