sreda, december 24, 2008

Izredne razmere v Pekarni; Večer, 24.12.2008

Izredne razmere v Pekarni
Ob prenovi kulturnega kompleksa Pekarna se je govorilo o enakovrednem partnerstvu med Pekarno in MKC, zdaj pa naj bi bil slednji v prednosti; nevladniki iz Pekarne se čudijo, da direktor MKC ni podpisal peticije za ohranitev Pekarne


V Večeru smo že pisali, da so mestni svetniki minuli petek soglašali s prehodom dela območja kulturne cone Pekarna v roke javnemu zavodu Mladinski kulturni center (MKC) Maribor. Odbor za Pekarno potezi, označil jo je za "sovražni prevzem", močno nasprotuje in trdi, da se na račun nevladništva krepi položaj javnega zavoda. Avtonomni pekarnarji pravijo, da z ustanovitvijo stavbne pravice na upravni stavbi, namenjeni mladinskemu hotelu, niso bili seznanjeni korektno, "sklicevanje na stavbno pravico je pravniški detajl, ki ima lahko vsebinske posledice".

Sporno se jim zdi, da je odločitev oziroma gradivo občinskega Urada za kulturo in mladino bilo pripravljeno deset dni pred sejo, brez njihove vednosti, čeprav jim je župan Franc Kangler zagotovil tvorno sodelovanje. Sprašujejo se, ali lahko to pomeni, da jih nekdo meče s sedla: "Ali MKC na tak način potihem vstopa v Pekarno? Ob prenovi se je govorilo o reorganizaciji MKC in enakovrednem partnerstvu. Zdaj pa kaže, da MKC prihaja s pozicijo javnega zavoda, ki je formalnopravno prednostna."

Se obnavlja Pekarna ali MKC?

Iz kabineta župana so sporočili, da odzivi pekarnarjev ne odražajo dejanskih razmer, da so med Mestno občino Maribor (MOM), MKC in Odborom za Pekarno od začetka novembra, ko je bil objavljen razpis za obnovo Pekarne, potekali intenzivni sestanki, vendar: "Odbor za Pekarno ni podal pripomb na idejne osnutke modelov upravljanja." V kabinetu še navajajo, da tudi zoper razpis za izbiro svetovalnega inženiringa za projekt prenove ni prispel noben ugovor, in poudarjajo, da je MKC edini možni prijavitelj na razpis za sofinanciranje mladinsko-turistične infrastrukture. "Glede na omejena proračunska sredstva želimo ta v čim večji meri pridobiti iz razpoložljivih evropskih in državnih virov, zato prijavo MKC na razpis Urada RS za mladino in postopke, ki se na to navezujejo, podpiramo in spodbujamo, hkrati pa jih razumemo kot prvi in nujno potrebni korak v smeri obnove kompleksa," še zatrjujejo v županovem kabinetu.

Gregor Kosi iz Odbora za Pekarno pa pravi, da pripomb niso pošiljali, ker naj bi bilo problematično vodenje sestankov. "Osnova za sestanke naj bi bila nova dejstva oziroma gradiva za mestni svet, ki pa niso bila podana. Pogovorov niso želeli formalizirati," ga skrbi za občino nenavadni postopek. "Svetovalni inženiring z zadevo nima zveze. Ta bo vodil investicijo in je v tem primeru nerelevanten podatek. Se obnavlja Pekarna ali MKC?" se še sprašuje Kosi. "MKC naj bi se selil v Karanteno." Čudi se angažmaju Aleša Novaka, direktorja MKC, ki nedavne peticije za ohranitev Pekarne ni podpisal, zdaj pa zanjo kaže presenetljiv interes.

Upravljanje celotnega kompleksa ostaja neusklajeno

Novak neudeležbe pri peticiji sicer ni komentiral, povedal pa je, da ga je stališče Odbora za Pekarno presenetilo in ga obžaluje: "Sestanki so potekali v relativno konstruktivnem vzdušju. Razumel sem jih kot pomemben proces v približevanju vladnega in nevladnega sektorja, ki prek vzpostavitve partnerskega odnosa iščeta najustreznejši model upravljanja Kulturnega centra Pekarna. Dosegli smo relativno soglasje, da je prenova upravne zgradbe prvi korak v celovito prenovo kompleksa, da je MKC edini možni prijavitelj. Razpis Urada RS za mladino zahteva ustanovitev stavbne pravice v korist prijavitelja." Iz razpisa pa izhaja, da je prijavitelj tudi upravljavec, torej MKC. A le za upravno stavbo.

"Upravljanje celotnega kompleksa še vedno ostaja neusklajeno. Za dogovor," tako Novak, "je ključna pripravljenost vseh vpletenih. Najboljši model upravljanja KC Pekarne je tisti, pri katerem se javni sektor in nevladniki partnersko povežemo in s skupnimi napori in usklajeno delujemo v korist čimprejšnje prenove in razvoja programov. Nezaupanje in generiranje izrednega stanja nam pri doseganju teh ciljev seveda ne moreta pomagati."

NINA AMBROŽ

Ni komentarjev: