sobota, december 20, 2008

Pekarna na poti v roke MKC; Večer, 20.12.2008

Pekarna na poti v roke MKC
Župan Franc Kangler je včeraj pred sejo mestnega sveta obiskal predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa





Igor Napast
Mariborski Manhattan se je znašel tudi na vinskih steklenicah, ki so jih mestni svetniki in predstavniki sedme sile dobili ob zaključku leta.


Mariborski župan Franc Kangler je z direktorico mestne uprave Milico Simonič Steiner včeraj, pred sejo mestnega sveta, obiskal predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa. Svetnike je obvestil, da je občina komisiji posredovala dodatno dokumentacijo ter jo seznanila s konceptom projekta ravnanja z odpadki. Spomnimo, Kosova komisija je v verigi trgovanja z zemljišči na območju bodoče toplarne zaznala korupcijo, medtem ko v mestni upravi še naprej zatrjujejo, da občina pri tem ni bila oškodovana. "To bomo tudi dokazali," je prepričana Simonič Steinerjeva.
Župan je odzive opozicije, ki je še pred načelnim mnenjem komisije županu predlagala, da na sodišču doseže ničnost za občino škodljive pogodbe, označil kot politični konstrukt, katerega cilj je rušitev projekta. "To je način - tožbe na sodišču in pat pozicija," je dejal Kangler in opozoril, da se bo po tej poti Maribor čez pet let zadušil v smeteh kot Neapelj. Obljubil je, da bo mestni svet na mizo kmalu dobil dva predloga za izbor tehnologije za termično in toplotno obdelavo odpadkov, ter da za odločitev ne bo dovolj navadna, ampak večina vseh svetnikov.
Brez vednosti Odbora za Pekarno
Svetniki so brez razprave in z absolutno večino sprejeli sklep o ustanovitvi brezplačne stavbne pravice na območju kulturne cone Pekarna. S tem so stavbne pravice Upravne stavbe v Pekarni, namenjene mladinskemu hotelu, prenesli na Mladinski kulturni center (MKC) Maribor za obdobje 20 let. MKC je namreč edini javni zavod, ki se lahko prijavlja na razpise za sofinanciranje investicij v mladinsko-turistično infrastrukturo. Gregor Kosi iz Odbora za Pekarno trdi, da je občinski Urad za kulturo in mladino predlog pripravil brez njihove vednosti: "O zadevi se je debatiralo, smo pa opozorili, da prenos stavbne pravice zaradi prejudiciranja upraviteljstva pomeni odcepitev enega dela oziroma ene stavbe od preostalega kompleksa." Kosi je predlogu poskušal nasprotovati že med sejo, vendar neuspešno. "Če bo MOM slepo sledil pogojem posameznih razpisov, se lahko zgodi, da bo Pekarna prešla v roke več upraviteljev ali pristala v rokah MKC! Način delovanja mestnih oblasti je zelo problematičen. MOM je očitno enostransko prekinil dogovore z nami. Postopke peljejo po svoje oziroma sami, kar je v popolnem nasprotju z županovimi zagotovili, da bo ves postopek prenove usklajen z Odborom za Pekarno," še pravi Kosi.
Zelena luč za stolpnico
S sprejetjem odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za center Dravska vrata (v javnosti se je bolj prijelo ime mariborski Manhattan) so svetniki odprli vrata investitorjem za gradnjo najvišje stolpnice v državi. Kot smo že pisali, gre za degradirano območje med Pobreško cesto (na severu), Nasipno ulico (na vzhodu), železnico (na zahodu) in podaljškom Puhove (na jugu). Zasnova pozidave je izdelana na osnovi izbrane natečajne rešitve za trgovski, hotelski, kongresni, poslovni in stanovanjski center, ki oblikuje nov urbani prostor v mestu z izrazito vizualno prepoznavnostjo, saj bo najvišja stolpnica imela kar 34 nadstropij.Sprejeta je bila tudi novost v prevozu starejših občanov. Starejši od 80 let in starejši od 70 let, ki so prejemniki varstvenega dodatka, bodo vozovnice za dvajset brezplačnih voženj z avtobusom mestnega prometa odslej lahko dvignili v prostorih MOM s potrdilom o prejemanju varstvenega dodatka oziroma osebnim dokumentom. Vozovnice bodo posebej označene, veljale bodo leto dni, nove vozovnice pa bo mogoče dobiti ob predložitvi izrabljenih. Direktor Urada za komunalo, promet, okolje in prostor Vili Eisenhut je prepričan, da bo novi način bolj pregleden: "Omogočal bo lažji nadzor nad porabo javnih sredstev. MOM je bila po starem obračunavanju letno obremenjena za več kot 200 tisoč evrov, zdaj bo za stroške prevoza porabila le 40 tisoč evrov."
V TOM poslej šest nadzornikov
Svetniki so se ponovno vrteli okrog imenovanja vodstva v Centru za pomoč na domu Maribor. Kviaz je prvotni predlog, na prejšnji seji je namreč kandidiral Ružico Petrovič, spremenil in po novem zagovarjal Jonato Potočnik iz Centra za pomoč na domu, ki jo podpirata tudi večina zaposlenih in svet zavoda. Četudi sta za Potočnikovo glasovala le dva člana Kviaza, eden je bil proti, trije pa vzdržani, pomisleke pa so izrazili tudi v svetniški skupini SD, so svetniki socialno delavko iz Centra s tesnim izidom potrdili za vršilko dolžnosti direktorice za šest mesecev.Veliko časa so potrošili tudi ob predlogu, da v Toplotni oskrbi Maribor (TOM) razširijo nadzorni svet s treh članov na šest, od katerih bi štiri imenoval mestni svet. Argumenti opozicije niso bili uslišani, v debati o političnem kadrovanju je prevladala zahteva mestne uprave po okrepitvi nadzorne funkcije v TOM. Mestni svet je na zadnji letošnji seji razpravljal še o Lokalnem energetskem konceptu ter sprejel Občinski program varnosti, ki je osnova tudi za ustanovitev Medobčinske redarske službe.
ALJOŠA PERŠAK, NINA AMBROŽ

Ni komentarjev: