sreda, december 24, 2008

Spor v Mariboru; Dnevnik, 23.12.2008

Spor v Mariboru: Mestni svetniki prenesli stavbno pravico ene od stavb v Pekarni na MKC Maribor




Kulturni Center Pekarna (Foto: Tomaž Klipšteter)
Maribor - Potem ko je Zavod Pekarna pretekli četrtek opozoril na razpolovljena sredstva, ki so jih za leto 2008 prejeli od Mestne občine Maribor, dan pozneje pa so mestni svetniki prenesli stavbno pravico ene od stavb v Pekarni na MKC Maribor, se je spor med obema inštitucijama znova razplamtel. Na občini v odločitvi ne vidijo težav, v Pekarni so zgroženi.

Kot so sporočili z občine, so občinski urad za kulturo in mladino nedavno pooblastili, da aktivno pristopi k obnovi Kulturne cone Pekarne, sredi novembra pa je župan Franc Kangler imenoval tudi projektno skupino za pripravo in izvedbo postopkov obnove Pekarne. Takoj po sprejetju proračunskega rebalansa je bil pripravljen razpis za izbiro svetovalnega inženiringa za projekt prenove, na katerem je bil izbran najugodnejši ponudnik, do poteka roka za pritožbe, 22. decembra, pa na sklep na občini niso prejeli nobenega ugovora, zato bodo z izbranim svetovalnim inženiringom sklenili ustrezno pogodbo.
Skladno s potrjenim projektom za celovito prenovo Pekarne je objekt t. i. upravne stavbe namenjen mladinskemu hotelu, na občini pa so zato že pričeli postopke prijave na razpis, na katerega pa se lahko prijavijo le javni zavodi s statusom mladinskega centra. Ker je v Mariboru edini možni prijavitelj Mladinski kulturni center (MKC) Maribor in je eden izmed pogojev razpisa, da prijavitelj izkaže pravico graditi, je mestni svet to omogočil s sklepom o ustanovitvi stavbne pravice. Z nameravano prijavo na razpis in razpisnimi pogoji so bili seznanjeni tudi v odboru za Pekarno, ki naj bi tudi pripravil pripombe na predlagane idejne osnutke modelov upravljanja Pekarne, a teh pripomb na občini niso prejeli.
Na občini še dodajajo, da želijo urediti celotno območje Pekarne in njenim uporabnikom omogočiti ustreznejše pogoje za izvajanje programov. Glede na omejena proračunska sredstva želijo ta v čim večji meri pridobiti iz razpoložljivih evropskih in državnih virov, zato podpirajo prijavo MKC na razpis državnega urada za mladino in postopke, ki se na to navezujejo.
Na sestankih med občino, MKC in odborom za Pekarno je bilo večkrat poudarjeno, da bodo sedanji uporabniki aktivno sodelovali pri vzpostavitvi prihodnje, obnovljene Pekarne, zato jih na občini čudijo odzivi odbora za Pekarno, saj ti po njihovem ne odražajo dejanskih razmer in naporov, ki so jih namenili vključevanju nevladnega sektorja pri razpravah o prihodnji ureditvi Pekarne.
Nezadostna pojasnila mariborske mestne občine
V odboru za Pekarno se s pojasnili mariborske mestne občine ne strinjajo in pojasnjujejo, da vse do petkove seje na njihov naslov nista prispela ne predlog gradiva ne informacija, da bo gradivo obravnavano na seji. Kot so pozneje ugotovili v pogovorih z nekaterimi mestnimi svetniki, jim je bilo na seji rečeno, da je gradivo usklajeno z odborom, kar pa po njihovih besedah ne drži.
V odboru pravijo, da so o problematičnosti stavbne pravice tako vsebinsko kot zakonsko prav oni ves čas opozarjali na sestankih. Vsebinsko je po njihovem problematična, ker prejudicira upravljanje kompleksa in ločuje upravno stavbo od kulturnega centra Pekarna in obenem na račun "nevladništva" krepi položaj javnega zavoda, zakonsko pa, ker po njihovi oceni najverjetneje nima pravne podlage, saj prenaša lastnino na javni zavod.
Sicer pa jim predstavniki občine nikoli niso pojasnili, kaj ustanovitev brezplačne stavbne pravice pomeni v praksi oz. za tiste, ki v objektu danes delujejo, pač pa so jih s sklepom mestnega sveta postavili pred dejstvo. Njihova zgroženost nad takšnim delovanjem je zato še večja in je v popolnem nasprotju z županovimi zagotovili, hkrati pa ugotavljajo, da so po dveh mesecih od javne tribune znova pri začetnem vprašanju, ali gre pri Pekarni za vprašanje vsebine ali zgolj nepremičnine.
Tekst: (sta)

Ni komentarjev: