sobota, december 20, 2008

Obstoj mariborske Pekarne ogrožen; Dnevnik, 20.12.2008

Obstoj mariborske Pekarne ogrožen

Maribor -Vodstvo mariborske Pekarne je javnosti predstavilo razmere in finančno stanje omenjenega kulturnega zavoda, ki mu je mestna občina v letošnjem letu prepolovila sredstva za njegovo delovanje. Vodja Pekarne Gregor Kosi je med drugim opozoril, da lokalna oblast tako kaže na svoje slabo razumevanje vrednotenja in financiranja kulture v Mariboru.

"Župan Franc Kangler je na oktobrski javni tribuni izrekel preroške besede, da bo treba zategniti pasove. Če smo takrat verjeli, da gre predvsem za retorične figure, nam je danes, konec leta, jasno, da gre za specifičen način delovanja, kjer se z retoričnimi figurami prikriva strukturni problem razumevanja, vrednotenja in financiranja kulture v mestu, s tem pa tudi oblikovanja in zagotavljanja pogojev, v katerih delamo in zaradi katerih smo nevladni, neformalni akterji oziroma alternativci, ki smo financirani znotraj javnega interesa, še posebno občutljivi," je na novinarski konferenci dejal Kosi.
Mestna občina Maribor jim je po Kosijevih besedah za letošnje programe prepolovila sredstva. Če so še lani prejeli 52.000 evrov, so bili letos deležni vsega 28.000 evrov, tudi te pa so prejeli šele 8. decembra, torej ob koncu programskega leta, tako da so z njimi lahko zgolj deloma poplačali premostitvena posojila, s katerimi so lahko izpeljali zastavljeni program. V Pekarni so zato začudeni nad predolgimi postopki, zavrnjene so bile tudi vse njihove pritožbe, tovrstno ravnanje občine pa se jim zdi "selitev" iz sedanjih prostorov na nekoliko drugačen način. Brez vsebine, ki je po njihovem s tako mizernimi denarnimi sredstvi ne bodo mogli več zagotavljati, bo namreč prenova objektov pomenila le pridobitev novih zgradb, v katerih se ne bo nič dogajalo.
V Pekarni so opozorili tudi na zgovorno dejstvo o rebalansu mestnega proračuna, s katerim so v okviru postavke Evropske prestolnice kulture (EPK) 2012 pokrili izgubo letošnjega Festivala Maribor oziroma Narodnega doma Maribor. "Čeprav zakon navaja, da smo po kakovosti in pomenu primerljivi s kulturno dejavnostjo javnih zavodov, torej tudi Narodnim domom, pa je bilo njim samo za desetdnevni festival namenjenih 390.000, nam pa za celoletno delovanje vsega 28.000 evrov," je dejal Kosi in ob tem še dodal, da jim je Urad za kulturo in mladino želel celo skrčiti sofinanciranje štirih zaposlitev prek javnih del v letu 2009, a je svojo odločitev pozneje spremenil.
Kot je še dejal prvi mož Pekarne, bodo morali zaradi omenjenih razlogov v prihodnje dobro premisliti, kaj početi, nekaterih projektov pa ob sedanjem finančnem stanju zagotovo ne bodo mogli izpeljati, a teh odločitev še niso sprejeli. Težava je namreč tudi v tem, da zaradi sedanje zadolženosti zaradi najetih posojil ne morejo kandidirati niti za evropska sredstva pri posameznih projektih.

(nr)

Ni komentarjev: