torek, december 23, 2008

Del Pekarne v roke MKC Maribor; Dnevnik, 23.12.2008

Del Pekarne v roke MKC Maribor
Stavbno pravico za Upravno zgradbo je dobil MKC, uporabniki Pekarne se s tem ne strinjajo




Maribor - Kulturni center Pekarna bo, kot kaže, vendarle dočakal obnovo. Mestna občina Maribor (MOM) bo eni izmed zgradb na območju Pekarne podelila stavbno pravico, saj bo s tem izpolnila pogoje, pod katerimi bo lahko kandidira za državna sredstva za obnovo. V odboru za Pekarno se s podeljeno stavbno pravico ne strinjajo.

Ministrstvo za šolstvo in šport bo z razpisom namreč podelilo sredstva za sofinanciranje investicije v mladinsko turistično infrastrukturo. Prav ena izmed zgradb na območju Pekarne, tako imenovana Upravna zgradba, pa je namenjena mladinskemu hostlu. Na razpisu za državna sredstva bo kandidiral javni zavod Mladinski kulturni center (MKC) Maribor, ker pa je eden izmed pogojev tudi ta, da mora kandidat za pridobitev sredstev izkazati pravico graditi, kar je mogoče le z ustanovitvijo stavbne pravice, je MOM torej Upravni zgradbi podelil brezplačno stavbno pravico za dvajset let.
"Urediti želimo celotno območje Pekarne in njenim uporabnikom omogočiti ustreznejše pogoje za izvajanje programov. Sredstva za obnovo želimo v čim večji meri pridobiti iz evropskih in državnih virov, zato prijavo MKC na razpis in druge navezujoče postopke spodbujamo," podelitev stavbne pravice komentirajo na MOM.
Zagotavljajo, da so se z sedanjimi uporabniki Pekarne dogovorili o aktivnem sodelovanju, prav zato so bili v odboru za Pekarno obveščeni o njihovih namerah o podelitvi stavbne pravice, a na to doslej niso podali nikakršnih pripomb. Drugače pa pravijo v Pekarni, kjer so zgroženi nad podelitvijo stavbne pravice Upravni zgradbi. "Odbor za Pekarno se že od javne tribune, 22. oktobra, pogovarja z MOM, a o tovrstnem prenosu nismo ničesar dorekli! O zadevi smo na sestanku sicer razpravljali, a je Odbor opozoril, da prenos stavbne pravice pomeni odcepitev ene stavbe od preostalega kompleksa. Če bo torej MOM slepo sledil pogojem posameznih razpisov, se lahko zgodi, da bo Pekarna prešla v roke več upraviteljev ali pristala v rokah MKC brez soglasja uporabnikov kompleksa!" meni v.d. direktorja Zavoda Pekarna Gregor Kosi. Trdi še, da je MOM enostransko prekinil dogovore z njimi - delovna srečanja ne potekajo več, končnih zapisnikov ne dobivajo, da postopke peljejo po svoje, kar je v popolnem nasprotju z županovimi zagotovili, da bo ves postopek prenove usklajen z Odborom za Pekarno. "Tovrstnemu načinu dela in razumevanja posebnosti in enotnosti kompleksa ter specifične produkcije, ki tukaj nastaja, primorani najodločneje nasprotovati," še meni Kosi.

Anja Hreščak

Ni komentarjev: