petek, januar 29, 2010

Pekarna gosti mednarodno konferenco neodvisnih kulturnikov - Siol.net, 28.01.2010

Pekarna gosti mednarodno konferenco neodvisnih kulturnikov

Maribor - V mariborski Pekarni se je začela mednarodna konferenca Novi časi, novi modeli, ki poteka na temo vloge neodvisne kulture v razvoju družbe.

Pekarna gosti mednarodno konferenco neodvisnih kulturnikov

Sodeluje okoli 75 udeležencev iz 16 držav, uvodoma jih je pozdravila ministrica za kulturo Majda Širca.

Kot je med drugim dejala ministrica, se je z velikim veseljem odzvala vabilu na konferenco, saj je po njenih besedah včasih besede potrebno slišati tudi tam, kjer mogoče nekoliko manj odmevajo. Vabilo je že s svojim naslovom Novi časi, novi modeli zvenelo zelo mikavno.

"Z mislijo o novih modelih se namreč ukvarjamo vsak dan, zlasti takrat, ko nam gredo na živce stari kalupi, še večkrat pa takrat, ko na ministrstvu odpiramo vrata dialogu z ljudmi, ki kulturo vidijo in delajo drugače. Govorim predvsem o neodvisnih, samostojnih, mlajših in drzno mislečih ljudeh, ki ustvarjajo zunaj institucionalne kulture," je dejala Širca in dodala, da ta dialog pogosto ni lahek, saj zahteva premike v glavah in dejanjih.

Tridnevna konferenca je po mnenju organizatorjev - zavoda Pekarna magdalenske mreže - pomembna za prihodnost in neodvisnost Pekarne kot tudi ostalih javnih prostorov v uporabi nevladnih organizacij, kakršni so ljubljanska Metelkova, Bunker, Plesni teater Ljubljana, gledališče Glej in drugi.

S pomočjo izkušenj želijo izdelati hibridni model upravljanja Pekarne

S pomočjo izkušenj želijo izdelati hibridni model upravljanja Pekarne


"Dejstvo, da smo v Maribor uspeli privabiti več kot 75 udeležencev iz 16 evropskih držav, od Finske do Turčije, od Romunije do Španije, od Hrvaške do Makedonije, dokazuje, da je neodvisnost kulturnih centrov in sodelovanje z javnim kulturnim sektorjem zelo aktualno vprašanje. Dober odziv je rezultat mednarodnih stikov Pekarne v preteklosti, njegove povezanosti z evropskim neodvisnim kulturnim sektorjem in dokazuje našo sposobnost izpeljave relevantnih mednarodnih projektov," je povedal direktor zavoda Gregor Kosi.

Kot opozarjajo v Pekarni, naj bi po načrtovani prenovi objektov, ki pa je po njihovem očitno spet na stranskem tiru, upravljanje Pekarne po letih zanemarjanja prevzel javni zavod MKC Maribor, kar pa bi lahko ogrozilo njeno neodvisnost in ustvarjalnost. S pomočjo konference in mednarodnih izkušenj zato želijo izdelati hibridni model upravljanja Pekarne, ki bi neodvisni kulturi kljub upraviteljski funkciji javnega zavoda še naprej zagotavljal neodvisnost.

Če bo mestna politična oblast zbrala pogum za takšen korak, bomo s tem v Mariboru prvič vzpostavili primer javno-zasebnega partnerstva pri upravljanju javne kulturne infrastrukture, še poudarjajo v Pekarni.

STA

Foto: STA

Ni komentarjev: