petek, januar 29, 2010

Univerzalni temeljni dohodek - Dostop.si 29.01.2010

Univerzalni temeljni dohodek

29.1.2010 10:50

V četrtek, 28. januarja 2010, je v Beli sobi upravne zgradbe Pekarna potekala predstavitev pod naslovom »Sociološka analiza uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka v Sloveniji«, katero je predstavila dr. Valerija Korošec.

Uvedba univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) predstavlja nek stalen dohodek za državljane/prebivalce, ki jim ga država izplačuje. Le-ta je neodvisen od katerihkoli ostalih dohodkov, osebnega premoženja, zaposlitve… Skratka neodvisen od kakršnih koli pogojev. Med drugim je UTD tudi individualiziran prejemek, kar na nek način predstavlja veliko prednost. Vsak član skupnega gospodinjstva je deležen svojega deleža, pri denarnem prejemku niso obravnavani skupno, kot nam je do sedaj znano za druge pomoči. UTD individualnost prejemka naj ne bi težila k samskemu življenju, temveč bi ohranjala ekonomsko spodbudo za ustvarjanje in ohranjanje veččlanskih življenjskih skupnosti.

UTD-ja bi bili upravičeni vsi državljani, ter ostali prebivalci, ki imajo v državi stalno prebivališče vsaj nekaj let, neprekinjeno. Kar pa zna biti tudi velik problem, če se za UTD odloči le ena država, oziroma le nekaj držav, saj bi ta država/države v trenutku postala magnet za priseljevanje.

Do sedaj je uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka »sprejela« le Aljaska. Je osamljen primer popolne uvedbe UTD-ja, sproženi pa so že tudi bili začasni poizkusi po nekaterih regijah.

Kaj nam UTD prinese dobrega?

Vsekakor bi veliko pripomoglo pri zmanjšanju števila revščine. Prav tako, bi UTD prinesel fleksibilen trg dela, z njegovo uvedbo bi verjetno med drugim tudi ukinili posebno davčno olajšavo za študente, študentom tudi ne bi bilo treba toliko delati, bolj bi se lahko tudi posvetili samemu študiju… Uvedba UTD-ja zagotavlja avtonomnost posameznika in spodbuja njegovo kreativnost in podjetniško iniciativo.

Kateri pa so zadržki pred uvedbo UTD?

Predstavlja velik strošek za državo, na nek način spodbuja lene ljudi, jemlje se premožnim in pa sposobnim, če se za to ne odločijo vse države, nastane problem migracije…

Je ideja realna, ali bolj utopična? Bi bilo v državi še več »lenuhov«, če bi uvedli UTD ali bi želja po učenju, kreativnosti, avtonomnosti prevladala?

Če želite o UTD-ju izvedeti več, vam priporočam obisk naslednjih spretnih strani.

http://www.gibanje.org/index.php?id=2439


http://razgledi.net/2009/03/26/univerzalni-temeljni-dohodek-namesto-socialnih-transferjev/

http://marsevkomentar.wordpress.com/2010/01/06/univerzalni-temeljni-dohodek/

http://www.mladina.si/tednik/200914/drzava_spet_jemlje__nic_pa_ne_daje_


Tjaša POTOČNIK Tjaša POTOČNIK

Ni komentarjev: