sreda, maj 06, 2009

Navdušenje in grožnja z zasedbo - Delo, 24.04.2009

Navdušenje in grožnja z zasedbo
Načrti za revitalizacijo mariborskega centra za neodvisno kulturno produkcijo naleteli na oster odpor uporabnikov kompleksa

O kulturnem centru Pekarna, nekakšni mariborski različici Metelkove, se že vse od zasedbe nekdanjega kompleksa JLA veliko govori. Načrti so vključevali tako revitalizacijo kot selitev, z zemljišči so trgovali javno in pod mizo, zdaj pa je le predstavljen program popolne prenove, s katerim bi Maribor dobil zares reprezentativen kompleks alternativne oziroma neodvisne kulturne produkcije. Predstavniki mesta so včeraj ponosno predstavili arhitekturne rešitve, medtem pa člani odbora za Pekarno načrtom ostro nasprotujejo in napovedujejo novo zasedbo Pekarne.

Načrt obnove, vreden kar 7,3 milijona evrov, je nedvomno velikopotezen. Vsi objekti bodo ne samo obnovljeni, temveč tudi rekonstruirani oziroma nadgrajeni, tako da bodo odgovarjali najvišjim standardom, stavba Gustaf, ki je zdaj osrednji objekt za kulturne prireditve, pa bo povsem nova. V popolnoma spremenjenem kompleksu bodo tako med drugim upravna stavba, osrednji avditorij z 250 sedeži oziroma 800 stojišči in najsodobnejšo odrsko tehniko, galerijski prostori, petnajst ateljejev, klubski, seminarski in gostinski prostori, mladinski hotel, tukaj pa naj bi poslej deloval tudi Radio Marš, ki bi se ga v študentskih domovih radi znebili.

Obnova naj bi potekala postopoma, končana pa bo menda do leta 2012, ko bo Maribor nosil naziv Evropska prestolnica kulture. Najprej – z deli naj bi začeli že čez štiri mesece – bo na vrsti obnova upravne stavbe, saj je za zdaj denar zagotovljen zgolj za ta projekt. Oziroma vsaj polovica, saj je Mladinski kulturni center (MKC) uspel pridobiti 800.000 evrov evropskih sredstev, denar za končanje prenove pa naj bi prav tako poskušali pridobiti iz evropskih strukturnih skladov.

Nad razvojem dogodkov pa niso niti najmanj navdušeni v odboru za Pekarno, ki so sedanji uporabniki kompleksa in realizatorji njegovega programa. Kot pravi Gregor Kosi, je komunikacija med njimi in občino zelo majhna, k razpravam jih vabijo zgolj kot zainteresirano javnost, in ne kot enakovrednega partnerja, vse pa kaže, da poskušajo favorizirati MKC kot nosilca projekta, kar kaže tudi poskus prenosa stavbne pravice, ki pa so jo uspeli v odboru blokirati. »Vodstvo mesta se skriva za nasmejanimi, samozadovoljnimi in zmagoslavnimi nastopi, ki pa imajo z resničnim stanjem in realnimi potrebami neodvisne kulture prav malo opraviti,« pravijo v odboru. Težnjam po komercializaciji se bodo uprli z vsemi sredstvi, saj lahko tako zastavljen načrt obnove v temeljih spremeni način percepcije prostora in predvsem dogajanja v Pekarni, zato se v primeru začetka obnovitvenih del iz kompleksa nikakor ne nameravajo izseliti, temveč bodo Pekarno tako kot leta 1994 ponovno zasedli.

Peter Rak

Ni komentarjev: