torek, januar 27, 2009

Mariborski mestni svet o Akademiji za umetnost - STA 26.01.2009

Mariborski mestni svet o Akademiji za umetnost

Maribor - Mariborski mestni svetniki so pooblastili župana Franca Kanglerja, da sklene dogovor z mariborsko univerzo o zagotovitvi sredstev za ustanovitev Akademije za umetnost v Mariboru.


Razpravo o predlogu dokumenta identifikacije investicijskega projekta Mladinski kulturni center Pekarna, ki prinaša prenovo t.i. upravne zgradbe v kompleksu Pekarna v mladinski hotel, so svetniki prekinili takoj po uvodni besedi podžupana Andreja Verlič. Z njo bodo nadaljevali na eni od prihodnjih sej.

Vmesni čas bodo izkoristili za nadaljevanje pogovorov s predstavniki Pekarne


Verlič je napovedal, da bosta županstvo in mestna uprava vmesni čas izkoristila za nadaljevanje pogovorov s člani odbora za Pekarno, ki so nezadovoljni s predlagano vsebino dokumenta. Po njihovem mnenju ta prejudicira javni zavod Mladinski kulturni center (MKC) Maribor za upravitelja Pekarne, prav tako pa pozablja na načrtovano celovito obnovo Pekarne.


V prenovljeni stavbi naj bi dobila prostore tudi MKC in zavod Pekarna-magdalenske mreže. Predlog dokumenta namenja MKC vlogo nosilca in investitorja projekta, MKC pa naj bi bil tudi upravitelj stavbe. Vrednost investicije je ocenjena na nekaj manj kot 1,6 milijona evrov. MKC in občina naj bi zagotovila 49,7 odstotka sredstev, ostalo pa naj bi bila evropska sredstva.

Kanglerja je presenetila izjava o racionalizaciji stroškov zimske univerzijade


V okviru pobud in vprašanj svetnikov je Milana Mikla (SDS) zanimalo, kaj bosta županstvo in mestna uprava storila v zvezi z nedavno izjavo ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča, da bo potrebno racionalizirati stroške projekta zimske univerzijade 2013. Kot je dejal Kangler, ga je ministrova izjava "zelo presenetila" in pričakuje hitro ukrepanje premiera Boruta Pahorja.

Kangler: Izredna seja na temo univerzijade ni potrebna


Kangler je izrazil pričakovanje, da bo premier dal javno zagotovilo, da projekt univerzijade ne bo okrnjen in da ne bo prišlo do spremembe koncepta projekta. Ob tem je župan povabil Lukšiča, naj pride na pogovore v Maribor. Po mnenju Kanglerja zaenkrat sklic izredne seje mestnega sveta na temo univerzijade ni potreben.

Mariborski župan Franc Kangler

Vlada bi morala zagotoviti denar za onkologijo v UKC


Svetnik SDS in direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Gregor Pivec pa je v okviru pobud in vprašanj svetnikov na kratko predstavil projekt onkologije v UKC. Po njegovem mnenju bi moral mestni svet pozvati vlado, naj zagotovi 2,5 milijona evrov za nemoten potek projekta v letu 2009. Kangler je izrekel podporo Pivčevi pobudi.

Rebalans je bil sprejet po skrajšanem postopku


Po skrajšanem postopku so svetniki sprejeli rebalans proračuna za leto 2009 na postavki Obnova kulturnega spomenika Naskov dvorec v Mariboru. Postavka se je povečala za 847.667 evrov, in sicer iz 1.574.382 evrov na 2.422.049 evrov. Mestna uprava je "delni" rebalans proračuna predlagala zaradi vezanosti projekta Naskov dvorec na sofinanciranje Evropskega sklada za regionalni razvoj.

OŠ Tabor II. Maribor bodo preimenovali v OŠ Leona Štuklja


Na seji so svetniki tudi opravili prvo branje odloka o lokalnih gospodarskih javnih službah, sprejeli lokalni energetski koncept, podprli preimenovanje Osnovne šole Tabor II. Maribor v Osnovno šolo Leona Štuklja in soglašali, da občina skupaj z Javnim medobčinskim stanovanjskim skladom Maribor ustanovi gospodarsko družbo za izgradnjo in izvajanje dejavnosti doma upokojencev in oskrbovanih stanovanj.

33 oskrbovanih stanovanj in 150 ležišč za upokojence


Ustanovitveni kapital nove gospodarske družbe bodo zemljišča, ki jih bosta zagotovila občina in stanovanjski sklad. Po prvih ocenah bi lahko na zemljišču, ki je v lasti sklada, zgradili 33 oskrbovanih stanovanj, na zemljišču, ki je v lasti občine, pa bi lahko v domu upokojencev zagotovili 150 ležišč. Dom bi ponujal tudi vse ostale storitve, ki jih starejši občani potrebujejo.

STA

Foto: STA

Ni komentarjev: