petek, januar 16, 2009

Mariborski pekarnarji se upirajo okupaciji - Dnevnik, 16.01.2009

Mariborski pekarnarji se upirajo okupaciji

Županstvo Mestne občine Maribor zagotavlja, da bo do leta 2012 izvedlo celovito prenovo kompleksa alternativne kulture

Maribor - Besede predstavnikov občine - predvsem mariborskega podžupana Andreja Verliča - so bile pomirjujoče in spodbudne. Na javni razpravi o prihodnosti Pekarne je v sredo zvečer ustvaril vtis, kot da celovita prenova kompleksa alternativne kulture ni bila nikoli in nikoli tudi ne bo pod vprašajem. A večine pekarnarjev Verličeve obljube niso prepričale. Še zmeraj sumijo, da si občinsko vodstvo prizadeva drobiti prenovo Pekarne in da hkrati pripravlja teren, da bi javni zavod MKC Maribor "okupiral" glavno mestno prizorišče alternativne kulture.

Minili so skoraj trije meseci od burne javne tribune, na kateri je mariborski župan Franc Kangler obljubil, da se bo naložba v obnovo Pekarne začela takoj. Od takrat se je zgodilo marsikaj, a le malo spodbudnega za uporabnike Pekarne. Občinsko vodstvo je namreč (znova) izgubilo njihovo zaupanje, ker je brez njihove vednosti sprejelo odločitev, da podeli MKC stavbno pravico nad upravno stavbo Pekarne. Uradno je občina to storila zato, da bi izpolnila pogoje za kandidaturo za državno sofinanciranje naložbe v mladinsko turistično infrastrukturo.

V odboru za Pekarno se z MKC podeljeno stavbno pravico še zmeraj ne strinjajo, ker se je po njihovem mnenju s tem ena stavba odcepila od preostalega kompleksa. "Občina se je večkrat zavezala k celoviti prenovi kompleksa Pekarne. Hkrati pa izvaja dejanja, ki so svetlobna leta oddaljena od celovite prenove," je razložil Goran Rajić iz Odbora za Pekarno in poudaril, da je pristop občinskih strokovnih služb popolnoma zgrešen in nesprejemljiv za sedanje in prihodnje uporabnike kompleksa. "Naložbe se ne sme drobiti samo na podlagi tega, kar neki občinar prebere v nekem razpisu. Če se bo obnova zreducirala na upravno stavbo, celovite prenove ne bo nikoli."

Podžupan Verlič je pomirjal zbrane in zagotovil, da se bo celovita prenova Pekarne vsekakor zgodila, saj je občina že podpisala pogodbo za inženiring, v kratkem pa bo sklenila tudi pogodbo s projektantom. "Želim si, da bi prenovo končali do leta 2012," je trdil.

Uporabnike Pekarne je razočaralo tudi dejstvo, da namerava MKC zasesti skoraj celotno nadstropje prenovljene pekarniške upravne stavbe in da še zmeraj ni jasno, kdo in kako naj bi v prihodnje upravljal (prenovljeni) kompleks. Nezaupanje do MKC podžiga tudi dejstvo, da je do pobude za izselitev Pekarne izbral nevtralno in skrajno konformistično držo; njegov direktor ni podpisal niti peticije Za Pekarno. "V imenu županstva javno obljubljam, da se ne bomo vmešavali v model upravljanja in v to, kdo bo uporabnik prostorov," je vznemirjene pomirjal Verlič.

"Že lani sem predlagal, da bi v MKC ustanovili delovno skupino, ki bi se ukvarjala izključno s Pekarno in v kateri bi ponudili delovna mesta pekarnarjem," je svojo zamisel upravljanja predstavil direktor MKC Aleš Novak. "Neki javni zavod ne more ponujati zaposlitev, MKC se mora inkorporirati v Pekarno, ne pa je okupirati. Dokler mestna uprava tega ne bo razumela, bo obstajal konflikt," mu je repliciral Rajić, ki je od Verliča zahteval izrecno jamstvo, da uporabniki Pekarne ne bodo nikoli podrejeni MKC.

Prekaljeni politik Verlič mu je obljubil marsikaj, a izrecno zahtevanega jamstva ni dal.

Ni komentarjev: