petek, marec 18, 2011

Začaran krog - Dnevnik, 12.03.2011

sobotna kloaka

Začaran krog

Konec prejšnjega tedna je bil v Kinu Šiška drugi obračun glasbe in založništva Tresk. Ob bolšjem trgu fonogramov slovenskih glasbenih založb in distribucij ter koncertih varovancev Založbe Radia Študent in gostujočih skupin Čompe (v četrtek) in Noctiferia (v petek) sta se tam odvili še okrogli mizi: v petek so se osredotočili na vprašanje prihodnosti glasbenega založništva, dan prej pa so se spraševali, kaj ogroža razvoj koncertnih prizorišč pri nas.

O zagatah produkcije koncertov v državi so spregovorili promotorji in organizatorji Mladen Patajac iz podjetja Simple Events, Gregor Kosi iz mariborske Pekarne, Jaka Berger iz novomeškega Sokolskega doma, vodja glasbenega programa Kina Šiška Matjaž Manček in Andrej Sevšek iz Gale hale oziroma društva KAPA. V pogovoru, ki ga je neiskrivo vodil glasbeni urednik Radia Študent Luka Zagoričnik, so se dotaknili različnih aspektov in tegob naših koncertnih organizatorjev. Infrastruktura, mediji, glasbena kritika, Sazas, kulturna politika, "padalci", ki zavajajo z lažnimi napovedmi koncertov zvezdnikov, položaj Slovenije na koncertnem zemljevidu Evrope, anekdote in pripetljaji iz zakulisja - vse to je razpršilo debato. Za mizo so spregovorili aktivni posamezniki, ki v glasbenem svetu delujejo iz različnih vzgibov in ciljev. Entuziazem in profesionalizem, nevladni sektor in menedžment, visokoproračunski in brezproračunski projekti, potrošništvo in DIY-filozofija, veliki in mali koncerti so treskali med nasprotnimi zornimi koti. Zedinili pa so se (nekateri na glas, tišina preostalih se je razumela kot pritrjevanje), da so ne glede na razlike v odnosu do glasbenega posla oziroma aktivizma medsebojno odvisni, in idealistično pozvali k boljšemu sodelovanju in povezovanju na vseh ravneh. Ali je šlo, zaradi odsotnosti večine domačih koncertnih organizatorjev in promotorjev, le za medklic v prazno, bo seveda pokazal čas.

Neudeležba povabljenih predstavnikov kolektivnih organizacij Sazas in IPF ter državnega Urada za intelektualno lastnino na drugi okrogli mizi je utrdila staro prepričanje, da smo daleč od konstruktivnega soočenja vpletenih v glasbeni posel pri nas. Zaradi njihovega izostanka, sicer opravičenega z e-sporočili, je v pogovoru o glasbenem založništvu izostala vedno vroča tema o pravnih vidikih in nasploh ureditvi in pomiritvi trenj med različnimi segmenti naše glasbene scene. Za razgibanost debate o tehnološko pogojenih spremembah konzumiranja, trgovanja in sprejemanja glasbe danes je poskrbel "človek na slabem glasu" Marko Godnjavec - Jizah, ki je pronicljivo, na trenutke prav trmasto izzival Mirana Rusjana iz založbe Moonlee, Blaža Gregorina iz agencije BiG, Andreja Karolija z Vala 202 in ártista Kosto.

Ob šibkem obisku koncertov, k čemur je morda botroval plačljiv vstop, je v oko zbodla nepopolna zastopanost slovenskih založb na samem sejmišču, z odsotnostjo izkazana nezainteresiranost dobršnega dela slovenskih glasbenikov in glasbenic ter ostalih aktivnih akterjev s polja domače glasbene produkcije, kar ne daje upanja, da bo naša raznolika in pestra glasbena scena kdaj stopila skupaj. Ujeta v mrežo samozagledanosti, nesamokritičnosti, izključevanj, delitev, podtikanj in ignorance spodbije skoraj vsako pobudo.

Ni komentarjev: