petek, januar 16, 2009

Pekarnarji v strahu pred "tihim" prevzemom - Večer, 16.01.2009

Pekarnarji v strahu pred "tihim" prevzemom
Če enotnega konsenza o upravljavskem modelu ne bo, si bodo krivdo morali deliti vsi vpleteni

Po treh mesecih od zadnje tribune, na kateri je župan Franc Kangler obljubil, da se bo obnova Pekarne začela takoj, so nevladniki predstavnike mestne oblasti, podžupana Andreja Verliča in mestnega arhitekta Stojana Skalickega, direktorja Mladinskega kulturnega centra (MKC) Aleša Novaka ter projektanta Andreja Šmida iz Komunaprojekta ponovno povabili na vroče stole javne tribune.
(Igor Napast)
Po treh mesecih od zadnje tribune, na kateri je župan Franc Kangler obljubil, da se bo obnova Pekarne začela takoj, so nevladniki predstavnike mestne oblasti, podžupana Andreja Verliča in mestnega arhitekta Stojana Skalickega, direktorja Mladinskega kulturnega centra (MKC) Aleša Novaka ter projektanta Andreja Šmida iz Komunaprojekta ponovno povabili na vroče stole javne tribune.

Po treh mesecih od zadnje tribune, na kateri je župan Franc Kangler obljubil, da se bo obnova Pekarne začela takoj, so nevladniki predstavnike mestne oblasti, podžupana Andreja Verliča in mestnega arhitekta Stojana Skalickega, direktorja Mladinskega kulturnega centra (MKC) Aleša Novaka ter projektanta Andreja Šmida iz Komunaprojekta ponovno povabili na vroče stole javne tribune. Diagnoza stanja: "Smo na točki, na kateri smo bili. Bo Pekarna sploh še cela ali v delih?" se je že v začetku tribune vprašal Gregor Kosi iz Odbora za Pekarno, nakar ga je Verlič popravil, da so vendarle na točki, ko je pogodba z inženiringom že podpisana, tekel pa naj bi tudi zadnji krog pogajanj s podjetjem za pripravo dokumentacije za obnovo vseh objektov v celoti. Rok dokončanja, leto 2012, naj bi bilo tako še vsekakor mogoče ujeti.



Dogajanje, ki je odbor tokrat postavilo na noge in okoli katerega se je tudi vrtela kar tri ure in pol trajajoča sredina tribuna, je vrelišče doseglo kmalu po prednovoletni seji mestnega sveta, ko so mestni svetniki, o tem smo že poročali, stavbno pravico upravne stavbe Pekarne, ki naj bi bila po obnovi namenjena mladinskemu hotelu, predali javnemu zavodu MKC, katerega ustanoviteljica je MOM. Ker se je ob prenovi Pekarne govorilo tudi o reorganizaciji MKC in o enakovrednem partnerstvu, se slednji bojijo, da je omenjeni korak šele prvi med prikritimi poskusi tihega vstopa in prevzema Pekarne s strani javnega zavoda MKC. Pravniški detajl v prid občinskega zavoda, ki bi kasneje lahko pripeljal tudi do vsebinskih posledic, vmešavanj, pritiskov in discipliniranja nevladnikov.



Z neprijetnim dejstvom, kljub županovi obljubi, da bodo vse odločitve sprejemali v konsenzu z odborom, so bili pekarnarji seznanjeni šele neposredno na mestnem svetu, zato so dogajanje označili za "vzorčen primerek funkcioniranja naše demokratične družbe in načina, na katerega institucije politične moči komunicirajo s predstavniki civilne družbe," je še dejal Kosi.



Da je bilo komuniciranje v konkretnem primeru res slabo, se je strinjal tudi Verlič. A je ob tem obljubil, "lahko tudi pisno", da se bo to v prihodnje izboljšalo, prav tako pa naj bi bilo omenjeno odločitev, če je res pravno sporna, kot je trdil Goran Rajić, mogoče razveljaviti ter poiskati novo. Ni pa mogel obljubiti, da so strahovi o vsebinskem vmešavanju MKC, ki naj bi v Pekarni tudi dobil celo nadstropje pisarn, ob obstoječi strukturi upravljanja popolnoma neutemeljeni. Vse, kar je ob tem dejal, je bilo "da se občina nima ne namena ne interesa vmeševati v vsebinsko delo". Kar pa ne izključuje posrednega vmešavanja občine preko svojega zavoda MKC. Ob tem so pekarnarji še spomnili, da direktor MKC peticije za ohranitev Pekarne ni podpisal, na kar je Novak odgovoril, da je na javni tribuni podprl tako obnovo Pekarne na sedanji lokaciji kot izgradnjo novega objekta za Europarkom.



Če enotnega konsenza o upravljavskem modelu ne bo, kar bi v najslabšem primeru lahko tudi ustavilo prizadevanja za obnovo Pekarne, bo del krivde moral prevzeti tudi Odbor za Pekarno, saj kljub maratonski tribuni konkretnega prikaza upravljavskega modela, ki si ga želijo in predstavljajo sami, ni bilo slišati.


URŠKA KEREŽI

Ni komentarjev: