četrtek, maj 28, 2009

Pekarno pod budno oko starejših - Večer, 27.5.2009

Pekarno pod budno oko starejših

Ob podpisu pogodbe o sofinanciranju prenove kulturnega kompleksa so pekarnarji ministru Igorju Lukšiču predali pismo proti vladno-vladnemu partnerstvu

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič in direktor Mladinskega kulturnega centra Maribor Aleš Novak sta včeraj dopoldan v prostorih mariborske občine podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta Investicija v mladinsko turistično infrastrukturo. Za projekt mladinskega hotela, ki predstavlja prvo fazo dobrih sedem milijonov evrov vredne prenove kulturnega kompleksa Pekarna, je tako zagotovljenih 800 tisoč evrov.



"Storili bomo vse, da bo Pekarna do leta 2012 obnovljena v takšni meri, kot jo mesto potrebuje za izvedbo evropske prestolnice kulture, ne glede na finančno krizo in prilive občin," je dejal župan Mestne občine Maribor (MOM) Franc Kangler. "Državi ni težko podpirati dejavnosti, ki ima pred sabo vizijo in podporo lokalnih akterjev. Država se tej podpori ne more izogniti," je med drugim povedal Lukšič. Medtem ko je govoril, da se "mlada generacija mora socializirati kot misli, da je prav", pri postavljanju na noge pa potrebuje svoje prostore, je omenil, da naj "mlada generacija živi po svoje, ampak pod budnim očesom starejših". Predstavniki Pekarne, veseli, da mladinska kultura prejema denar, a razočarani, ker so bili k dogodku vabljeni tik pred zdajci, šele v ponedeljek popoldan, so se ob ministrovih besedah zdrznili še drugič. Gregor Kosi iz Odbora za Pekarno je poudaril, da izjava potrjuje prav to, proti čemur se kot nevladniki borijo: "Namesto dejansko, se nevladni sektor v proces vključuje nominalno. Odgovorni ne razumejo konceptov enakopraven partner, civilni dialog, samoomejevanje vladnega sektorja, transparentnost, javno dobro ..."



Proti vladno-vladnemu partnerstvu so pekarnarji ministru Lukšiču in direktorju Urada RS za mladino Petru Debeljaku, obkroženima s (pre)številnim spremstvom, predali pismo, v katerem odgovornim občinarjem, posebej Uradu za kulturo in mladino MOM očitajo nekompetentnost, aroganco, ignoranco: "Sredstva, namenjena neodvisni kulturi, se prelivajo iz enega javnega žepa v drugega, z očitno namero slabitve nevladnikov. EU direktiv za razvoj nevladnega sektorja nima smisla navajati, saj bi delovale kot farsa." Očitki so padli tudi na prijavno dokumentacijo razpisa Urada RS za mladino za upravno stavbo, s katero je MKC pridobil 800 tisoč evrov. "O predpogodbah, ki bodo podpisnikom omogočale cenejšo uporabo storitev mladinskega hotela, nismo vedeli nič, četudi so bile podpisane sredi februarja. Med podpisniki so le zunanje organizacije - društvo Osmica, PIP, Mestni mladinski svet Maribor, II. gimnazija, ki v Pekarni ne delujejo in trenutno nimajo rezidenčnih programov," navajajo aktivisti.

NINA AMBROŽ

Ni komentarjev: