torek, maj 05, 2009

"Perverzno je še mila beseda za to" - Večer, 24.04.2009

"Perverzno je še mila beseda za to"

Idejna zasnova celotnega projekta za obnovo Pekarne naj bi prikrivala vzorčno (ne)sodelovanje oblasti in nevladnikov

Projekt sodobnega centra urbane kulture je v celoti vreden 7,320.500 evrov, zaključen pa naj bi bil predvidoma v začetku leta 2012.
Projekt sodobnega centra urbane kulture je v celoti vreden 7,320.500 evrov, zaključen pa naj bi bil predvidoma v začetku leta 2012.

Idejni projekt prenove Kulturnega centra (KC) Pekarna je končan, so na včerajšnji tiskovni konferenci naznanili podžupan MOM Andrej Verlič, Nina Bulatovič, vodja Urada za kulturo in mladino po pooblastilu župana, in Lidija Srebotnjak, vodja projekta, Aleš Novak, direktor MKC, Andrej Šmid iz Komunaprojekta ter projektanta Kristina Rakušček in Robert Veselko. Medtem pa so pekarnarji, čeprav naj bi jim na MOM priznavali enakovrednost partnerstva v postopku, predstavitev lahko le nemo spremljali iz novinarskih vrst. Kar naj bi bil, po njihovem mnenju, dokaz več o izkoriščanju in goljufanju mestnih oblasti.



Brezplačna strokovna služba



Gre za projekt sodobnega centra urbane kulture, o katerem smo na naših straneh že veliko pisali, v celoti vreden 7,320.500 evrov, ki naj bi bil predvidoma zaključen v začetku leta 2012. Po uspešni prijavi na razpis Ministrstva RS za šolstvo in šport, Urada za mladino je za investicijo v upravno zgradbo, ki je del kompleksa Pekarne in obnova katere naj bi v celoti znašala 1,590.614 evrov, do zdaj zagotovljena dobra polovica ali 800.000 evrov iz evropskih strukturnih skladov, iz katerih naj bi si MOM prizadevala počrpati tudi večino preostanka celotne vrednosti obnove kompleksa, kar znaša še dodatnih 5,729.886 evrov. Če pri tem ne bo uspešna, naj bi sredstva prispevala mestna občina sama, je zatrdil Verlič.



Čeprav predstavniki mestne oblasti v javnosti vsi po vrsti izražajo željo, da bi z uporabniki prostorov tvorno sodelovali še naprej, je zgodba Odbora za Pekarno o dosedanjem usklajenem delu diametralno nasprotna. Še več, če je Bulatovičeva rezultate predstavila kot "vzorčen primer sodelovanja nevladnega in vladnega sektorja", Pekarnarji trdijo, da jih na MOM uporabljajo in zlorabljajo le takrat, ko ne vedo, kaj narediti, kot nekakšno brezplačno strokovno službo. "V postopku smo v prostem času in brez plačila delovali enakovredno profesionalnemu kadru s področja strokovnega svetovanja, prispevali 95 odstotkov pripomb na projektne rešitve, zadnji trenutek ustavili nelegalen prenos stavbne pravice na MKC in se za nameček v imenu MOM pogajali z Uradom za mladino ter pojasnjevali pravno nevzdržnost stavbne pravice. Ko problem rešimo, nas izklopijo! Trenutno denimo nimamo niti enega uradnega dokumenta. Govoriti o sodelovanju je zato sprevržena logika," opozarja predstavnik Odbora za Pekarno Grega Kosi. O pometanju težav pod preprogo pa govori tudi dejstvo, da projekta, včeraj predstavljenega javnosti, v Pekarni sploh še niso videli. "To je enostavno perverzno, kar je še mila beseda za to, kar se dogaja," trdi Kosi.



Gustaf tehnično najzahtevnejši objekt



Idejni projekt naj bi bil, kljub vsemu trdijo pripravljavci, po večini z uporabniki usklajena nadgradnja izbrane idejne rešitve iz leta 2004. Čakali naj bi ga še prevetritev zainteresirane javnosti in morebitna vključitev pripomb, nato pa naj bi enak postopek sledil še pri projektu za izvedbo. Verlič zato zatrjuje, da trditev pekarnarjev o neusklajenosti ne razume, "smo pa na MOM pripravljeni zgladiti vse morebitne spore".



Če so bili prenova in načrti z upravno zgradbo, v kateri naj bi bil mladinski hotel, javnosti že nadrobno predstavljeni, so ideje za ostale zgradbe, Gustaf, Hladilnico, Lubadar in MC Pekarna novost. Dvorana Gustaf, ki bo osrednji prireditveni prostor prenovljenega območja, bo med obnovo predstavljala tehnično najzahtevnejši objekt. V njenem središču naj bi bila dvorana z zložljivo tribuno z 250 sedišči, ki se lahko, po potrebi, tudi odstrani. Vsebovala naj bi še prostore za nastopajoče s skladišči in delavnicami, snemalnimi studii in prostori za vadbo glasbenih skupin. Večnamenski objekt in dnevno središče Hladilnica naj bi vseboval večjo "plesno" dvorano, velik razstaviščni prostor v nadstropju, večjo kavarno ali okrepčevalnico, medtem ko naj bi osrednji del objekta MC Pekarna predstavljal klubski prostor z manjšo dvorano za koncertne prireditve ter gostinski in razstaviščni del, dodani pa naj bi bili še prostori za plezalno steno, društveno dejavnost in producentsko dejavnost kluba.



Še brez načrta o selitvi uporabnikov



Kam naj bi se uporabniki selili konec poletja, v začetku jeseni, ko naj bi se začela postopna obnovitvena dela, za zdaj ni jasno. "Pripraviti moramo načrt, ki bo določil nadaljevanje delovanja. Želja je, da kompleks tudi v tem času deluje kar se da nemoteno, obstajajo pa tudi nadomestne možnosti," trdi Verlič.



Ker naj bi se v kompleksu po zadnjih podatkih znašlo veliko uporabnikov, od KC Pekarna, MKC, Radia Marš in številna društva, naj bi upravljavsko funkcijo, skrb za delovanje kompleksa, urejene sanitarije, odvoz smeti, kanalizacijo, vodo..., predstavljala ločeno zgodbo od vprašanja organa ali odbora, ki naj bi odločal, kdo bo uporabnik prostorov ter koordiniral aktivnosti. "Z Odborom za Pekarno bomo poiskali rešitev, ki bo skladna z zakonom in programsko ter vsebinsko neodvisnostjo projektov," trdi Verlič. Uporabniki v Pekarni mu po dosedanjih izkušnjah le težko verjamejo, trdijo.


URŠKA KEREŽI

3 komentarji:

kula pravi ...

zakaj je bila perverzna

Anonimni pravi ...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]discounts on software, [url=http://firgonbares.net/]microsoft projects software[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] buy database software macromedia flash player software for
buy peachtree software [url=http://firgonbares.net/]windows vista activation crack[/url] i buy photoshop
[url=http://firgonbares.net/]free autocad libraries[/url] xp software to buy
[url=http://firgonbares.net/]to buy microsoft office software[/url] adobe software for sale
discount educational software net [url=http://firgonbares.net/]autocad ownership[/b]

Anonimni pravi ...

[url=http://hopresovees.net/][img]http://bariossetos.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]order software australia, [url=http://bariossetos.net/]Ultimate 32-bit Retail Price[/url]
[url=http://hopresovees.net/][/url] downloading softwares microsoft project management software
academic price software [url=http://vonmertoes.net/]educational discounts for software[/url] buy cheap microsoft software
[url=http://hopresovees.net/]educational software products[/url] cheapest anti virus software
[url=http://bariossetos.net/]free autocad hatch patterns[/url] can buy photoshop
used software for sale [url=http://bariossetos.net/]buying softwares[/b]