sobota, november 08, 2008

BOJKOT MESTNEGA MLADINSKEGA SVETA; večer, 08.11.2008

Bojkot mestnega mladinskega sveta
Na dnevu odprtih vrat mladih, ki ga je pripravila občina Maribor, so mladinske organizacije predstavile svoje delo in dileme, govorili so o novi sistemski ureditvi

Nekaj dni pred obravnavo Odloka o mladini, ki ga je pripravil Urad za kulturo in mladino Mestne občine Maribor (MOM), mestni svetniki bodo prvič o njem razpravljali na ponedeljkovi seji, je občina včeraj pripravila dan odprtih vrat mladih. Predstavnike mladih in mladinskih organizacij je pozvala, naj povedo, "kaj jih najbolj žuli", izpostavijo pobude za ustvarjanje aktivne politike mladih in se med sabo povežejo. Dogodka, ki je sovpadel s četrtim evropskim tednom mladih, so se poleg uradnikov dr. Martine Rauter, svetovalke na občinskem uradu, Nine Bulatovič, vodje tega urada, in mariborskega podžupana Andreja Verliča ter predsednice odbora za socialo, zdravstvo in mladino MOM Joanne Bertoncelj udeležili še predstavniki Mestnega mladinskega sveta Maribor (MMSM), Mladinskega kulturnega centra Maribor (MKC), Zveze prijateljev mladine Maribor (ZPM), Zavoda za podporo civilnodružbenih iniciativ in multikulturno sodelovanje Pekarna magdalenske mreže, Pravnega in informacijskega centra Maribor - PIP, Kulturno-izobraževalnega društva Kibla, Centra za pomoč mladim, mladinskega centra Osmica, Zveze kulturnih društev Maribor (ZKD) in mariborskega javnega sklada za kulturne dejavnosti.

Potem ko je Verlič povedal, da so "funkcionarji dolžni zagotoviti pogoje za delovanje, je pa mladim treba zaupati, da odločajo o vsebini, načinih in oblikah delovanja", se je pričakovalo, da bodo govori tekli v mirnem, konstruktivnem slogu. A je za ofenzivni preobrat poskrbel Alois Paulin iz MMSM. Povedal je, da se dogodka sprva ni nameraval udeležiti, ker se sprašuje o njegovi smiselnosti, saj naj bi bil, tako Paulin, "ozko usmerjen, nekaterih mladinskih organizacij sploh ne vključuje, skrbi me, kako se iščejo problemi mladih". Zabrusil je še: "Vsak cent, ki gre za delovanje mladine, je korupcija ali klientelizem." Ko je kasneje predčasno želel zapustiti dvorano, je občinarjem zavrela kri. Ogorčeni so bili nad obnašanjem in odzivom, saj MMSM ni podrobneje predstavil niti svojega delovanja, srečanja se razen Osmice ni udeležila nobena njihova članica. Je pa MMSM nosilec mladinskega dela in politike na lokalni ravni, predstavlja osnovo za sodelovanje, pomembno vlogo pa ima tudi v novem odloku. Bertoncljeva jim je požugala z 18 tisoč evri, ki jih dobivajo iz občinskega proračuna.Po predstavitvah aktivnosti so mladinske organizacije soglašale, da največje probleme predstavljajo pomanjkanje finančnih sredstev, prostori in kadri. Beseda je stekla o novi sistemski ureditvi. Gregor Kosi iz Pekarne se je spraševal o starostnih omejitvah mladinske kulture in nizal: "Pogrešam evalvacijo in jasne kriterije. Tukaj prisotni se bomo prijavljali na enake razpise. Kakšni bodo kriteriji? Kako se bo ocenjevalo naše delo? Kdo bo diktiral pobude mladih?" Štefan Simonič iz Kible je opozoril na preferiranje javnih zavodov, na MOM naslovil vprašanje, kako bodo lahko sodelovali pri projektu Univerzijada in ali obstaja interes, da bi Maribor postal evropska prestolnica mladih. Tadeja Dobaj iz ZPM je pozvala, naj se ohranijo posebnosti, ki delajo mariborske mladinske organizacije različne. Marjan Pungartnik iz ZKD je dodal, da ne gre pozabiti na manjšinske kulture. Rauterjeva in Verlič pa sta v zaključku dejala, da bodo dileme in pobude upoštevane, pričakujeta tudi nadaljnje pogovore.

NINA AMBROŽ

Ni komentarjev: