petek, december 19, 2008

Mariborski Pekarni zmanjšali sredstva; Delo, 19.12.2008

Mariborski Pekarni zmanjšali sredstva
Nenavadna kulturna politika


Potem ko je mariborska občina prepolovila sredstva založbi Litera in reviji Dialogi je zdaj v kritičnem položaju tudi kulturni center Pekarna. Komaj so se ubranili namer, da center preselijo na novo lokacijo, s čimer bi Pekarna, nekakšna mariborska replika Metelkove, popolnoma izgubila svoje poslanstvo, že jih je občinska uprava »razveselila« z novico, da bodo letošnja sredstva za izvajanje programa znašala le 28.000 evrov, kar je skoraj polovica lanske vsote.

»Zmanjševanje sredstev je selitev na drug način,« zadevo komentira v. d. direktorja Pekarne Gregor Kosi. Po njegovih besedah je mariborski župan Franc Kangler pred časom očitno preroško napovedal, da bo »treba zategniti pasove«, to pa je dokazuje celovitost strukturnega problema nerazumevanja, vrednotenja in financiranja kulture v Mariboru. To velja predvsem za t. i. neformalno oziroma alternativno kulturo, ki je v primerjavi z »visoko«, etablirano, degradirana. To dokazuje tudi poplačilo izgube desetdnevnega Festivala Maribor v višini 390.000 evrov, za katerega se je denar brez problema našel.

Pekarna se zdaj nahaja v skoraj brezizhodnem položaju. Že tako majhna sredstva za letos so namreč na svoj račun prejeli šele pred nekaj dnevi, do zdaj pa so bili svoje programe prisiljeni financirati z bančnimi posojili. Ker so občinska sredstva prepolovljena, bodo imeli z vračanjem kreditov nemalo težav, takšni finančni aranžmaji pa jim po Kosijevih besedah skoraj onemogočajo kandidiranje za evropska sredstva. Dodatna težava je neurejen formalni status Pekarne, saj kompleks nima uporabnega dovoljenja, kar jih prav tako blokira pri iskanju sredstev. V Pekarni so sicer nameravali zaradi takšnih potez občinske uprave vložiti tožbo na upravno sodišče, vendar jim jih zaradi kratkih rokov postopkov ni uspelo izvesti. Kosi izraža začudenje zaradi takšne »neodgovorne in ignorantske« občinske politike, ki je še toliko bolj nerazumljiva zaradi priprav Maribora na projekt Evropske prestolnice kulture leta 2012.

Peter Rak

Ni komentarjev: