torek, maj 12, 2009

Šola politične pismenosti - Vest.si, 08.05.2009

Vabilo - Miha

8. maj 2009 ob 13:23 | Vest |

Zofijini ljubimci – torej ljubitelji modrosti smo nastali v želji po širjenju humanistične misli. Naš glavni cilj je bil animiranje družboslovne in filozofske srenje v Mariboru. V letu 2001 je iz civilno-družbene iniciative nastalo društvo – tako se vam danes predstavljamo kot Zofijini ljubimci – društvo za razvoj humanistike.
Naše delovanje je usmerjeno k trem ciljem: prvič – želimo prispevati k razvoju humanistike, zlasti h kritični in argumentativni analizi dogodkov, drugič – trudimo se opozarjati na ideologeme, ki ob odsotnosti refleksije prevladujejo v ideoloških sferah ter tretjič – zainteresirani javnosti želimo dati možnost aktivnega pisanja in družbene refleksije.
Dejavnosti Zofijinih ljubimcev vključujejo tri stalnice: cikluse javnih predavanj in okroglih miz z eminentnimi predavatelji iz področja humanistike, izvedbo rednih tedenskih oddaj na radiu in kritične prispevke v medijih, občasno pa tudi enkratne druge dejavnosti družbenega aganžmaja.

Trenutno je naša osrednja dejavnost izvajanje Šole politične pismenosti, ki vsako sredo ob 19h poteka v mariborski Pekarni.
Po Aristotelu je človek politično bitje in za normalno delovanje potrebuje skupnost. Žal pa danes apatija do političnega postaja pravi trend in ker živimo oziroma naj bi živeli v demokraciji, kjer vlada ljudstvo to za nas predstavlja velik problem. Vsak izmed nas namreč ima pravico in morda celo dolžnost, da skozi politiko soustvarja skupnost, v kateri živi.
Zaradi tega smo se v društvu Zofijinih ljubimcev odločili vzpostaviti alternativno obliko šole, kjer poskušamo s pomočjo strokovnjakov in aktivistov vsaj malo zajeziti opisani trend. Udeležencem ponujamo predavanja, delavnice, filmske - filmozofske večere, konkretne akcije, itn. Cilj »Šole politične pismenosti« pa še naprej ostaja širjenje kritičnega mišljenja in aktivno državljanstvo.

Letos želimo zlasti spodbuditi premislek o samoumevnih (ideoloških) vzorcih mišljenja. Zato smo oba semestra posvetili »razstiranju ideologij«.
Tako vas vljudno vabimo:
13. 5. bo Aleš Kustec predaval na temo: Resnica in miti o izraelsko palestinskem konfliktu
20. 5. bo Rok Kralj vodil predavanje in pogovor z naslovom: Svetovna delitev dobrin kot novi ekonomski princip«
27.5. pa bo dr. Boris Vezjak govoril o novinarski avtonomiji in oblasti

Napovednik vseh prihajajočih dogodkov, humanistične prispevke in posnetke iz naših aktivnosti pa najdete na www.zofijini.net

Miha Andrić

Ni komentarjev: