sreda, november 26, 2008

MARIBORSKI ŽUPAN NA POLOVICI MANDATA; delo, 26.11.2008

Mariborski župan na polovici mandata
Kangler je zadovoljen, opozicija kritična


Franc Kangler zatrjuje, da je oziroma bo izpolnil vse predvolilne obljube V SD in LPR očitki o kadrovski koaliciji, netransparentnih poslih in populizmu
Maribor
– »Vse predvolilne obljube so bodisi že izpolnjene bodisi njihova realizacija poteka,« je včeraj polovico svojega mandata ocenil mariborski župan Franc Kangler. Kot največje uspehe občinske uprave v prvih dveh letih je navedel uspešno črpanje evropskih sredstev, ureditev problematike komunalnih odpadkov, vrsto projektov na področju kulturne infrastrukture in predvsem pridobitev dveh uglednih prireditev, to sta Evropska prestolnica kulture in univerzijada.
Kot pravi Franc Kangler, je mestni občini uspelo doslej pridobiti približno 18 milijonov evrov evropskih sredstev, s čimer je omogočena izpeljava številnih projektov, ki so bodisi že zaključeni ali pa potekajo. To je stadion Ljudski vrt, obnova minoritskega samostana in vanj umeščenega novega lutkovnega gledališča, Naskov dvorec, krožišče na Titovi cesti, azil za živali ... Ob tem je bil kritičen do svojega predhodnika Borisa Soviča (SD), ki nobenega od teh projektov ni znal izpeljati, poleg tega pa mu je uspelo v osmih letih županovanja pridobiti zgolj 450.000 evrov evropskih sredstev. Poleg tega naj bi bil Sovič mestni upravi zapustil obilo dolgov, katerih skupni znesek naj bi znašal kar 23 milijonov evrov. Spor z družbo Aquasystems, ki upravlja mariborsko čistilno napravo, so razrešili, saj so dolg devet milijonov evrov zmanjšali z odpisom vseh obresti in z zmanjšanjem glavnice, pogovori s Snago in avtobusnim prevoznikom Veolio, katerima mesto dolguje štiri milijone evrov in kjer lahko podjetji na podlagi izvršbe kadar koli unovčita svoje terjatve, pa še potekajo.
Kangler je napovedal obnovo kulturnega centra Pekarna, saj so z rebalansom proračuna zagotovili 160.000 evrov za pripravo projektne dokumentacije. Velik projekt je tudi obnova mariborskih trgov, še zlasti Rotovškega, za katerega se je pravkar iztekel arhitekturni natečaj, pri tem pa je pomembno vlogo odigral mestni arhitekt, s čimer se potrjuje pravilnost za uvedbo te funkcije. Sicer pa ima župan poslej novega svetovalca; to je Emanuel Čerček, dosedanji vodja investicij na ministrstvu za šolstvo in šport, ki bo podobne naloge opravljal v mariborski mestni upravi. Glede priprave oziroma financiranja Evropske prestolnice kulture in univerzijade je župan prepričan, da bo tudi premier Borut Pahor to obravnaval kot vseslovenski projekt in bo »branil ugled Maribora in Slovenije«.
Nekateri mestni svetniki so včeraj pozivali Kanglerja, naj razmisli in vendarle kandidira še za en mandat, on pa pravi, da trenutno o tem ne razmišlja, čeprav mu je uspelo v mestnem svetu zbrati široko koalicijo. V opoziciji, zlasti v SD, pa se očitno ne morejo sprijazniti z izgubo županskega položaja in predvsem s tempom dela, zato so po županovih besedah ves čas neupravičeno kritični.
Opozicija mu očita samohvalo
Pri socialnih demokratih so drugačnega mnenja. Kot pravi vodja svetniške skupine Vinko Mandl, županova koalicija ni programska, temveč kadrovska, saj Kangler »sploh ne zna sestaviti programa«, kar se kaže tudi pri pripravi proračuna, ki je stalno predmet rebalansov. Po Mandlovem mnenju je bila večina projektov, s katerimi se zdaj hvali Kangler, začeta že v prejšnjih županskih mandatih, edini projekt, ki je res njegov, pa je kočija, ki vozi po mestu. Mandl tudi meni, da niso toliko pomembne obljube, ki jih je sedanji župan dal volivcem, temveč nekaterim podjetjem, ki zdaj po zelo nenavadnih poteh prihajajo do poslov. Ali je to klientelizem in korupcija, pa naj ugotovijo pristojni organi.
Podobno kritičen je tudi vodja svetniške skupine Lista za pravičnost in razvoj Stojan Auer. Kot pravi, je Slovenija v obdobju 2007–13 neto prejemnik evropskih sredstev, zato mestni upravi zdaj ni težko črpati sredstev, sicer pa bi lahko bila na tem področju tudi precej uspešnejša. Delo v mestnem svetu je po Auerjevem mnenju izključujoče, saj tako rekoč ni posvetov svetniških skupin oziroma se te praviloma sestanejo tik pred sejami mestnega sveta, edino vprašanje pa je, ali bodo podprli županove predloge ali ne. Kangler je očitno odpovedal pri nekaterih projektih, kot je denimo logistični center Oreh, spet za druge, kot je novi azil za živali, pripisuje zasluge zgolj sebi, čeprav so pri pripravi projekta sodelovale vse svetniške skupine. Posebno kritičen je Auer zaradi Kanglerjevega odnosa do prejšnje in nove vlade, saj ne skopari s kritikami na račun Janše in Pahorja, kar zagotovo ni dobro za uresničitev projektov, sicer pa so očitni njegovi populistični prijemi, kot je pečenje vola na mariborskih ulicah, kar pa na koncu plačajo davkoplačevalci.

Peter Rak

Ni komentarjev: