petek, januar 29, 2010

Novi časi, novi modeli - Večer, 29.01.2010

Novi časi, novi modeli

Začela se je mednarodna konferenca o upravnih modelih neodvisnih kulturnih centrov, ki naj bi pripeljala do bodočega upravljavskega modela mariborske Pekarne

Mikko Fritze, Vladimir Rukavina in Majda Širca so pred konferenco Novi časi - Novi modeli govorili tudi o projektih EPK.
(Igor Napast)
Mikko Fritze, Vladimir Rukavina in Majda Širca so pred konferenco Novi časi - Novi modeli govorili tudi o projektih EPK.

Konferenca Novi časi - novi modeli se je začela z včerajšnjo otvoritvijo ministrice za kulturo Majde Širce in mariborskega podžupana Milana Mikla. Udeleženci srečanja bodo v Pekarni Magdalenske mreže v Mariboru tri dni debatirali o vlogi neodvisne kulture v procesu družbenega razvoja na globalni in lokalni ravni. Širca je pekarnarjem izrazila podporo z besedami, da "čista energija (slogan EPK 2012, op. p.) ne bo popolna brez neodvisne kulture. Mariboru, ki ga čaka kulturna eksplozija, želim, da razbijate spone in participirate svojo energijo, ki ji zagotovo nihče ne sme vzeti kril."

Posebni poudarek konference je namenjen izvirnim, dinamičnim in trajnostnim modelom upravljanja neodvisnih kulturnih centrov. Sodelujoči poskušajo primerjati obstoječe dobre in slabe prakse vzhodne in zahodne Evrope. Raziskujejo vprašanja, kako izboljšati odnose med nosilci oblasti in zasebnim, neodvisnim sektorjem, kaj sta ustrezna zakonodajna in kaj strukturna rešitev, kako implementirati strategije in kulturne politike. Srečanje, ki poteka v angleškem jeziku, je odlična priložnost za posvetovanje različnih kulturnih delavcev in predstavnikov oblasti s strokovnjaki.

Za mlade še manj denarja kot lani

Organizatorji, vodja projekta je Marko Brumen, želijo pokazati, kako do rešitev brez političnih ozadij. Na podlagi predstavitev študij primerov, panelnih razprav in dela v manjših skupinah bodo do sobote poskušali oblikovati prve strokovno utemeljene zaključke. Gregor Kosi, direktor Pekarne, pravi, da je cilj konference pripraviti upravljavski model bodoče Pekarne: "Z Mestno občino Maribor imamo dogovor oziroma zavezo, da bodo ta model potem v praksi tudi uveljavili." Pekarnarji, sicer naklonjeni hibridnemu modelu z visoko stopnjo avtonomije, ob tem še sporočajo, da jih skrbi predlog proračuna občine Maribor za leto 2010: "Za postavko mladina predvideva 35.800 evrov, 20 tisoč manj kot lani. V Ljubljani je ta številka 439.676 evra, v Kranju 86.100 evrov."

Na prvi panelni debati o neodvisnosti organizacij je sodeloval tudi Estonec Mikko Fritze, direktor Fundacije kulturne prestolnice Talin 2011. Na otvoritvenem predavanju Nova ekologija ustvarjanja pa je govoril Phil Wood, Anglež z bogatimi izkušnjami na področju kulture in kreative, partner agencije za urbano in kulturno politiko Comedia in glavni svetovalec Sveta Evrope za transnacionalni program Intercultural Cities. Njegovo stališče je, da morajo trajnostne spremembe upoštevati globlje emocionalne in kulturne sile, ki sooblikujejo prostor, ter v ta namen seči onkraj zgolj površinske podobe in prenove fizične infrastrukture.

NINA AMBROŽ

Ni komentarjev: