petek, november 14, 2008

Pekarna se ne seli, stavbe bodo obnovili; delo, 08.11.2008

Pekarna se ne seli, stavbe bodo obnovili
Po protestih dosežen dogovor kulturnikov z mariborskim županom – Imenovali so delovno skupino
Maribor – Odločen protest proti selitvi in zbiranje podpisov sta očitno pripomogla, da bo mariborski kulturni center Pekarna ostal na sedanji lokaciji. Župan Franc Kangler in predstavniki odbora za Pekarno so imenovali delovno skupino, ki bo poskušala rešiti zaplet, zagotoviti obnovo sesutega kompleksa in urediti avtonomno upravljanje centra.
Peticijo Pekarno kulturi in kulturo mestu je doslej podpisalo skoraj pet tisoč posameznikov, poleg tega jo je podprlo še okrog 200 domačih in tujih kulturnih institucij. V Pekarni so zadovoljni, da je župan prisluhnil njihovim zahtevam za ohranitev vsebin in poslanstva tega alternativnega kulturnega središča, ki bo imelo pomembno vlogo pri projektu Evropske prestolnice kulture leta 2012.
V delovni skupini so predstavniki avtorjev zmagovalnega arhitekturnega natečaja za obnovo Pekarne, mariborske občine in odbora za Pekarno, usklajeval jo bo mestni arhitekt Stojan Skalicky. Že na prvem delovnem sestanku v ponedeljek se bodo pogovarjali o izdelavi projektne dokumentacije; po besedah Marka Brumna, člana odbora za Pekarno, bo treba najprej zagotoviti denar, saj je bilo 160.000 evrov iz letošnjega občinskega proračuna ob koncu oktobra preusmerjenih v druge projekte. Po zagotovilih županstva bodo ta denar z rebalansom proračuna znova vrnili Pekarni. To bo podlaga za vse nadaljnje postopke, saj brez projektne dokumentacije in finančnega načrta obnove ne morejo zaprositi za evropski denar, ki bi bil osnovni vir financiranja.
Delovna skupina si je že ogledala kompleks in vsaj okvirno določila program obnove posameznih stavb, saj naj bi Pekarna med postopno prenovo delovala skoraj nemoteno.

Peter Rak

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Ja no.