sobota, november 01, 2008

Peticija za mariborsku Pekarnu!!, 27.10.2008, H-Alter

Peticija za mariborsku Pekarnu!!

Autor: Kulturpunkt.hr

Već četrnaest godina, stara mariborska vojarna mjesto je turbulentnih kulturnih zbivanja. Nekadašnje vojne barake služe kao kulturni centar Pekarna - centar mariborske nezavisne kulturne produkcije, građanskih inicijativa i civilnog društva. Drugim riječima, centar za kakav se primjerice u Zagrebu već godinama bore brojne organizacije i udruge mladih
Imao sam šesnaest godina, hard core bend i prvi inozemni nastup. Možete zamisliti na što nam je tada kao klincima koji nikada nisu otišli dalje od zagrebačke kulturne pustinje, ličila Pekarna. Maribor nam je te davne devedeset-i-neke priuštio prvi susret s nečim što danas tako lagodno zovemo nezavisnom kulturom i ukazao nam koliko je trnovit put kojim tek trebamo proći.

Naime, već četrnaest godina, stara mariborska vojarna mjesto je turbulentnih kulturnih zbivanja. Nekadašnje vojne barake služe kao kulturni centar Pekarna - centar mariborske nezavisne kulturne produkcije, građanskih inicijativa i civilnog društva. Drugim riječima, centar za kakav se primjerice u Zagrebu već godinama bore brojne organizacije i udruge mladih.

No, unatoč neprocijenjivom doprinosu kojim je Pekarna tijekom svih tih godina obogaćivala ne samo mariborski nego i općenito slovenski kulturni život, čini se da joj se ne smiješi sretna budućnost. Točnije, njena je budućnost ovih dana određena planovima mariborskog gradonačelnika Franza Kanglera koji je baš u trenutku kada je dugo očekivana obnova kompleksa trebala krenuti, odlučio centar preseliti, Pekarnu srušiti, prepustiti investitorima i pretvoriti je u stambeni kompleks. Kultni mariborski kulturni centar tako je stavljen pred opciju prisilnog preseljenja.

Ekipi iz Pekarne to naravno znači raskid sa višegodišnjim trudom i osjećaju se iznevjerenim od strane svoga Grada. Zato su odlučili krenuti u akciju ne bi li javnost barem osvijestili o svemu što se događa. Raspisali su on-line peticiju koju svi oni koji žele podržati njihov rad i ostanak na istoj lokaciji mogu potpisati na. Također, svoju podršku možete izraziti i slanjem mejla direktno gradonačelniku Kangleru na adresu franc.kangler@maribor.si.

www.pekarna.org

Ni komentarjev: