sreda, januar 28, 2009

Kaj je EVS – European Voluntary Service?, Dostop.si, 28.1.2009

Kaj je EVS – European Voluntary Service?

Ko se študenti sprašujemo »Kam po faksu?« ali pa le sanjarimo o tujini, kjer bi poleg novih izkušenj spoznali čisto novo deželo, prijatelje, … popotovali in spoznavali svet z čim manj stroški. EVS je odlična možnost, ki je dostopna prav vsem študentom in mladim – ne glede na status in debelino denarnice.

EVS je evropska prostovoljna služba, ki podpira prostovoljno delo mladih na domačih tleh in v tujini. EVS je del programa Evropske komisije MLADI V AKCIJI v kateri lahko sodelujejo vsi mladi med 18 in 30 letom ne glede na študentski status. V zameno za čas namenjen prostovoljnemu delu ti organizacija krije vse stroške bivanja, stroške prevoza, prehrano in bivanje v tuji državi.

EVS (European Voluntary Service) je evropska prostovoljna služba, katera podpira mlade prostovoljce doma in v tujini. Za EVS se odločajo lahko vsi mladi med 18 in 30 letom, ki si želijo pridobiti neformalne izkušnje v mednarodnem okolju.

Prostovoljno delo v tujini lahko traja od 2 – 12 mesecev, je pa tudi možnost krajših projektov.

Organizacija deluje na skupnem partnerskem sodelovanju med prostovoljcem, pošiljajočo organizacijo in organizacijo gostiteljico, med katerimi je vsaj ena organizacija članica Evropske Unije.

Med bivanjem v tujini v programu Mladi v akciji organizacija krije stroške bivanja, stroške prevoza, hrano, jezikovni tečaj, prevoze na delo, zavarovanje in žepnino.

Poskrbljeno je torej za vse bivanjske stroške in pri tem se ponuja dobra priložnost pridobiti nove izkušnje in raznovrstna znanja. Ravno to – neformalna znanja in življenjske izkušnje omenjena organizacija vzpodbuja in podpira.

Mladi prostovoljci prispevajo predvsem na področju družbenih aktivnostih in razvoju skupnosti.

Kakšni so konkretni projekti predstavljene organizacije EVS in kaj počnejo tuji prostovoljci v Sloveniji in naši v tujini si lahko preberete na http://www.evs.si/sl
poleg drugih informacij o EVS in delu te organizacije.


Kaj počneš kot mladi prostovoljec v tujini?

Ko si izbereš želeno deželo v kateri bi opravljal svoje prostovoljno delo, imaš možnost izbire na katerih področjih bi deloval: okoljevarstvo, umetnost, kultura,šport, aktivnosti z otroki, mladimi ali ostarelimi, z ljudmi s posebnimi potrebami…

Del tvojega prostovoljnega dela predstavlja tudi tvoj lastni projekt – iskanje ideje in realizacija poteka v okviru organizacije gostiteljice, ki ti seveda pomaga .

EVS projekti najpogosteje potekajo v mladinskih organizacijah in centrih kateri poskrbijo za vse omenjene bivanjske potrebe in med drugim ti dodelijo mentorja.

Mentor ti v času gostovanja v tujini nudi vso potrebno podporo pri izvajanju svojega projekta.

Več informacij o gostiteljski organizacijah na: http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm
, na tem istem naslovu se lahko tudi informirate o različnih projektih, ki potekajo po vsem svetu – tu lahko najdeš tisti projekt, ki bi si ga želel ravno ti .

Kako se prijaviti?

Na spletnem naslovu nacionalne agencije programa Mladi v akciji http://www.mva.si/ oddate napisano prijavo projekta.

Na omenjenem naslovu lahko najdete tudi več o razpisanih in sprejetih projektih ter druge informacije.

Za vse interesente… trenutno je objavljen razpis, kjer iščejo prostovoljce – strokovne sodelavce, ki imajo praktična znanja o kratkih amaterskih filmih (pisanje scenarija, snemanje glasu, montaža, ….)Projekt bo potekal 5 dni v sredini maja, pričakujejo udeležbo 20 različnih nevladnih mednarodnih organizacij.

Več na : Service Civil International (SCI),

Več informacij o prostovoljskem delu se dobi na vse-mogočnem spletu ali pa se oglasiš pri tvojem bližjem regionalnem svetovalcu – mladinski center, v Mariboru je to Infopeka, ki ve vse odgovore na tvoja vprašanja.

Pa že letiš….na drugi konec sveta. Srečno.

Urška BABUDER

Ni komentarjev: