ponedeljek, januar 11, 2010

Remont v Gustafu - Dostop.si, 08.01.2010

Remont v Gustafu

Vsi ki ste redno obiskovali dogodke in prireditve v dvorani Gustaf, boste morali v januarju malo potrpeti. V Gustafu se opravljajo prenovitvena dela in tako bo dvorana zaprta do 20. 1. Ogledali smo si potek prenove in se o tem pogovorili z direktorjem Pekarne, Gregorjem Kosi.

Takoj na začetku leta so se v Pekarni torej lotili dela na prenovi dvorane Gustaf. Zamenjali bodo nekatere dele zastarele in dotrajane opreme za ozvočenje, prav tako pa bodo renovirali oder in dvorano. Pri delu jim pomagata tudi dva prostovoljca, ki sta v Sloveniji preko organizacije EVS. Vodstvo Pekarne se je seveda potrudilo, da bi prenovo čimbolje umestilo, da ne bi prišlo do pretiranih okrnitev programa. Kljub temu, da je dvorana Gustaf redno gostila Šolo politične pismenosti, ki se je tam odvijala ob četrtkih, pa tudi ta v januarju ne bo izostala. Tako ste naslednji teden nanjo vabljeni v prostore II. Gimnazije Maribor. Odvijalo s ebo predavanje z naslovom – Kaj je trajnostni razvoj?

Se je pa zapletlo pri načrtih za obnovo dveh stavb v Pekarni, ki bi naj bili financirani s pomočjo države in občine. Kot je včeraj poročal Večer, je bila Mestna občina Maribor s strani Ministrstva za kulturo konec leta obveščena o uspešnosti prijav njenih projektov na razpis za razvojne investicije v javno kulturno infrastrukturo. Kot kaže bo vseh šest projektov, med njimi tudi dva v Pekarni, ostalo brez denarja. Kljub obljubam župana MOM Franca Kanglerja, da denar za obnovo prihaja (Mariborskim projektom bi naj bilo na razpisu lažje tudi zaradi EPK 2012), pa očitno temu ne bo tako. Rok za pritožbo sicer je in funkcionarji na MOM bodo pritožbo podali, vendar glede drugačnega razpleta situacije niso najbolj optimistični.



Kljub tem zapletom verjamemo, da bodo v Pekarni za kulturo in kulturno izobraževanje mladih in starejših še naprej dobro skrbeli. Kultura, dobre ideje in želja po rasti preživijo tudi najhujše. Če so vsi entuziasti v Pekarni do zdaj opravljali tako odlično delo, verjamemo, da se bodo trudili še naprej. Vsekakor pa vsem ostane grenak priokus, ko se izkaže, da obljub nekateri ne bodo sposobni izpolniti in da so tisti, ki skrbijo za kulturni razvoj spet prepuščeni sami sebi.

O prenovi Gustafa in o Pekarni smo se pogovorili z dirketorjem Pekarne magdalenske mreže, Gregorjem Kosi:












Jan KÜZMA Jan KÜZMA Patricija VALENTINUZZI

1 komentar:

Natalia Zimniewicz pravi ...

Bardzo konkretnie napisane. Super artykuł.