sobota, november 01, 2008

Zakaj sem podpisal peticijo za Pekarno - Zares podravje - 25.10.2008

Zakaj sem podpisal peticijo za Pekarno?

Jozsef Györkös, 25. oktober 2008 | Print This Post Print This Post

Kot politik se redkokdaj pridružim civilnodružbenim peticijam. Pa ne zato, ker se z njimi ne bi strinjal, temveč zato, ker mislim, da mora politika prisluhniti in ukrepati v smeri tistega, na kar javnost jasno in utemeljeno pokaže. Izjavo podpore Pekarno kulturi in kulturo mestu! sem podpisal, ker me zadeva tudi kot Mariborčana, ker se povsem strinjam z njenim sporočilom in se bom v mestnem svetu zavzemal, da se bodo razjasnile načelno kooperativne, vendar v mnogočem kontradiktorne obljube mestne uprave. Cilji izjave so dobro in jasno oblikovani:
- kompleks kulturnega centra Pekarna v Mariboru OSTANE namenjen neodvisni, neformalni in alternativni kulturi, državljanskim iniciativam ter ostalim združljivim dejavnostim;
- se v sodelovanju z uporabniki čimprej določi model upravljanja, ki bo omogočil legalizacijo delovanja in razvoj dejavnosti;
- ter da se nadaljuje že začet proces fazne obnove Pekarne v skladu s sprejetim investicijskim načrtom, ki ga je potrdil mestni svet.

Osebno: Ne pristajam na enostransko stigmatizacijo centrov alternativne kulture kot središč vandalizma in kršitev reda in miru, saj so ti pojavi širših razsežnosti in v mnogo bolj akutnih oblikah nastopajo tudi drugod po mestu. Moja osebna izkušnja s konca sedemdesetih let, ko smo v Lendavi z rokovskimi skupinami “zaskvotali” opuščeno zgradbo nekdanje občine, je izjemna, saj je iz kroga posameznikov, ki smo se tam družili, zrasel širši krog odprtih, tolerantnih in še danes kreativnih in uspešnih posameznikov. Izgrede pa so kvečjemu povzročili tisti, ki so ob poznih večernih urah prilomastili z bližnje vaške veselice.

In spoštovani stanovalci v bližini, ko boste, tako kot sem sam, spoznali, da se vaš otrok lahko vključi v prostovoljne dejavnosti in nesebično pomaga otrokom, ki imajo težave pri učenju, boste morda spremenili svoje mnenje o Pekarni. Kot profesor na univerzi sem s študenti medijskih komunikacij zaključno prireditev projekta Srečanje z ustvarjalcem priredil v dvorani Gustaf v Pekarni in spoznal, da je okolje spodbudilo kreativnost, ki je v konvencionalnem šolskem okolju ne bi mogel doseči (medijski prispevek na Štajec.tv). Vredno je na stvari gledati širše.

Zaključek: Pekarni in njenim ustvarjalcem je potrebno dati in možnost priložnost in možnost, da se razvije, kot je jasno zapisano v zgornjih treh alineah.

Ni komentarjev: