sobota, november 15, 2008

Vsi drugačni, vsi varni; večer, 15.11.2008

Vsi drugačni, vsi varni
Razvpiti incidenti v preteklosti so dodobra omajali vero v splošno varnost v gostinskih lokalih ob poznih nočnih urah; kakšno je trenutno stanje, smo preverili na najbolj obiskanih mariborskih nočnih lokacijah


(Foto: Marko Vanovšek)
Varnost v nočnih lokalih je odvisna predvsem od tipa obiskovalcev, ki tja zahajajo.
Varnost udeležencev nočnega življenja je bila dolga leta bolj ali manj prepuščena interpretaciji posameznih nočnih lokalov, kjer so lastniki po potrebi najemali raznovrstne redarje, varnostnike in druge oblike varovanja, ki niso imele nobene zveze z zakonskimi določili. In nihče ni povzročal večjega vika in krika, medtem ko so pred vrati množično obiskanih krajev stali posamezniki, ki niso bili kos marsikateri situaciji. Začeli so se vrstiti incidenti - Lipa, Global, T-Club -, ki so zaradi grozovitosti povzročili val ogorčenja javnosti nad odnosom lastnikov lokalov, države in inšpekcijskih služb.
Kot odziv na te dogodke sta se vidno zaostrila zakonodaja na področju zasebne varnosti ter sam nadzor inšpekcijskih služb v smislu zakonskih določil. Začele so se pojavljati številne nepravilnosti in prekrški, ki so vse to sicer spremljali že od uvedbe prejšnje zakonodaje, a so zdaj nenadoma postali ključen argument za številne globe in nekatera zapiranja popularnih nočnih lokalov. Hkrati je javnost bolje seznanjena s pristojnostmi, nalogami in pravicami varnostnega osebja, kar je povzročilo tudi pravno ozaveščenost tistih obiskovalcev, ki so sami veljali za nemirne goste.
Število izgredov ostaja nespremenjeno
Čeprav bi glede na prikaze medijev lahko sklepali, da število z nočno zabavo povezanih incidentov narašča, večina podatkov kaže, da ni tako. "Ocenjujemo, da je stanje javne varnosti na območju mesta Maribor stabilno, po statističnih podatkih pa tudi boljše kot leta 2007," zatrjuje Franc Virtič, tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor. Po statističnih podatkih je na območju mesta Maribor v prvih devetih mesecih tega leta bilo 2534 (2496 v enakem obdobju leta 2007) ali za 2 odstotka več kršitev javne varnosti kot v lanskem letu. Od tega je bilo v gostinskih lokalih storjenih 239 prekrškov, kar je za 20 odstotkov manj skupnih kršitev. Največ je bilo kršitev javnega reda in miru (180), sledijo kršitve omejevanja porabe alkohola (40).
Same kršitve, povezane z nočnim življenjem, so bolj ali manj pričakovane - najpogostejša oblika je izzivanje k pretepu (38), pretepanje (38), sledijo prepiranje, vpitje in nedostojno vedenje (32). "Vse te kršitve so v tesni povezavi s čezmernim uživanjem alkohola, kar potrjuje tudi zgornja statistika, saj so te kršitve na drugem mestu med najpogostejšimi," pojasnjuje Virtič in dodaja, da je alkohol nasploh (so)kriv za večino takšnih prekrškov v nočnih urah.
Različni pristopi z enakim ciljem
Podobno sliko so nam prikazali tudi lastniki bolj obiskanih mariborskih nočnih lokalov, v katerih v zadnjih letih niso zaznali večjega porasta nasilja med nočnimi iskalci zabave. "Z izgredi se prej ali slej sreča vsak upravljavec nočnega lokala in to se v preteklih letih ni bistveno spremenilo. Drugačen je zgolj odnos javnosti in medijev, saj se sedaj ob vsakem izgredu, tudi če ta ni na območju samega gostinskega lokala, takoj poroča, kje so se storilci pred tem zadrževali," argumentira Bojan Belna, lastnik kluba Samsara. Ta je, tudi po statističnih podatkih policije, postal točka najštevilčnejših izgredov in kršitev zakona, zaradi katerih so se vzdrževanja varnosti lotili na bolj profesionalen način.
"V Samsari za varnost skrbi varnostna služba z licenco, ob tem pa imamo nameščene številne varnostne kamere, detektor kovin in pred kratkim vzpostavljeni sistem včlanjevanja, ki nam omogoča, da v vsakem trenutku poleg točnega števila obiskovalcev ob neprimernem obnašanju takšno osebo lahko spremljamo, jo tudi zlahka identificiramo in ji prepovemo nadaljnji vstop. Od trenutka, ko smo ta sistem uvedli, se je ekscesno obnašanje bistveno zmanjšalo," zatrjuje Belna.
Pekarna se ne sooča z nasiljem
Povsem drugačen pristop k varovanju so ubrali v mladinskem kulturnem centru Pekarna. "Varnost je pri nas popolnoma nerelevanten problem, saj kljub odsotnosti klasičnih ukrepov do izgredov ne prihaja," zatrjuje vodja kluba MC Pekarna Ramiz Derlič, ki razloge za to vidi predvsem v profilu obiskovalcev. "Obiskovalci so tukaj predvsem zaradi kulturnega programa in zato je v njihovem interesu, da ni nekih nesporazumov, zaradi katerih ne bi mogli v njem uživati. To je tako, kot da bi govorili o varnostnih problemih v kakšni umetnosti galeriji," nadaljuje in dodaja, da je v primeru Pekarne preventiva tako uspešna, da imajo s samimi izgredi izredno redko opravka.
Kako pomemben element varnosti je ciljna skupina, ki obiskuje nočni lokal, je poudarila tudi Janja Korez, predstavnica študentskega prireditvenega centra Štuk: "Študentske zabave so načeloma brez problemov in izgredov, zato je največji problem trenutno prevelika glasnost udeležencev med potjo domov, medtem ko smo dijaške večere prav zaradi problema varnosti prenehali organizirati, saj so ti neprimerno bolj problematični." Po njenih besedah v Štuku prisotnost varnostnikov in nadzornih kamer ter primerno nekonfliktna obravnava zadoščata za zagotavljanje varnosti gostov, v izrednih primerih pa na pomoč pokličejo policijo. "V pristopu, kot ga je ubrala Samsara, sicer vidim smisel in verjamem, da je varnostno situacijo močno izboljšal, vendar menim, da mora vsakdo najti najprimernejši način zase, kako poskrbeti za varnost gostov, saj je mnogo odvisno od profila obiskovalcev," argumentira Korezova.
Omejene pristojnosti varnostnikov
Med najbolj problematične vidike varovanja nočnih lokalov sodi trenutna zakonodaja. "Problemov zakonodaje je več, vsekakor pa sta največja sistem dodeljevanja licenc posameznim podjetjem ter pravic varnostnikov - večina obiskovalcev je zelo dobro poučena o omejenih pristojnostih varnostnikov, zato se slednji mnogokrat zaradi strahu pred pravnimi posledicami ne morejo ustrezno odzvati," nam je razložil predstavnik podjetja Vpliv, ki upravlja Extreme Bar, "večina razgrajaških gostov varnostnikom takoj prične groziti z zasebnimi tožbami, zato se nemalokrat zgodi, da jih varnostnik ne more ustrezno obvladati in odstraniti iz lokala. Po eni strani je to razumno - lokal ni njegov in za povprečno plačo nastavljati glavo za tujo lastnino brez pravice preventivnega ukrepanja ni posebno hvaležno delo.
"Podobne pomisleke je bilo mogoče slišati tudi pri drugih upravljavcih nočnih lokalov. Ti rešitev povečini vidijo v povečanju prisotnosti policije, ki pooblastila za primerno ukrepanje ima. "Če že pride do nemira, ga varnostniki sicer lahko obvladajo, a nimajo niti dovoljenja, da bi storilce pridržali do prihoda policije. Ta ima v petkih in sobotah ponoči večinoma toliko prijav, da včasih za odziv potrebuje tudi do eno uro. V tem času večina storilcev že zdavnaj izgine," nam je povedal Brane Celinger, namestnik direktorja Ribičije, kjer se zaradi oddaljene lokacije ves problem še potencira.
Več policijskih patrulj, boljši nadzor inšpekcij
"Odlična rešitev za mnoge probleme bi bila stalna ali pa vsaj periodična kontrola policije, ki bi lahko patruljirala pred večjimi gostinskimi lokali in tako že preventivno povečala občutek varnosti, hkrati pa bi bili blizu, če bi se kaj zgodilo," je težnje vseh dobro izrazil Belna. "Hkrati bi bilo treba zakonodajo uskladiti in točno določiti, za katere ukrepe mora biti poskrbljeno v določenem lokalu, klubu, diskoteki. Obenem je potreben boljši nadzor inšpekcij in dosledno kaznovanje odgovornih v lokalih in varnostnih služb, ki zakonskih določil ne spoštujejo, pa tudi samih razgrajačev, ki so trenutno celo v privilegiranem položaju," dodaja Belna.
Krvavi incidenti so nedvoumno pokazali, da je na področju zasebnega varovanja še zmeraj mnogo nedorečenega, in zgolj sodelovanje upravljavcev lokalov, varnostnih služb, zakonodajnih in policijskih organov lahko pripelje do primernih rešitev, ki bodo zagotovile varnost obiskovalcev nočnih lokalov. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da so prav obiskovalci tisti, zaradi katerih se pojavljajo izgredi, zato bi ti morali prvi spremeniti svoj odnos do zabave, na katero se odpravljajo v nočnem času.
ŽAN LEBE

Ni komentarjev: