sreda, maj 13, 2009

Tudi formalna potrditev EPK 2012 - Delo, 13.05.2009

Tudi formalna potrditev EPK 2012
Se Tomaž Pandur vrača v Maribor?

Mariborski župan napovedal ustanovitev »evropskega gledališča« s sedežem v nekdanji kaznilnici
Zdaj tudi formalno ni več nobenega zadržka, da Maribor leta 2012 ne bi nosil naziva Evropske prestolnice kulture, saj je svet ministrov za kulture evropske skupnosti včeraj potrdil sklep o imenovanju Maribora in portugalskega Guimarãesa. Mariborski župan Franc Kangler je ob tem izrazil zadovoljstvo, zdaj pa se po njegovih besedah začne konkretno delo, najprej s sestavljanjem ustrezne organizacijske oblike za izpeljavo projekta, saj se začasnemu sekretariatu za pripravo EPK s formalno potrditvijo v Bruslju mandat izteče.

Na čelu začasnega sekretariata je bil direktor mariborskega Narodnega doma Vladimir Rukavina, mariborski župan pa pričakuje, da bo projekt vodil tudi v novi organizacijski obliki, torej neke vrste podjetju, ki ga bodo Maribor in partnerska mesta ustanovili skupaj z ministrstvom za kulturo. Dosedanje sodelovanje z ministrico za kulturo Majdo Širco je Kangler ocenil kot dobro, do začetka junija pa morajo definirati skupno organizacijsko obliko za izvedbo EPK, ki bo jasno določala pristojnosti, obveznosti ter seveda tudi finančne vložke mesta in države.

Pred kratkim je državni sekretar ministrstva za kulturo Stojan Pelko napovedal, da bo ministrstvo podprlo gradnjo nove mariborske moderne galerije, medtem ko bo druge velikopotezne infrastrukturne načrte mesta z razpoložljivimi sredstvi težko izpeljati. Kangler je prepričan, da to ne bi smel biti prevelik problem, saj so na zadnjem sestanku predstavnikov mest, ki bodo v prihodnjih letih izpeljala projekt Evropske prestolnice kulture, jasno povedali, da recesija njihovih načrtov ne sme okrniti.

Sicer pa je bil letos v Mariboru že odprt kulturni center Karantena, še letos bo obnovljen Naskov dvorec, prihodnje leto se obeta otvoritev nekdanjega minoritskega kompleksa z lutkovnim gledališčem, pripravljen je program obnove centra Pekarna, pa tudi projekt nove koncertne dvorane po Kanglerjevem mnenju ne bo ostal le na papirju. Ob tem je mariborski župan postregel še z novim projektom; pred časom si je v Madridu ogledal predstavo Hamlet v režiji Tomaža Pandurja in v produkciji Teatra Español, zato se je odločil, da bo do leta 2012 v Mariboru zaživelo tako imenovano »evropsko gledališče«; kdo vse bo pri projektu sodeloval, ni želel razkriti, a menda je med osrednjimi partnerji prav Tomaž Pandur, lokacija za predstave pa je po neuradnih podatkih nekdanja mariborska kaznilnica na Titovi cesti.

Vladimir Rukavina je bil včeraj glede vodenja projekta EPK še nekoliko zadržan. Pripravljen je sicer prevzeti odgovornost, pravi, vendar je to odvisno od organizacijske strukture, saj v primeru ustanovitve javnega zavoda direktorskega mesta ne more prevzeti, ker ne more opravljati dveh istovrstnih funkcij.


Peter Rak

Ni komentarjev: